Лятна разходка из пловдивските галерии /снимки/

0
2016

В разгара на летните отпуски, в Града под тепетата продължава да кипи интензивен културен живот. Въпреки горещините, гостите на Пловдив могат да се разходят из тесните калдъръмени улички на Старият град, да отседнат в някое от уютните заведения в Капана или пък да  посетят чудесна изложба. По традиция през лятото галеристите залагат на сборни експозиции, но тази година прави впечатление добрия подбор на участниците в тях.

Преди броени дни в галерия „Червеното пони“ беше открита една великолепна изложба на пет дами, чието изкуство ще ви зареди с неповторими летни емоции и настроение.

Изложбата „5х5“ събира в китния двор на възрожденската къща картините на Мариана Маринова, Лилия Балева, Мими Добрева, Калия Калъчева и Снежана Фурнаджиева. В творбите на Мариана Маринова се чете силното преклонение и емоционална връзка с природата, а пейзажът се превръща в истински танц на цветовете, който ще ни зарази с настроение и желание за пътешествия.

Лилия Белева е силно експресивна с ярките си контрастни петна и прости сюжетни форми – монументални и чисти, които са изключително въздействащи. Художничката провокира с деликатният си усет за живопис, изразен чрез проста и сурова пластическа реализация.

 

Пейзажите на Мими Добрева са радост за окото. Първично синьо-зелената растителност привлича погледа и сякаш няма начин да се наситиш на райската красота, изобразена върху платното.

Калия Калъчева е създала една многобагрена импресия. Младата художничка сякаш е събрала различни парчета реалност, за да изгради нова.

Снежана Фурнаджиева, вярна на стила си, отново ни пренася в свят на красота и доброта. Фигурите на ангели и красиви жени в първичната си същност са част от неделима хармония заедно със сиянието на слънцето и луната, със светлината на храма. Изложбата е великолепна и, ако не сте успели да я разгледате, ще имате възможност да го направите през цялото лято.

В Културен център „Тракарт“ е експонирана още една интересна изложба, в която участват стойностни творци. По стените на Културния център са окачени платната на участниците в пленера по живопис „Творецът“. Великолепни са картините на Вихра Григорова, проф. Вихрони Попнеделев, Христо Николов, Николай Няголов, Жорж Трак и Иван Чакъров. Тук има и платна на възпитаниците на художествена гимназия „Цанко Лавренов“ Пловдив – Антон Тошев и Йордан Велков, които не отстъпват по майсторство на техните учители.

В галерия Arsenal of Art , разположена на една от колоритните улички в квартал Капана също предлага лятна експозиция, в която участват платната на Станимир Видев, Ангел Гешев, Атанас Хранов, Борис Богданов, Валентин Ангелов, Вълчан Петров, Янко Ненов, Калина Атанасова и др.

В галерия Signa през лятото гостуват видни български и чужди творци – Йордан Йорданов ЮРИ, Николай Няголов, Уинстън, Цвета Марова, Светлана Желязкова, Анета Стоянова, Ангелина Недин, проф.Кирил Божков, Евгений Петров, Кнут Норман, Атанас Маринчешки, Ангел Василев, Недко Итиниов, Стефан Георгиев, Станимир Видев, Сашо Савов, Васко Тенев, Дамян Христов, Иван Краевски.

В залата на Дружеството на пловдивските художници е подредена лятната експозиция под надслов „Летни протуберенси“. В експозицията са включени 65 творби на 34-ма автори от Дружеството на пловдивските художници, преподаватели в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и техните възпитаници.

Единствената лятна самостоятелна изложба е на Стефано Поповски, която е подредена в „Къщата на етносите“.

Независимо, че е лято, а жегите ни карат да мечтаем за  морския бряг, можем да отделим няколко свободни часа за изкуство, а няма по-подходящо място за това от Пловдив.

Предишна СтатияЕмоционална среща с Шекспир под звездите на Паталеница /видео/
Следваща СтатияМая Димова – от Пловдив до фестивала в Сполето / интервю/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име