Майски изложби в Пловдив /галерия/

0
2286

Известният наш цигулар – маестро Мичо Димитров, за пореден път отбеляза рождения си ден с изложба в галерия „ARSENAL of ART GALLERY“. На събитието присъстваха близки, приятели, почитатели и многобройна публика от цяла България, а прекрасният китарен дует Стела Динкова и нейният съпруг направиха празника незабравим, защото заедно с маестро Димитров изнесоха импровизиран концерт. „Видения отвъд воала“ е мотото на живописната изложба, на която творецът показа последните си картини, заредени с много колорит и енергия. През годините маестро Димитров изгради свой собствен стил, който, макар че не спазва класическите живописни техники и канони, радва окото и печели с откровеност и чистота.

Въпреки силната си кариера като концертмайстор на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум и в момента ръководител на Пловдивския филхармоничен оркестър, и носител на приза Музикант на годината за 2013 в класацията на БНР, в последните години Мичо Димитров е отдаден на живописта и не спира да прави изложби в България. „Обичам да живописвам, просто като хоби, за сега. Но човек трябва нещо да остави след себе си. Картините са едно от нещата, които остават повече, отколкото едно музикално изпълнение, което тече във времето и след десет години едва ли някой ще си спомня за Мичо Димитров, цигуларя. Но колкото и некадърно да съм нарисувал нещо, ще си кажат „Да, това е този, които свиреше на цигулка“ и то вероятно ще остане“, споделя Мичо Димитров.

Бъди жив и здрав, маестро! Продължавай да твориш и да ни радваш с изявите си още дълги години!

Васил Стоев зарадва пловдивчани с една изненадващо различна експозиция в галерия „Дяков“. И в тази изложба Стоев не бяга от богатия колорит и специфичния си стил, които са обединяващо звено в картините му, но този път той е заложил на една чувствена деликатност и финес. Експлозията от цветове и багри, които зареждат с енергия, са сякаш омиротворени и носталгични, за да пресъздадат абстрактни платна, които пулсират с ритъма на сърцето, окрилено от любов и нежност.

Художникът Илия Янакиев представи своите „Майски импресии“ пред почитателите си. Изложбата, която е подредена в „Български културен институт“, представя нежни и ефирна платна, изпълнени с чувственост, очарование, дантели и много любов. Илия Янакиев е един от невероятно изящните и пълни с нови идеи художници, един нежен поет и лирик, който превъплъщава в образ най съкровените си чувства. Освен емблематичните за него красиви български момичета, обградени от цветя и дантели,  художникът представи и свои акварели, както и абстрактни платна, с които приятно изненада почитателите си. Една изключително красиви изложба, която допълва очарованието на пролетта и най-красивия месец – май.

Цветан Лазаров гостува на пловдивската галерия „Аспект“ с експозицията от картини и скулптури под надслов „Структуриране на пустотата“.  Нежността, изяществото, красотата и чувствеността буквално завладяват сетивата и ни карат поне за малко да станем по-добри и обичащи. Женските образи пръскат своята омайност и пленяват не само мъжкото въображение с изящество и красота. Във всяка картина е вградена и по една капчица роса, символ на чистотата и съвършенството. „Опитал съм се да предам онова, което е отвъд невидимото. На онова невидимо, което е в основата на всяка видимост и дано всеки улови в картините ми нещо свое“, споделя художникът.

В изложбата участват и няколко забележителни скулптурни творби от мрамор, които сякаш са изваяни от самата природа, за да пресъздадат кръговрата и безкрайността на живота.

Великолепният Аршак Нерсисян отново гостува на галерия „Червеното пони“. Остротата на линията на образите, категоричните контури, контраста между светлини и сенки и великолепния ярък и жизнерадостен колорит, го правят особено разпознаваем и обичан. Формите са пречупени през кубизма и фовизма, за да постигнат изключителна пространствена многопластовост. Картините му са силно експресивни, на границата на абстрактната и фигуралната живопис. Не пропускайте изложбата на този драматичен, различен и впечатляващ творец.

Скулптурната изложба на Богомил Живков може да бъде видяна до 28 май в галерия „Възраждане“. Богомил Живков е удивителен майстор на малката форма. Всяка пластика е като сюжет за кратък разказ. Фантазията му на роден ваятел създава от класическите форми истински притчи и зрителят е запленен от способността на твореца да каже толкова много с малкото студен метал. Ръката на Бог, жената и мъжа, митовете – все благодатни и много използвани теми, но тук те зазвучават поновому, защото авторът легитимира своята идея, своето усещане, своята способност да твори и във всяка пластика личи онази творческа индивидуалност, която определя големия творец.

В галерия “ L’Union“ („Люнион“) беше открита изложба, наречена „Изчезващ вид“. В нея с живопис, рисунка, фотография и колаж се представят Виктория Филипова, Ина Валентинова и Соня Петрова. За откриване на изложбата в Пловдив бяха дошли и режисьорът Иван Добчев и актьорът Красимир Ранков, който пристигна заедно с обичаните пловдивски актьори Ивана Папазова и Николай Станчев. Те поздравиха младите творци, както и съпруга на Виктория Филипова – Крум Филипов, който е завършил режисура в класа на проф. Иван Добчев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име