Правнучката на Толстой е сред хедлайнерите на феста

Фестивалът „Пловдив Джаз Фест“ е приемник на „Пловдивски Джаз Вечери“ и продължава традицията на този фестивал. Амбицията му е да обогати случването на джаз концертите, които в Пловдив датират още от 80-те години на миналия век. „Джазът в Пловдив има огромни традиции и моята кауза е да ги продължа“, казва в интервю за europlovdiv.com известната българска певица Мирослава Кацарова, която тази година се е захванала с дописване на историята на джаз концертите в града под тепетата.

 • Как и защо реши да се захванеш с реализирането на този сериозен проект?
 • Помня невероятните концерти още като ученичка, когато ходех на тези прочути джаз срещи, в които участваха едни от най-добрите български музиканти като Теодоси Спасов, Ялдъз Ибрахимова, Веселин Койчев и неговата прекрасна формация „Джаз линия“, както и формация „Акустична версия“. От близо 20 години аз съм независим артист. Занимавам се с музика и организирам всичките си концерти. Освен това, през годините съм и радиоводещ и имам представа какво се случва не само тук, но и по световните джаз сцени. Това е изключително важно, защото музиката е много динамично изкуство и е важно тенденциите да се познават в дълбини. Аз кандидатствах за финансиране по Културния календар на Община Пловдив и спечелих субсидия, която ми даде възможност да направя една сериозна и качествена програма. Непрекъснато получавам и силна логистична подкрепа от младия екип на отдел Култура, които ми помагат във всички направления. Но въпреки немалкото финансиране, тази година фестивалът е подкрепен и от доста големи компании, който изключително много харесаха нашата цел и програма.
 • Какъв ще бъде акцентът на „Пловдив Джаз Фест“?
 • Акцентът и фокусът на джаз фестивала тази година ще бъде вокалният джаз и ще доминират вокални концерти. Фестивалът ще бъде открит от един от най-големите американски съвременни джаз певци Кърт Елинг, който е включил „Пловдив джаз фест“ в своето Европейско турне. Талантливият певец и текстописец Кърт Елинг притежава десетки номинации “Грами”, многократно е удостояван и с награда за най-добър вокалист, печели и едни от най-престижните отличия на публиката и критиката. В Пловдив той ще представи последния си албум, който излезе на 9 юли „Passion world“. В албума са представени негови версии на прочути и по-малко познати световни пиеси. Една от тях е песента „Who is it“ на Бьорк. Да не забравяме, че Кърт Елинг, освен, че е брилянтен певец и вокалист, е завършил философия и богословие, и е изключително ерудиран човек. Той пристига в България със своя ирландски китарист, който е разработил тема, написана върху текст на Джеймс Джойс.
  Кърт Елинг
  Кърт Елинг

  Пловдивчани и гостите на Пловдив ще имат изключителното удоволствие да чуят една много плътна, виртуозно изсвирена и изключително интелигентна музикална програма. Втората вечер ще сложи акцент върху инструменталната музика, но за „подгряване“ на публиката, сме поканили пловдивския хор „Детска китка“, които ще изпеят две класически джаз пиеси. Това е много атрактивно, защото детските гласове се вписват перфектно в един класически аранжимент, за да представят отношението на децата към този музикален материал, който никак не е лесен. Диригентката Яна Делирадева се е справила перфектно. След тях на сцената ще се качи формация от млади, но вече утвърдени инструменталисти – джаз музиканти, които се наричат „Октет Пловдив“. Това са хора, които свирят из цялата страна и по света, но като участници в различни формации. Тук ги събира това, че всички те са родени в Пловдив. Групата се сформира по идея на Мирослав Турийски, а в нея участват Димитър Льолев, Николай Карагеоргиев, Мартин Тасев, Александър Леков, Венелин Георгиев и още познати и обичани от ценителите на джаза имена. След тях, на сцената ще се качат музикантите от триото на Живко Петров JP3, което включва Димитър Семов – ударни и Веселин Веселинов – контрабас. Те ще представят последния си албум.  Следващата вечер е поверена също на един сформиран специално за фестивала проект, който се казва „Четири дами пеят джаз“. Певиците, които се включват в проекта са изключително обичани и популярни у нас. Това са Хилда Казасян, Белослава, Андрония Попова – Рони от дамското суинг трио „Сентиментъл суингърс“. И, за да стане карета пълно, ще се включа и аз Мирослава Кацарова. Освен, че ще си партнираме, всяка една от нас ще представи това, което я вълнува, защото и четирите, макар, че сме доста различни, имаме една изключителна близост, която ни свързва. И това е любовта ни към джаза. И не на последно място, чисто приятелските ни взаимоотношения, което е изключително важно. Защото, за да се случи магията не един фестивал, е важен именно този обмен на идеи, приятелство и творческа енергия. Разбира се, ние ще изпеем и няколко неща заедно, но нека това засега да остане в тайна.

 • С този концерт вероятно ще провокирате основно интереса на мъжката публика?
 • Надявам се и на дамската, защото това ще бъде една изключително вечер, в която ще покажем очарованието на женския вокал. Следващият ни хедлайнер, който ще се изяви на 5ноември е Виктория Толстой и нейният последен проект „A MOMENT OF NOW „, реализиран с Якоб Карлсон, който е един от най-добрите съвременни шведски пианисти. Виктория е име, включено в северната скандинавски джаз традиция, с много интересна концепция. Виктория Толстой ще ни представи как една мелодия, една инструментална тема, може да се превърне в мелодична песен, изпълнена само от глас и пиано. Това ще е много силен рецитал от пиано и глас с изключително въздействие. Новината тук е, че Виктория е пра-пра внучка на Лев Толстой. Тя е трето поколение натурализирана шведка, а нейният баща също е музикант – джаз басист. Виктория е една много любопитна дама, която освен, че има много лиричен и устойчив глас е и изключително красива.
  Виктория Толстой
  Виктория Толстой

  И в последната вечер ще ни гостува една от големите съвременни бразилски певици, която смесва джаз и боса нова тенденция – Росалия де Соуса. Нейната кариера започва в края на 90-те години в Италия, където записва първия си албум с един от водещите европейски артисти – Никола Конте. В Пловдив тя ще дойде с акустични инструменталисти, с които ще представи съвременна акустична боса нова и джаз.

 • А каква е съпътстващата програма?
 • Това са малки, камерни събития, които ще се случват на няколко от клубовете в града. Тук основната идея е да представим български млади групи, за които вече всички говорят.  Това са „SOUTHWICK“, Павел Терзийски, Александър Логозаров & SKILLER. И разбира се, след Русалия де Соуса, вечерта ще продължи с BRAZILIACOUSTIC, Павлета Семова и Димитър Семов.
  Росалия де Соуса
  Росалия де Соуса

  Имаме и други две направления, които ще обхванат поезията и живописта. В една от вечерите, писателите, които обичат джаз, ща направят литературно четене. То ще бъде свързано със съвременната джаз музика. Един от най-добрите съвременни млади и много прогресивни мислещи български джаз артисти Коко джаз ще направи музикалната селекция, а селекцията на писателите ще направи Катя Атанасова. Ще има и изложба на художници, които обичат джаза. Съпътстващата програма има и образователен характер, защото тази година фокусът на фестивала е вокалният джаз. За това сме поканили и една от най-добрите съвременни преподавателки по вокално изкуство в Берлин – Анете Гьорес, която ще направи тридневен майсторски клас за млади и за утвърдени певци. Преди това тя ще направи една голяма публична лекция, където ще се срещне с хора, които работят с музика, независимо дали са певци, актьори, журналисти или просто хора, които искат да разберат повече за начина по който се използва гласът.

 • Кои са датите, в които любителите на джаза от цялата страна ще могат де се насладят на прекрасните изпълнители, които сте поканили?
 • Фестивалът тази година се провежда от 2 до 6 ноември в Дом на културата „Борис Христов“, а съпътстващата програма е в „Бийбоп кафе“ и „Петното“. Изложбата ще се състои в U P.A.R.K.
 • Какви са цените на билетите?
 • Между 15 и 30 лв. са цените за основната програма. Началото на големите концерти е 20 часа, а 22.30 часа е началото на клубните джем сешъни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име