Младите дарования от Лятна академия „Огънят на Орфей“ очароваха Разлог (видео, галерия)

0
1575

Талантливите дарования, които тази година участват в майсторските класове от  Международната лятната академия за изкуство „Огънят на Орфей“, вече цяла седмица радват почитателите си с концерти на откритите сцени и залите в град Разлог.

Младите китаристи от класа по класическа китара на Йоргос Панецос направиха прекрасно заключително представяна в залата на читалището.

„Ние бяхме цяла седмица заедно, много работехме, но, макар че вече всички сме малко уморени, явно трудът ни си е заслужавал. Беше прекрасна седмица и се наслаждавах на всяка минута прекарана с вас. Искам да ви кажа, че всеки един от вас е прекрасен изпълнител и много симпатична личност. Много сте мотивирани и аз се радвам, че искате да изучите тънкостите на китарата“, поздрави на финала своите ученици Йоргос Панецос.20150814_181337

Ръководени от прекрасната доц. Стела Динкова, която също е преподавател в майсторския клас,  талантливите ученици демонстрираха своите умения, като изпълниха различни класически и модерни пиеси. В края на концерта, те  предизвикаха невероятен фурор с общото си изпълнение. Изключително вълнуващо е да чуеш двадесетина млади китаристи, които свирят заедно. Освен, че изпълниха две класически произведения, музикантите завършиха представянето си с изпълнение на неостаряващото парче  на The Beatles – Yesterday. Бурни аплодисменти и цветя възнаградиха прекрасните музиканти, а вие можете да почувствате атмосферата на концерта от прикачения видео клип:

На следващата вечер, музикалната фиеста се състоя в голямата зала в Разлог, където се изявиха учениците на народна певица Бинка Добрева  и гайдарят от НФА „Филип Кутев“ – Костадин Атанасов. Гост на събитието беше ансамбъл от гр. Лион, които изпълняват балканска музика. Французите не само, че „подгряха“ публиката с изпълнението си, но и предизвикаха нейните бурни аплодисменти и бяха извикани на бис.

Вижте тяхното изпълнение на българска народна песен в прикачения видео клип:

След тях на сцената се качиха гласовитите български народни певци и певици, а учениците от класа по гайда развълнуваха изключително много публиката. В музикалната вечер се включиха и  певците от класа по Универсално Пеене на Наташа Миркович, които изпълниха джаз и евъргрийни.

Красивите гласове и невероятната атмосфера можете да видите тук:

Тази вечер концертите продължават с изпълнение на музикантите от класовете на маестро Мичо Димитров – цигулка, австрийския преподавател по виолончело Георг Баич, рускинята Татяна Левитан – пиано, кларинетистът Росен Идеалов,  и виртуозният тромбонист Станислав Почекански.

В програмата ще се включат и оперните дарования Дарко Тодоровски от Куманово-бас, сопраните Ирина Церовски от Кнежа, Миряна Бурназ, Наташа Латиновска и Злата Тошевски от Скопие, бартонът Дамиян Каранфилов от Скопие, както и българският тенор Константин Обретенов, от класа на доц. Лили Илиева – преподавател по класическо пеене.

Лятната академия се провежда за девети път и тази година събира младите хора  в 16 майсторски класа.

Големият заключителен концерт, в който ще участват всички талантливи деца, ще се състои на 20 април.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име