Много настроение на Дефиле на младото вино 2015 /галерия/

0
1778

За пореден път, Пловдив стана столица на младото вино и на настроението, което то носи със себе си. И въпреки, че стартът на Дефиле на младото вино в петъчния ден беше съпроводен с проливен дъжд, както казват старите хора, това се оказа поличба за успех. Неуморният Дионис отвори бъчвата на миналогодишния победител от конкурса за най-добро младо вино и веднага след това се скри на сухо в гостоприемната „дегустационна“ на староселската изба Стема“. Естествено, Дионис знае точно къде да се отбие, защото се оказа, че именно виното на „Стема“ грабна и наградата на публиката за най-добро младо бяло вино. На щанда на винарната можеше да се опита и отличен бял и червен пелин, направен от 35 наложени билки.

На следващия ден слънцето изгря в пълната си прелест и изсуши улиците на Стария град. А те пък заприличаха на трасе от първомайска манифестация от недалечното минало, защото стотици хора с чаши в ръце атакуваха щандовете на винопроизводителите. И, макар че голяма част от тях вече имаха доста сериозен проблем с координацията на движенията, настроението навсякъде беше повече от приповдигнато. Рекорден интерес отбелязаха не само щандовете на „Стема“, но и на „Вила Юстина“, които грабнаха любовта на публиката с младото си розе, а журито ги награди със златен медал в категорията бяло вино за Совиньон Блан х Семийон. Приповдигнатото настроение на посетителите се дължеше и на факта, че винарските изби тази година се бяха отпуснали и в чашите на гостите си сипваха прилични количества от развеселяващата течност.

Тази година на доста места имаше и щандове, на които прегладнелите „дегустатори“ можеха да си купят по неща за хапване, преди да продължат своя „победоносен марш“ из винените локации. Известно неудобство на многобройната тълпа създаваше факта, че организаторите не бяха предвидили достатъчно тоалетни, а персоналът на къщите, в които се дегустираше вино не разрешаваха те да бъдат ползвани от външни лица. И, ако все пак, организаторите на Дефиле на младото вино се стремят да направят проявата на европейски ниво, не би било никак зле да помислят и по този въпрос, който оказва се, хич не е маловажен.

Но, като изключим тези малки недоразумения, фестивалът на младото вино мина доста успешно. В съботната вечер се състой и обичайната гала вечеря „Вечер на майсторите  на виното“, на която бяха обявени и тазгодишните победители.

Ето кои са те:

Златни медали в категория БЯЛО ВИНО получиха ВИ „Мараш” – Совиньон Блан, ВИ „Черноморско злато” – Шардоне, Винпром „Свищов” – Шардоне,  Винпром „Карнобат” – Немски ризлинг, Вила „Юстина” – Совиньон Блан х Семийон.

Златните медали в категория РОЗЕ отидоха при Шато „Копса” – Каберне совиньон, ВИ „Бендида” – Рубин,  ВИ „Черноморско злато” – Каберне совиньон.

В най-оспорваната категория на ЧЕРВЕНИ ВИНА, отличници станаха Винпром „Карнобат” – Каберне фран, Винпром „Асеновград” – Мавруд, Винпром „Асеновград” – Рубин, ВИ „Ямантиев” – Мерло х Каберне совиньон х Сира.

Сребърните медали при червените бяха за Вила „Юстина” – Каберне фран х Каберне совиньон х Мерло х Сира и ВИ „Дядо Пламен” – Мавруд, а за бели вина бяха отличени  ВИ „Козя грамада” – Ркацители и Шато „Копса” – Совиньон блан.

За най-добро младо вино на 2015 година, публиката отличи  ВИ „Стема Старосел“ – бяло вино, ВИ „Вила Юстина“ – розе и ВИ „Дядо Пламен“ – червено.

Предишна СтатияФилм за любимите български комедии открива фестивала „Златен ритон“
Следваща СтатияВасил Стоев нарисува „Легенда за любовта“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име