Филм за любимите български комедии открива фестивала „Златен ритон“

0
1187

За пореден път фестивалът „Златен ритон“ ще събере на едно място документалната и анимационна продукция за изминалата година. От утре в Пловдив ще могат да бъдат видени 38 филма от конкурсната и 18 от информационната програма не фестивала.  информационната. Събитието стартира на 30 ноември от 19:00 часа в „Лъки синема” с филм, който прави поклон към любимите филми на поколения българи  „Усмивките на българските комедии”. Това е последният филм на проф. Иван Георгиев-Гец, който наскоро ни напусна. Филмът е завършен от Радослав Илиев.

Филмите от конкурсната програма ще бъдат оценявани от професионално  жужи, в което участват изтъкнати представители на българското кино – председател – доц. д-р Иво Драганов и членове: Светлана Куюмджиева (изкуствовед), Симеон Сокеров (аниматор), Иван Тонев (оператор) и Андрей Паунов (режисьор). Те предстои да определят носителите на двете големи награди „Златен ритон” – за документално и за анимационно кино. Автор на статуетките е скулпторът Неделчо Костадинов.

Основен организатор на XXII Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” е „Национален филмов център” със съдействието на Министерство на културата и Българска национална телевизия. В конкурсната програма участват 27 филма подкрепени „Национален филмов център“, 3 филма са финансирани от БНТ, а 8 са независими продукции. Освен 25-те документални филма конкурсът представя и 13 анимационни филма, един от които е пълнометражният „Пук” на реж. Анри Кулев по пиесата на Валери Петров.

Всички прожекции са с вход свободен

Официалното закриване на фестивала и награждаването на лауреатите ще бъде на 5 декември от 19:00 часа в „Лъки синема”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име