Националните есенни изложби се откриват в Пловдив на 1ви септември

0
1061

Национални есенни изложби стартират в Пловдив на 1ви септември като част от традиционния Есенен салон на изкуствата. Кураторският проект на изкуствоведа доц. д-р Галина Лардева включва изложби на девет селектирани български автори, работещи в страната и в чужбина.

„За поредна година Есенните изложби ще представят тенденциите в съвременното българско изкуство и ще затвърдят лидерската си позиция като едно от най-престижните утвърдили се културни събития в страната“ – отбеляза зам.-кмета г-н Стефан Стоянов.  „Очакват ни горещи два месеца с 11-тото издание на Есенен салон на изкуствата, който ще представи стотици събития и ще привлече многохилядна публика от Пловдив и страната.“ – допълни още той.

Това издание на Есенните изложби продължава концепцията от предходните две години („Форсиране на избора”-2013 и „Отстранени системи”-2014) да се представят автори със съвременнен подход към класическите медии, със силно професионално присъствие на художествената сцена, млади и активно работещи в България и чужбина.

Всяка година кураторският проект на Национални есенни изложби в Пловдив представя тенденциите в съвременното българско изкуство, като работи върху конкретна тема – през 2015 г. това е “ Ан пасан“ / “En passant ”. Ан пасан е концепция, която избира да мисли изящните изкуства като територия на преминаването: взаимно преминаване между различни визуални образи, но и също между обекти и субекти на изкуството.

Национални есенни изложби в Стария Пловдив се провеждат от 1967 г., като с времето са успели да се наложат като една от най-авторитетните цялостни прояви в областта на съвременното визуално изкуство у нас. Основна цел на събитието е чрез широко обществено и професионално фокусиране да се провокира дискусия относно представите и очакванията в съвременното визуално изкуство, да представя най-доброто от съвременните тенденции в живописта, графиката и скулптурата, като при това отделните изложби остават самостоятелни и в същото време са подчинени на общата концепция.

 

Най-големият форум за изкуство в града Есенен салон на изкуствата отново ще предложи богата програма, множество изложби, театрални спектакли, музикални събития, улични представления, ще гостуват български творци и гости от цял свят. Ежегодният салон на изкуствата ще представи традиционните фестивали „Sounds of the Ages“, ONE ARCHITECTURE WEEK , „Национални есенни изложби“, Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, Седми  PolineROOOCK fest, Седмица на съвременното изкуство, Международен куклено-театрален фестивал  “Двама са малко – трима са много”,  „Нощ/Пловдив“ 2015, Празник на Стария град, Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ – Есенно издание, Международен Джаз фестивал, ONE DANCE WEEK, Международен фестивал на китарата и др.

Нови събития в програмата тази година са Международен танцов фестивал, включващ танцови спектакли и уроци по салса, кизомба, бачата и суинг, както и есенните издания на фестивалите Опера Опен и Полинеро Рок Фест .

Официалното откриване на Есенен салон на изкуствата ще се състои на 5ти септември от 20.30 часа на Античен театър  с мултимедийния спектакъл „Улицата на живо“ – продукция на НДК.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име