Най-новите изложби и експозиции в Пловдив

0
1678

Румен Нечев отново доказа, че не се страхува да експериментира и да създава нещо ново, което впечатлява и провокира въображението. Най-новата изложба, която творецът е подредил в галерия „Дяков“, е под надслов „ВРЪЗКИ“ с уточнението „Пипането задължително“. И наистина, удоволствие е не само да гледаш, но и да погалиш прекрасните керамични пана и пластики, всяка от която сякаш има своя душа и носи скрита енергия.

Румен Нечев и Анна Дякова
Румен Нечев и Анна Дякова

Ето как обяснява концепцията на изложбата и самият Румен Нечев:
ВРЪЗКИ – защото сме свързани
от пъпната връв до… края на въжето.
Въжето, за което все връзваме нещо –
от човек до хвърчило;
на връвчицата виси марионетка;
връвчицата стяга егоистичен възел, сам и упорит,
или морски възел, алпинистки възел, хирургически възел, подвижен възел.
ВРЪЗКИ – понеже сме свързани с другите; безкрайни дни и нощи, щастия, нещастия, любови, колекции – нанизът на нашия живот.
От пъпната връв до края на въжето.

Керамичната изложбата „Връзки“ ще можете да видите  до 26 май в галерия „Дяков“.

В галерия „Загреб“ се представи младият асеновградчанин Геракси Гераксиев. Почитателите на неговото творчества отново ще могат да се полюбуват на заредените с лека носталгия платна, които сякаш разказват за старите времена в бабината къща, където върху прашните лавици стоят плодовете на есента и забравените ключове на времето.  И въпреки меланхоличната нотка, натюрмортите на Геракси носят позитивно излъчване, много топлота и човечност.

Във връзка с Европейската нощ на музеите, Художествена галерия – Пловдив подреди в залите за временни изложби прекрасна колекция от 100 оригинални френски, немски и италиански  гравюри от периода 18 в. – началото на 20 в. от колекцията на Френския колеж „Св. Августин“. Изложбата „Съхранената художествена памет на един френски колеж в България” представя гравюри на мед от ателието на Лувъра („Chalcografie de Louvre“), но има и произведения, гравирани и отпечатани извън Франция, както и по-късни оригинални офорти.

На галерия „Резонанс“ гостува скулпторът Зиятин Нуриев.

Ето как Светлин Русев описва впечатленията си от творчеството на Нуриев “ Зиятин Нуриев е един от малкото съвременни скулптори,комбиниращ органично духовното с пластичността, чиито работи внушават дори в най-дребните си форми впечатлението за монументален храм и необяснима загадка. В този смисъл всяка от работите на Зиятин, без значение фигуративна или чисто пластическа, носи огромна вътрешна енергия, която разкрива формата отвътре, създава и разрушава подред, за да пресъздаде и организира пространството по начин, който само опитен творец може да направи, творец, който преминава през времето с голямо познание, чистота и тъга. Време, което изтрива всичко преходно, побеждава насилието и изкушенията на материалния свят, запазва важното в изкуството – вечността“.Plakat _Ziatin Nuriev

 

Галерия „Червеното“ пони представя платната на Мариана Маринова. Абстрактна живопис, която изгражда емоционална връзка от преклонението пред природата, за да се превърне в балансирана и поетична многобагрена импресия. В творбите на Мариана Маринова пейзажът престава да бъде само преходен уловен миг. Платното се превръща в сцена за танца на цветовете.11011998_10206536851285073_6181597649976990744_n

На 19 май в галерия „Възраждане“ ще бъде открита живописната изложба на Георги Йорданов. Ето как представя новата изложба Краси Алексиева „С новите си картини Георги Йорданов отново приковава вниманието ни със своите психологични и магични сеанси върху платната. Често неговите герои са като хладно устойчиви манекени, сякаш лишени от емоции ( даже и децата ), и в същото време, усещаш как някъде „ отзад “ кипи чувствен поток от страсти. Статичността на фигурите не може да неутрализира патетичната емоционалност, с която е изградена живописта на Жоро. Той умее, като никой друг, да управлява и сдържа човешките чувства в картините си и да създава онази, типично негова, психологична многоплановост на образа, която може да подскаже взривяването на една душа.

11206799_10153435163505809_3681595947770787360_o

На 20 май от 18 часа, в Бизнес хотел „Пловдив“  ще бъде открита изложбата „Сакрално“ на Снежана Фурнаджиева. Председателят на Дружеството на пловдивските художници ще ни разкрива своите съкровени усещания,мисли и чувства. В тишината на сакрално единение,крехката и мъдра жрица на живота,изпраща своите послания за духовна сила, вяра, любов и вътрешна светлина!20127_1119810131369341_1809341395585585121_n

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име