Нов културен проект ще акцентира върху етническото многообразие

0
1059

Сдружение „Съюз за независимо творческо общуване“ и Младежки дом Пазарджик  също се присъединиха към културната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Проектът им „Мулти Култи китчън“ ще се реализира през 2018 г. и 2019 г. и ще се фокусира върху интеграцията на чуждестранните общности, повишаване на чувствителността  и информираността на местната общност за приноса, който мигрантите носят в региона. Културният проект е в подкрепа на интеграцията на всички новодошли в българското общество. Организаторите на иницатвите си поставят за цел да изградят мостове между различите общности и групи, да помогнат за утвърждаване на чувството за принадлежност към местната общност от страна на чуждите общности, да информират българското общество за богатия културен и икономически принос на мигрантите и бежанците, като по този начин стимулират междукултурния диалог.

Проектът „Мулти Култи китчън“ ще представи поредица от събития, неформални общи срещи, инициативи с включване и активно участие на чуждестранната общност. Събитията ще се състоят в Пловдив и в Пазарджик. В програмата ще бъдат включени тематични културно-кулинарни вечери. Първото събитие в програмата ще бъде на 24 март, с представители на арменската общност в Пазарджик. Арменските домакини ще представят своята култура чрез дегустация на традиционни храни и напитки, интересни факти, разкази от първо лице за страната на произход и арменската култура. Съпътстващи събития са „Heal the World” – Културно-образователни работилници за деца българчета и чужденци от всички мигрантски общности, където деца и младежи ще имат възможност да се запознаят в сигурна неформална среда, да научат нещо ново и да се забавляват заедно. Работилниците ще запознават децата с национални и културни характеристики включително кухня, традиционно творчество, музика и др. Ще бъде изготвена и двуезична електронна „Мулти Култи карта“ карта. На нея ще бъдат картографирани автентични ресторанти, магазини, пекарни, сладкарници, където собствениците или готвачите ще разказват своята лична интеграционна история.

Предишна СтатияГеорги Симов показа свои творби в престижно арт изложение в Париж
Следваща СтатияДве великолепни изложби в София (галерия)
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име