Две великолепни изложби в София (галерия)

0
38115

В празничните дни една щастлива случайност ми помогна да посетя две от най-стойностните изложби в столицата. В Националната галерия – Двореца е експонирана една от най-пълните сбирки от живописни платна на малко известния художник Константин (Кочо) Гърнев. Роден в края на XIX век в благоевградската село Илинден, Коча Гърнев учи в Рисувалното училище в София, след което заминава за Германия, където завършва Мюнхенската академия по изкуствата и устройва живота си в Германия, където публиката много го харесва, но не пропуска да участва и в няколко изложи в родината си.Артистичните му изяви започват в края на 30-те години на миналия век. Изложбата в София представя над 120 платна неподозирано богата модерна живопис, омагьосваща с форми, багри  и образи, съизмерима с най-добрите образци от европейската културна история. Фактът, че художникът живее и твори в Германия, а след смъртта му пластичното му наследство остава там, предопределя непознаването на неговото творчество у нас. Щастливо стечение на обстоятелствата, издирвателската дейност на двама видни представители на арт-пазара у нас и волята на наследниците на художника, правят възможно връщането на голяма част от творбите на Кочо Гърнев в България. Основната част от картините са собственост на Павел Тодоров от галерия „Виктория“ и на пловдивския колекционер Димитър Инджов.

Изложбата е сбрала една еклектична смесица от портрети и голи тела, наситени с психоаналитично вглеждане в състоянията на екстаз и житейска наслада, градски пейзажи и сцени от бохемския градски живот на Европа между войните, наситени с дъх на абсент и декаданс, елегантни натюрморти и калейдоскоп от пъстри български образи. Впечатлява богатството от идеи, форми и богат колорит, сюжетно многообразие и невероятно усещане за модерно.

Ако имате път към София, горещо ви препоръчвам да се насладите на изложбата с творби на Кочо Гърнев, която ще продължи до 25 март в Национална галерия – Двореца, пл. Александър  Батенберг.

Следващата ми арт-дестинация беше изложбената зала на ул. „Шипка“ 6, където Съюзът на колекционерите в България представя изложбата „Българска живопис от първата половина на XX век – Избрано от частни колекции“. Изложбата обхваща картини, отразяващи различни художествени тенденции – от изконните начала на националното и битовото до модерното и авангарда. И наистина, това беше едно от най-силно въздействащите и наситено с невероятна духовна мощ събитие, събрало най-добрите образци на българската живописна школа. Сред авторите са Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Иван Милев, Жорж Папазов, Жул Паскин, Илия Бешков, Никола Танев Сирак Скитник и почитателите на изкуството могат да се насладят на произведения, с които всеки музей би се гордял. Тук могат да бъдат видени много от картините, които повечето от нас познават от учебниците по изобразително изкуство. Тук е и едно изключително платно на Иван Мърквичка – Тайната вечеря, което е от колекцията на Димитър Инджов и се показва за първи път пред публика. Сюжетът, върху който са разсъждавали десетки велики творци, Мърквичка пресъздава по един нетрадиционен начин, чрез пирамидална композиция, в чиито център стои Христос, облечен в царски одежди.  Картините са съхранени и запазени благодарение на ентусиазма и желанието на колекционерите да опазват културното наследства, да възпитават вкуса на обществото и да принасят посланията на творците към хоризонтите на бъдещето.

В изложбата, която ще продължи до 01.04, участват 135 творби на 50 автора от 24 колекции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име