Георги Симов показа свои творби в престижно арт изложение в Париж

0
2827
Георги Симов

Великолепният пловдивски живописец Георги Симов е единственият българин, който участва в 20-то издание на Salon des Peintres du Marais в историческия квартал Le Marais във френската столица.

Често наричан „Старият Париж“, Le Marais излъчва старинен чар и съвременна функционалност в сърцето на града, а катедралните улици се промъкват през замайващата мрежа от скрити дворове, провокативни галерии и блажени, покрити с бръшлян дувари. Домакин на арт събитието е прочутата зала Halle des Blancs Manteaux – Pierre-Charles Krieg, която изпъква сред уютно оформената естетика на квартала и античните реликви.

Тук пловдивският творец участва с картините „Червено лозе“, „Три бели дървета, и „Малинова зора“, които веднага привлякоха вниманието на взискателната публика. Георги Симов споделя, че картините му са вдъхновени от прекрасната българска природа, от очарованието на морския бряг и красотата и величието на Родопа планина. Колоритът в картините му е ярък, необуздан, енергичен и провокативен. Той сякаш избухва спонтанно, за да разтърси възприятията ни, да помете формата, да я изкриви и преиначи, за да ни внуши авторовите идеи. Силната и емоционална живопис на Георги Симов допадна изключително много на френските колекционери, които няма да пропуснат възможността да се сдобият с картина на българския художник.

Георги Симов е роден на 25.04.1950г. в гр. Пловдив. Член е на Дружеството на Пловдивските художници към СБХ.
Георги Симов е художник с ярко изразен талант и усет за тон и цвят. Стилистиката му е насочена към експресионистичната абстрактна живопис с особена структура на изображението, дължаща се на специфичната авторска техника. В последните години работи предимно в областта на пейзажа и натюрморта. Участвал е в редица регионални, национални и международни изложби и изяви. Биенале Кианчано 2011г.,Италия е едно признание за уникалния талант на Георги Симов. Оценката на Европейската Конфедерация на Арт Критиците – Втора Награда за Живопис, го поставя сред най-интересните съвременни художници на този международен форум.
Творби на художника са собственост на частни колекционери в САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Испания, Люксембург, Австрия, Швейцария, Белгия, Швеция, Япония и Австралия.
Георги Симов организира много самостоятелни изложби в страната и чужбина, като например: 1994г. „Edition Gallery” – Люксембург; 2002г. Арт Галерия – Музей „ Филипополис” – Пловдив; 2004г. Галерия „Nikos” – Базел, Швейцария; 2005г. Галерия „Domenico Calleida” – Лугано, Швейцария и др. Участва и в редица колективни изложби в страната и чужбина, както и в редица международни форуми: 2011г. Биенале Кианчано, Италия; 2012г. „Liberated Dreams” – Международна изложба Ферара, Италия; 2012г. Биенале Кианчано 2011 в Лондон, Галерия „Галиарди” Лондон.

Изложението Salon des Peintres du Marais се организира от дружеството Les Peintersdu Marais,Association 1901 и се провежда в един от най-аристократичните квартали на Париж, където се намират и център „Помпиду“, Музея на Пабло Пикасо, Библиотеката за история на Париж, Музея на еврейското изкуство, Музея на магията и много други културни институции.

Изложението беше открито на 22 февруари и ще продължи до 28 февруари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име