Обявиха носителите на награда „Пловдив“ за 2014 на стилно тържество (видео)

0
1648

За пореден път бяха обявени носителите на награда „Пловдив” за постижения в областта на изкуството и културата за 2014 година. Това се случи на стилна церемония в Дома на културата „Борис Христов“, а домакините от Държавна опера – Пловдив, се бяха постарали да направят един истински празник за всички присъстващи.

Номинираните и официалните гости бяха настанени на маси с шампанско , подредени на авансцената, което определено придаваше тържественост на церемонията. Очарователна „хрумка“ беше изборът на тенорът Марк Фаулър за водещ на програмата. Марк е от австралиец и макар, че живее от няколко години в Пловдив, говори доста забавен български език и притежава невероятно чувство за хумор, и непринуден чар. Сцената красеше Лили Бързева, която се грижеше и за „замазване“ на гафовете му, а музикалната програма включваше прекрасни изпълнения на солисти, балета и оркестъра на операта, под диригентството на Диан Чобанов, с които бяха анонсирани различните категории.

Като цяло, впечатлението от номинациите беше, че за миналата година те са твърде малко на брой. В повечето категории имаше само по двама номинирани.

За да се докоснете до тържествената атмосфера в залата, можете да видите прикаченото видео:

Ето ги и носителите на награда „Пловдив“ за 2014 година в различните категории: Здравка Петрова – за превода от руски език на „Герой на нашето време“ от Лермонтов, писателят Йордан Велчев – за тритомното издание „Балканският човек“, диригентът на Държавна опера – Пловдив, маестро Диан Чобанов бе отличен за  виртуозното диригенство на „Кармина Бурана“ при откриването на фестивала „Opera Open“ на  Античния театър през 2014 година. В раздел „Журналистика“ наградата отиде при Парашкева Иванова, а младата очарователна актриса Радина Думанян получи отличието в категория „Театър“ за ролята на Матилда в „Чиста къща“. Ели Станчева беше отличена с престижната статуетка в категория „Изобразително изкуство“ за юбилейната изложба в галария „Ромфея“ по повод 60-тата й годишнина. Тодор Васев получи приза в раздел „Фотография и операторско майсторство“ за своята дългогодишна дейност и във връзка с 80-тата му годишнина.  В категорията „Изкуство, предназначено за деца“ победител стана студио “I Creative”, за сайта на Държавния куклен театър в Пловдив.

На церемонията за почетен гражданин на Пловдив посмъртно беше обявен художникът Кольо Карамфилов.

Званието беше прието от синът му Росен Карамфилов, който каза, че наградата е напълно заслужена, но е трябвало баща му да я получи още докато е жив. „Искам да си спомняме за него не само на тази дата, защото Кольо Карамфилов е световен артист“, каза той.

20150522_191746

Професор Анастас Славчев също беше отличен с титлата „Почетен гражданин на Пловдив“. Професор Славчев беше изключително развълнуван и каза, че макар да е обиколил всички световни сцени, никога не е изпитвал такова огромно вълнение. „След избора на Пловдив за Европейска столица на културата, мога да кажа, че съм почетен гражданин на Европа“, каза Славчев.

20150522_192454

В края на церемонията, на сцената се качи и невръстния син на Марк Фаулър – Джейми, който стана ко-водещ на баща си, а артистичният директор на Фондация „Пловдив 2019“, Валери Кьорлински беше изненадан приятно с подарък, който му връчиха домакините.20150522_211943

Само час след връчване на наградите „Пловдив“, тържествено бяха открити и обновените Пеещи фонтани, а днес на десетки места в града има различни събития, с които пловдивчани отбелязват официалното обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година.

 

Предишна СтатияОчакваме подкрепа от работещите и мислещи пловдивчани
Следваща СтатияМладите дарования от Младежки камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс“ вдигнаха публиката на крака
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име