Още интересни изложби през ноември

0
415

Професор Десислава Минчева отново зарадва своите почитатели с въздействаща изложба под надслов „Необходимост от красота“. Естетската експозиция е подредена в клуб-галерия U P.A.R.K.. Няма да скрия личните си пристрастия към живописта на  проф. Десислава Минчева, защото картините й излъчват ефирна нежност, лекота, изящество, грация и аристократизъм.

Галерия „Дяков“ ще ни представи колекция от камерни творби на Силви Басева със заглавие Настроения в цвят“.

Силви Басева е родена в град Ловеч, живее и работи в София. Завършва Националната Художествена Академия в София, специалност Стенопис, през 1992 година. Защитава докторска степен през 2019 г. в НХА, специалност Изкуствознание. Работи в областта на живописта, витража, стенописа. Направила е 26 самостоятелни изложби живопис в България и има множество участия в съвместни изложби живопис в България, както и в Италия, Австрия, Ирландия, Германия, Словакия, Чехия, Мароко, Турция. Участвала е и в изложби и изложения в България, посветени на витража и дизайна. Силви Басева е реализирала и няколко кураторски проекта – съвместни тематични изложби и юбилейни изложби, както е и един от създателите на ежегодния пленер Художници, Балчик, Любов.

Нейни картини са собственост на Националната Художествена Галерия; Музея на Художествената Академия; Градските художествени галерии в Сливен и Балчик; Община Балчик; Община Сливен; Столична библиотека; Леонардовата библиотека – гр. Винчи, Италия; фондация Ценности, Музея за история на София и множество частни колекции в България и чужбина. Нейни витражи са реализирани в Община Балчик, както и в частни хотели, заведения и домове в България.

Силви Басева е член на Съюза на Българските Художници, Българската Асоциация по Дизайн и Дружеството на Сливенските художници. През 2018 печели конкурс за пребиваване в Парижките ателиета Cite de`s Arts. Силви Басева е гост преподавател по живопис в НАТФИЗ, специалност Сценография.

В следващите два месеца визуалният свят на Кольо Карамфилов ще оживи пространството на галерия L’UNION с изложба посветена на 60 години от рождението му. В нея ще могат да се видят рисунки, обекти, литографии и живопис – форми, характерни за художествения изказ на автора.

Кольо Карамфилов (1963-2014)

Карамфилов е художник на пространствените пластични и емоционални внушения. Изкуството му е съкровено, поетично, наситено, докосващо с лекота образа и душата на човека. През създадените от него мъдри и философски светове преминава низ от повтарящи се образи като ръка, глава, цвете, сърце, дърво, къща … Тези знакови сигнали са светът на Кольо Карамфилов. Един от тях открояваме най-ясно къщата – дом. Значението и силата на дома в живота на човека, като съвременно образно послание, ни замисля за това, че независимо къде се намираме, домът е там, където е сърцето.

Изложбата ще бъде на разположение на гостите до 15 януари 2024 г.

Художниците Константин Константинов и Илиана  Илиева показват съвместна изложба „Безпокойните притежават нощта“ в галерия Aeterna .  Тя е резултат от съвместната работа на артистите, които се колаборират по особено любопитен начин.

Есенният сезон в галерия „Червеното Пони“ продължава с изложба на Иван Шишков под надслов „Сезони“. В картините на Шишо ще откриете топлина и надеждата на пролетта, слънчеви лъчи на лятото, прекрасните есенни багри и зимната свежест. Картините на Шишо са вълнуващи и запленяващи, защото не навяват носталгия, а разнасят аромата и красотата на живота.

Изложбата можете да видите до 10 декември.

На 21 ноември от 18:00 ч. галерия „Възраждане“ ви кани на изложба живопис „Красиви създания“ на Николай Ангелов – Гари. Творбите ще можете да разгледате до 11декември.

„Новата изложба на Гари е посветена на жената в различни нейни превъплъщения. Тя е Ева – изкушаваща, тя е русалка или балерина, тя е победителка на кон. Красивите образи насищат картините с изящество, очарование и поетичност. Има и ангелски посещения, за да се докоснем, все пак, и до небето. Морето се усеща често в творбите, макар и умалено до вода в домашни условия. От цялата експозиция лъха чаровната естетика на художника.“ Краси Алексиева, 2023 г.

На 22 ноември галерия „ Аспект“ ще има удоволствието да представим самостоятелната изложба „Чернопис“ на големия график Румен Нечев.

Изключително фин и прецизен в работата си, той се подготвя сериозно за всяка своя изложба, създавайки и следвайки определена концепция, в случая темата за черното като цвят, за която художникът споделя:

„Черното, да черното! Каква магия! Астрономите казват, че черната материя е 90% от вселената. Вселена на черното е и работата на Пиер Солаж, черно само черно. Когато за пръв път видях оригинали на негови работи, ми се прииска да залепя и малко сребърен релеф, ей така скверно, като ориенталец. Бяло, черно и сребърен релеф. 16 нови работи показвам в галерия „Аспект“. Това е краят на серия, започваща с „графикът и графитът“, минаваща през „елфенбайншварц“ и завършваща с „чернопис“ в „Аспект“. Без хедонизъм, аскетично, но достатъчно вълнуващо за мен години наред да задържа вниманието и работата ми като художник. Дано публиката да се развълнува с „Чернопис“ също като мен!“.

Ако сте любопитни и се вълнувате да видите „черните“ интерпретации на Румен Нечев, заповядайте на откриването в галерия Аспект на 22 ноември, сряда, между 17.00 и 19.00 часа. Изложбата ще бъде на разположение за три седмици, до 11 декември.

„О-земяване“  е наименованието на изложбата, която Виргиния Захариева ще представи в галерия „Лабирант“.

„Калиграфията открих през 2005 – та година след 7 дневна практика в мълчание. В следващите дни моята учителка Ганга Кординг ми подаде четка, туш и оризова хартия.
Така започна пътешествието в калиграфията. От 17 години вече това е моя начин за О-земяване. Опитвам се да съвпадам с това, което е вътре и извън мен, а понякога просто нещо движи ръката ми.“, споделя Виргиния Захариева.

Виргиния Захариева е психотерапевт и многостранно развита творческа личност – тя е писател и съвременен артист, който използва различни изразни средства в своите разнообразни проекти. Тя пише, улавя звуци, рисува и изследва
психиката, тялото и душата на човека. Преподава „Психология на творческия процес“ и „Писането като терапия“ в Института по терапия и експресивни изкуства София. В своята работа тя обединява познанията на западната психотерапия, източната
философия и дзен практики. Води семинари по „Калиграфия и Кой е вътре?“.
Не на последно място Виргиния Захариева е човек със силна гражданска позиция, ерудиция и житейски опит, който я прави безценен събеседник.

Заповядайте на 25 ноември да видите нейните калиграфски произведения, да видите как се създават и да научите какво носят на създаващия и съзерцаващия…

Предишна СтатияРезултати VI-ти „Национален ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов” 2023 г.
Следваща СтатияЗа Палестина и света
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име