Откриват есенните изложби в Пловдив

0
2330

Лятото е към своя край и в Пловдив започва оживен живописен сезон.  Днес е последният ден, в който имате възможност да се насладите на прекрасните картини на Ненко Чанев. Китният двор на галерия „Червеното пони“ е приютил платната с богат колорит, стилен изказ, творческа деликатност и дълбока душевност, картини, от които лъха свеж морски бриз, обгражда ни красотата на Стария Пловдив, безметежността на времето, непреходността на природата и безвремието на красивите моменти.

На 30 август, Ненко Чанев лично ще ви посрещне и ще ви представи картините си, които ще ви запленят с позитивизъм и силната си енергия, а от утре, 31 август, гост на галерията ще бъде пловдивският живописец Иван Шишков – Шишо.

Все още имате възможност да видите и изложбата „Виденията на един музикант“, която представя живописните платна на известния наш цигулар маестро Мичо Димитров. Изложбата е експонирана в галерия „Виа Артис“.

Галерия „Arsenal of Art“ вече откри есенния сезон със сборна изложба, която представя както любими на галерията художници като Ангел Гешев, Станимир Видев, Николай Кучков, Васил Стоев, Атанас Хранов, така и творци като Диана Папазова и тримата Атанасови – Емил, Николай и Димитър, които за първи път гостуват на артистичния клуб.

На 1 септември от 17.30 часа, галерия „Резонанс“ ще представи творбите, създадени по време на Българо-немският пленер „Диалог“ който се проведе от 25 август до 1 септември 2017 г. в базата на Спектър Керамик, гр. Брацигово. Идеята на симпозиума е да събере творци от различни сфери на изобразителните изкуства, които се занимават и с преподавателска дейност.

През тази година немските участници в пленера са Лиса Хутер Шван, Ан Пинкус и Никола фон Турн , които живеят и творят в Мюнхен, Германия. Работят в областите на живописта, сценичния костюм и неконвенционалните форми. Трима изявени български художници са представители на художествените училища в София, Плевен и Казанлък. Това са Мими Добрева, Валентин Асенов – Хъкъла и Антон Антонов. Преподавателите от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, които участват в пленера са Михаела Иванова, Сашо Савов и Николай Няголов.

В романтичната атмосфера на китното родопско градче, художниците създават рисунки на голям формат с разнообразни материали и експериментират различни техники на рисуване. В непринудена обстановка участниците обменят идеи за прилагане на различни методи и похвати в обучението на младите хора в училищата по изкуства.

На 4 септември от 18:00 ч. галерия „Възраждане“ ще отпразнува своя 22 рожден ден с изложба живопис „ Между мрака и светлината “ на Полина Кръстева. Галеристът Красимира Алексиева представя изложбата – След дългогодишно отсъствие от изложбените зали Полина Кръстева се завръща с една ударна, смело и безкомпромисно поднесена изложба, в която цветовете са безспорни господари върху бойното поле на платната. Този път те реално оцветяват душевните и духовни явления, очертават, маркират пътя за Там и Отсам. Цветовете правят различими доброто и злото, те формират това, което няма форма и се изменя чрез действието – емоциите, страховете, надеждите, силата и безсилието. Цветовете, които са енергийни, високоволтови потоци и създават в картините силовите полета на човешките страсти, крушения и победи, разграничават пътищата на Неведомото и определят тайнствените зони на Мрака и Светлината.

Полина Кръстева е родена на 14.03.1945 г. в с. Боровица, окр. Видински. През 1964 г. завършва средно техническо образование в Пловдив. През 1974 г. завършва НХА София, специалност Дизайн. През 1975 г. е един от основателите на Националната Гимназия за Сценични и Екранни Изкуства, Пловдив. Преподавател е дълги годи в училището по дизайн „ Дечко Узунов “ в Казанлък, и след това е преподавател в НГ за Сценични и Екранни Изкуства, Пловдив до 2000 г. Първа самостоятелна изложба през 1979 г. в Дружеството на пловдивските Художници. Осъществила е още 13 самостоятелни изложби в България. Има и множество участия в общи изложби в страната и чужбина. Нейни картини са в частни колекции в България, Италия, Великобритания, Дания, Германия, Гърция и САЩ.

На 5 септември ретроспективна изложба на Ангел Василев – Ачо (1947 – 2014) ще събере почитателите му в Градската галерия за неговата 70-та годишнина.

В края на месец септември художникът Ангел Василев, наричан с любов от приятелите си Ачо, щеше да навърши 70 години. Но завинаги остана на 66. Съдбата на артиста, обаче, му дава шанс да надживее краткия земен път и чрез творчеството си да бъде съвременник на поколенията след него.

Вили, съпругата на Ангел Василев, и Градската художествена галерия организират среща на пловдивчани с един от техните любими художници, пресъздал поетично и с намигване пъстротата и очарованието на филибелийските нрави и пейзажи от отминали епохи.

Писателят Недялко Славов ще открие изложбата на своя дългогодишен приятел на 5 септември от 18,00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15. Известният цигулар Мичо Димитров  ще посвети на художника свое изпълнение.

„Произведенията на Ангел Василев не следват устрема на човека към Бога, но имат божествена сила, която  превръщат в човешка енергия, за да придобият нови измерения. Те предизвикват размисъл, а смешното им представяне се превръща в радост, която лъха от картините”, казва за художника Янис Митракас, носител на титлата Архонт и иконописец на Вселенската патриаршия.

Любовта към Пловдив и неговите обитатели, носталгията по добрите стари времена на градски шик и пленителна свенливост се илюстрират дори с имената на циклите: „Моят град”, „Нежността”, „Да докоснеш мечтите си”,  „Площада”, „Уличните музиканти”, „Трите грации”,  „Ухажори”, „Улицата”.

„Ярък и запомнящ се художник с характерен, инспириран от традицията в българското изкуство и култура стил. Неговата безкрайна поредица от характерни персонажи в приповдигнато настроение, илюстрира теми от градския фолклор. Действието има оптимистичен характер и внушава празничност. В безкрайното богатство от образи умело съжителстват ретро визията и съвременното послание.” Обобщението е на директора на Градска художествена галерия – Пловдив изкуствоведа Красимир Линков.

За носителя на Награда „Пловдив“ за 2000 година режисьорката и почитателка на творчеството му Мая Вапцарова отбелязва: „В тези картини човек се радва не само на един изключителен почерк, чисто човешки, но и на една магия, в която може би се крие тайната за нашия живец. Не чувствате ли как в леката носталгия се проявява едно чувство, че в палитрата от изключително добре композирани фигури и цветове човек трябва да намери и своето място или поне да потърси някакъв път, за да впише себе си.“

Същата вечер, 5 септември от 19:00  часа, в галерия „Филипополис“ ще бъде представена изложбата на Иван Стратиев „Голямо и малко“.

Иван Стратиев е роден е в гр.Трън, България. Завършил е Художествената гимназия в град София, след което изобразително изкуство във Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий”. Той е художник с тридесетгодишна професионална кариера, с реализирани десетки изложби в България и чужбина. Работи живопис, графика и акварел. Има реализирани концептуални проекти, пърформанси и инсталации. Приемайки „анахронистично” „авангардността” на времето, в което живеем, Иван Стратиев не търси сензацията и без да робува на модните увлечения и да измисля „свръхнови” стилове, се стреми винаги да представи на публиката нещо ново и различно във формална или идейна посока. Той тръгва от етюда, от рисуването от натура или пленер, стигайки до сложна символика в метафизичен, сюрреалистичен и анахронистичен план.

На 7 септември от 18 ч., галерия „Дяков“ открива есенно-зимния сезон с изложбата графика на Моника Роменска „Улисан в страната на чудесата“.

И „Арт галерия – Боев“, град Пазарджик кани почитателите на живописта на официалното откриване на изложбата на Никола Манев. Откриването е на 12 септември от 19:00 ч. в галерията, намираща се на ул. „Асен Златаров“ 26, гр. Пазарджик.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име