Първите изложби в Пловдив за 2021 година

0
1975

Уважаеми читатели,

Да е честита новата 2021 година за вас и семействата ви! Нека тя да бъде по-уравновесена и хаосът, в който всички ние живяхме през 2020 г. остане само лош спомен. Всички ние залагаме на надеждата, че тази година ще бъде по-спокойна и тежката пандемична и икономическа ситуация в света ще започне да се нормализира. Бъдете здрави, не губете вярата си и не спирайте да давате храна на духа си!

Изминалата година несъмнено бе тежка, защото изгубихме много ценни и талантливи творци, колеги и близки приятели. Простихме се с художниците Иван Поповски – Джовани, Стефано Поповски, Нанко Чанев, Георги Кононец, Таню Митев, певците Стефан Костов – Тето и Дими Стоянов, оперният певец Камен Чанев, писателката Величка Настрадинова, галеристката Цена Бояджиева, журналистите Пенка Калинкова и Стефан Северин, фоторепортерът Слави Калинов, композиторът и педагог проф. Николай Стойков, ректорът на ВУААР проф. д-р инж. Димитър Димитров. Поклон пред светлата им памет!

За културната сфера, както и за много други области на бизнеса и икономиката, годината беше твърде циклофренична. Галерии, музеи, концертни и театрални зали затваряха и отваряха врати в зависимост от разпоредбите на МС и тълкуванията на културното министерство, отлагаха и  пренасрочваха концерти, представления и изложби, но успяха донякъде да опазят жив интереса към изкуството.

За щастие новата 2021 година започна с отваряне на културните пространства, които отново работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Изложбите вече са факт и, макар голяма част от тях да са сборни, те имат амбицията да представят интересни и качествени автори и творби.

В галерия „Мария Луиза“ вече можете да видите творбите от Зимна сборна изложба 2020, които кураторът Станимир Видев е подбрал специално за ценители. Участват живописните и скулптурни творби, рисунки, графика и фотография на Гроздан Илков-Графа, Соня Станкова, Юли Шумарев, Илиана Манукова, Димитър Воденичаров, Аспарух Сърбов, Ангел Гешев, Николай Алексиев-Фокс, Станимир Видев, Дияна Ангелова, Иван Иванов, Осман Юсеинов, Моника Роменска, Кирила Георгиева, Емил Атанасов и Жорж Сопаджиев.

Арт клуб галерия „Савов“ и фондация „Изкуството през вековете“ ви честитят Новата 2021 година, като ви канят на Обща годишна изложба.

Галерия U P.A.R.K представя сборна изложба, в която участват платна на изключителното дамско трио Десислава Минчева, Калина Тасева и Долорес Дилова, както и великолепните произведения на Димитър Чолаков, Станислав Памукчиев и Емил Попов.

„Импровизации и импресии“ е името на самостоятелната изложба, с която Градска художествена галерия – Пловдив дава заявка за силна и качествена селекция на автори и творби. Изложбата е в чест на 75-я юбилей на живописецът Христо Николов.

„Импровизации и импресии“ представя ретроспекция на творческия път на Христо Николов. Подбраните от него картини илюстрират артистичното му развитие за близо половин век, отдаден на живописта. За експозицията и стила си авторът казва:„Тази изложба е сбор от абстрактни и по-малко абстрактни картини, родеещи се с реалното. На пръв поглед реалното и абстрактното са диаметрално противоположни, но те взаимно се допълват. Нали все пак иреалното е претвореното реално? Изкуството, което не съдържа в себе си потенции за бъдещо развитие, е обречено на забвение. Аз започнах творческия си път с фигурални композиции. След това ме завладяха пейзажът и натюрмортът. Те ми дадоха изключителната свобода да решавам цветови и пластически проблеми, които по естествен път ме доведоха до абстрактното. Днес, обогатен от уроците на абстракцията, аз изобразявам натурата с нов, много по-свободен живописен език. Натурата за мен е само повод да изразя чувствата, вълненията и всичко останало, което тя е предизвикала в моето съзнание. Изкуството, и в частност живописта, се въртят в кръга между реалното, абстрактното и тяхното многообразие. Аз се опитвам с картините си да се вместя в пропастта между двете. Дано съм успял!

Христо Николов e роден на 19.11.1945 г. в пловдивското село Сухозем.През 1973 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“ при проф. Ненко Балкански. След дипломирането си преподава в Художествената гимназия в Казанлък, а от 1976 до 2009 г. обучава поколения художници в НХУ „Цанко Лавренов“ в Пловдив. Член е на СБХ. От1996 до 1999 г. е председател на ДПХ – Пловдив. Работи в областта на абстрактната и асоциативна живопис. Основно изразно средство в неговото творчество е цветът. Голямоформатните му платна въздействат със своите ярки колоритни стойности, колажни ефекти, постигнати с помощта на фактурата и смелия рисунък. Авторът представя една съвременна живопис – колкото свързана с европейските тенденции, толкова и национална по своя характер. Има над 17 самостоятелни изложби и участва в повече от 30 колективни – както у нас, така и в Русия, Полша, Германия, Великобритания и др. Взел е участие в 16 международни симпозиума в България, Полша и Република Северна Македония.

Галерия „Лабиринт“ кани на първата си онлайн изложба, която представя колекция от малки рисунки на различни автори, повече и още по-разнообразни от миналогодишните. От 06 януари всички творби от изложбата са представени подробно в страницата на галерията, а за най-любопитните има възможност за посещение с предварително уговорен час, като не се допускат повече от двама посетители наведнъж. Може да запазите своя личен час за посещение на тел: 0899 965 620 или на страницата на галерия Лабиринт.

Пандемичната обстановка, през месец декември, преобрази и традиционния форум „Светлина и надежда в Стария град”. Всички събития бяха пренесени в интернет среда, но от 04 януари експозицията „Съвременна пловдивска мозайка” може да бъде разгледана и реално до 31.01. в Балабанова къща (дълбока зала). Представените автори са: Анастасия Кметова, Аршак Тжикян, Владимир Дамянов, Васка Атанасова, Вячеслав Есенков, Дамян Дамянов, Димитър Киров, Ирена Янчева, Кристина Кутлова, Кольо Мишев, Крум Шаранков, Марко Томов, Никола Владиков, Стамат Иванов, както и творби от художествения фонд на НХГ „Цанко Лавренов”. За да подчертаят уважението си към мозаечното наследство на Пловдив, за да представят съвременната пловдивска школа по мозайка, Асоциацията на българските мозаисти, съвместно с ОИ „Старинен Пловдив”, представят една забележителна експозиция с куратор Крум Шаранков. Специален акцент в изложбата е творбата „Родопска сага” на знаменития маестро Димитър Киров. Изложбата е с вход свободен, работно време от 9:00 до 17:30 ч. (без почивен ден). Достъпът се осъществява при строго спазване на въведените в страната противоепидемични мерки.

След едномесечно отлагане, Дружеството на пловдивските художници раздаде наградите си за 2020 в Изложбена зала „2019“.

Членовете на ДПХ демонстрират огромна амбиция, несломена от ограниченията на пандемията, страха и несигурността, за да ни подарят надежда, радост, послания за красота и вяра в истинските ценности.

На 07 януари бяха връчени и годишните награди за живопис, графика, скулптура, N форми, млад автор, оценени от петчленно жури включващо
Никола Певичаров, Цвятко Сиромашки, Димитър Апостолов, Десислава
Христозова и председателя на ДПХ – Снежана Фурнаджиева. Журито определи за носител на наградата за живопис Бояна Попова, за графика – Крикор Касапян, за скулптура – Свилен Костадинов. Като млад автор е отличена Лора Пармакова. За посител на годишната Награда на кмета на Пловдив бе определена дъщерята на председателката на ДПХ Снежана Фурнаджиева – художничката Женя Бозукова, която наскоро се завърна от Унгария в родината си.

Изложбата ще продължи до 2 февруари 2021 г.

Галерия Atelier Vesselin Roussev в Безистена представя самостоятелната изложба на Ангел Гешев.

Художникът Ангел Гешев е роден през 1962 г. в Пловдив. Има повече от 30 самостоятелни изложби. Негови експозиции са показвани в Пловдив, София, Бургас, България, Ц.Е.- Банка, Франкфурт, Германия, Музей за изящни изкуства – Дзинтай, Пекин, Китай, Клон Източна Европа на W.R.S.A. Пекин, Галерия „Yifine”, Пекин, Галерия „Hong”, Шанхай, Български културно-информационен център, Москва, Галерия „Hong Merchant”, Шанхай, Посолство на РБългария, Пекин, Галерия „99”, Ашафенбург, Германия, Ян Хуан музей, Пекин, Министерство на културата на РКитай и много други.
Участвал е в множество общи изложби в България, Германия, Китай, Корея, Тайван, Русия и други. Носител е на Голямата награда за Графика във Фестивала „Вяра“ , Москва, Русия.
Негови творби за собственост на колекции в страсната и чужбина, сред които: Национален музей за изобразително изкуство, Пекин, Китай, Национален музей по изящни изкуства „Пушкин”, Москва, Министерство на културата на Русия, Москва, МГАХИ „Суриков”, Москва, Национална художествена академия, София, Градска художествена галерия, Пловдив, Музей „Zumerly”, Ratgers University, USA, University of Portland, USA, Колекция „Delta Airlines”, Москва, Държавна агенция за българите в чужбина, МС на РБългария, Народно събрание на РБългария, Инкомбанк, Москва и „Texas Petroleum”, Пекин и други.
Ангел Гешев завършва Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, специалност „Грим и перуки“. Завършва висше образованив е МГАХИ „Суриков”, Москва, катедра „Графика”. Работи в дълго време в Московското студио на Руската академия за изобразително изкуство , след което заминава за Пекин за следващите 23 години. Там отваря графично студио, превърнало се бързо в проспериращо. Шест години е представител на „Кансон“ за Северен Китай. Благодарение на това навлиза много силно в художествените среди и се откроява като един от най-добрите професионалисти в азиатската столица. Започва да води курсове по графика в ателието си и да работи с галерии от пет континента. Учи младите таланти на тънкостите на графиката и качествата й като произведение на изкуството. През 2015 г се завръща в Пловдив.

В галерия „Възраждане“ все още можете да видите сборната Коледно – Новогодишна изложба „Малката картина – голям подарък“. В нея участват 26 автора с над 70 произведения на изобразителното изкуство – Ангел Герджиков, Вихра Григорова, Емилия Арабаджиева, Матей Матеев, Галя Чунтова, Димитър Войнов син, Юлия Станкова, Иван Милушев, Виолета Радкова, Светла Косева, Костадин Жиков, Полина Кръстева, Ставри Калинов, Георги Чапкънов, Николай Ангелов – Гари, Елисавета Ангелова, Васил Петров, Ивайло Димитров, Богомил Арсов – Пако, Петър Мичев, Васил Генчев, Майя Горова, Григор Велев.

„В тази празнична изложба участват творби, малък формат, които са като бисери, взети от творческите съкровищници на нашите любими автори. Има сюжети, стилове и цветове за всеки вкус, за всеки интерес, за всеки джоб. Направихме тази разлистена изложба, която превърна галерията в новогодишна елха, за Вас, скъпи любители на изобразителното изкуство, за да получите поне малко положителни емоции в това мрачно време. За да имате повод за усмивка, радостна тръпка и евентуално щастлив подарък за любим човек. А защо да не зарадвате самите себе си“ казва галеристите Краси  и Сим Алексиеви.

Предишна СтатияВъзпоменателна изложба в памет на световноизвестен плакатист в галерия „2019“
Следваща СтатияСАЩ: От Тръмп до Байдън
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име