Програмата на „Пловдив чете“ 2021

0
755

При огромен интерес се провежда деветнадесетото издание на най-големия в България литературен фестивал „Пловдив чете“, който стартира на 14 юни и ще приключи на 20 юни. Програмата на фестивалната седмица включва повече от 65 културни събития.

Официалното откриване на „Пловдив чете“ 2021 се състоя на Античния театър и по традиция на него бяха връчени наградите „Орфеев венец“ за съвременна поезия, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Носител на „Орфеев венец“ 2021 за високи постижения в поезията стана Георги Борисов, а „Златна четка“ за художествено оформление на книга получи Капка Кънева. Откриващото събитие завърши с концерт на група „Акага“ и хор „Детска китка“ при Общински детски комплекс – Пловдив.

На 14 юни в Къща музей „Христо Г. Данов“ се проведе традиционното връчване на Националните литературни награди „Христо Г. Данов. Носител на голямата награда за цялостен принос в българската книжовна култура стана големият пловдивски белетрист Георги Стоянов.

Литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, арт работилници, късометражно кино и рецитали ще оживяват Пловдив за седмица.

По време на форума представяния на книгите си имат знакови за българската литература имена като Захари Карабашлиев, Георги Борисов, Алек Попов, Христо Карастоянов, Иван Странджев, Йордан Костурков, Катерина Хапсали, Деметра Дулева, Красимир Димовски, Светлозар Желев, Райна Маркова, Богдан Русев и още много други. На „Пловдив чете“ гостуват писателите Петко Славов, Миа Сердарева, Деляна Манева.

Чуждестранни гости на „Пловдив чете“ през 2021 г. са украинският писател Иван Андрусяк, носител на националната награда „Леся Украинка“, номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ (2020), включен в селекцията на най-добрите книги в света за деца White Ravens с книгата си „28 дни от живота на Катерицата“ и македонският писател Сашко Насев, който ще представи книгата си „Срещи с Дявола“.

Тази година близо 60 български издателства са включени в пловдивската Алея на книгата в 20 книжни шатри, разположени на площад “Централен”.

ПРОГРАМАТА ЗА 16 ЮНИ (СРЯДА)

17:30 – Културен център „Тракарт“ (подлез „Археологически“)

Издателство „Захарий Стоянов“: Премиера на книгата „Улици на тъгата“ (поезия) от Иван Странджев. С участието на Иван Гранитски.

18:00 – Клуб „Петното на Роршах“ (ул. „Йоаким Груев“ 36)

Издателство „Изток-Запад“: Миа Сердарева представя сборника си с разкази „Анатомия на душата“. С участието на „Театрална работилница за мечти“.

18:30 – Bee Bop Café (ул. „Гладстон“ 1)

Издателство „Колибри“: Светлозар Желев представя „Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“.

20:00 – Bee Bop Café

Издателство „Жанет 45“: С книга и китара Петко Славов представя „Въпреки любовта“. Модератор: Красимир Лозанов

21:00 – Bee Bop Café

Кинематограф представят: Късо кино: „Свързани, но разделени. Дистопия на една реалност.“ С участието на: Юлиян Спасов, Калина Николова, Виктория Петрова, Панайот Желязков, Карин Иномван от екипа на Кинематограф.BG

17 ЮНИ (ЧЕТВЪРТЪК)

17:00 – Постоянна експозиция „Енчо Пиронков“, двор (Старинен Пловдив, ул. „В. Кънчев“ 1)

Сдружение „Литературна къща“: „Страница и четенето“ с Младен Влашки, Клео Протохристова, Гергина Кръстева, Здравко Дечев, Татяна Ичевска, Борис Минков. Среща разговор за участието на списание „Страница“ в литературния живот и процеса на четене и разбиране на художествената литература.

18:00 – Постоянна експозиция „Енчо Пиронков“, двор

Издателство „Хермес“: Премиера на „Момичето, което предсказваше миналото“ от Красимир Димовски. Представя: Александър Секулов

18:00  – Културен център „Тракарт“

Издателство „Летера“: Представяне на романа „Лятна история“от Йордан Костурков. Модератор: доц. Владимир Янев. С участието на актьора Петър Тосков и джаз изпълнителите: Александър Леков – китара, Желязка Белчилова – вокал.

Йордан Йорданов Костурков е български белетрист, есеист, преводач и университетски преподавател по английска и американска литература. Автор е на книги с литературоведски изследвания, студии, статии, очерци, романи, разкази и новели. Автор е на произведенията : „Малка е Троя“. Разкази (1982)
„Без условности“. Разкази (1985), „На другия бряг“. Разкази (1988)
„Носталгия. Разкази – Т. IV“. (2007) (номинация за награда „Николай Хайтов“) Портрети на американски писатели от XX век (2006),„Тайният живот на великите английски писатели“ (2006).
Йордан Костурков е превел над четиридесет романа на английски и американски писатели, сред тях: Лорънс Стърн: „Сантиментално пътешествие през Франция и Италия“ (награда на Съюза на преводачите в България), Гор Видал: „Империя“ (награда „Пловдив“ за художествен превод), Гор Видал: „1876 година“ (награда на Дружество на преводачите в Пловдив и номинация за награда „Пловдив“). Сега той представя новата си книга, получила подкрепа в конкурса за произведения на пловдивски писатели и важни за града издания на Община Пловдив.

18:30 – Книжарница Хеликон (ул. „Княз Александър I“  29)

Издателство „Софт прес“: Среща с автограф с Богдан Русев и неговия нов криминален роман   –  завладяващ, заплетен, непредсказуем – „Вечен град“

18:30 – Bee Bop Café

Издателство „Колибри“: Среща разговор с Катерина Хапсали за сборника с разкази „Хора“. Модератор: Кремена Димитрова

Повод за срещата е появата на дългоочаквания сборник с разкази „Хора“, който топли като прегръдка и живее в ума на читателя дълго след последната страница.

Весела Люцканова: „Сборникът с разкази „Хора“ направо ме зашемети. Толкова близки усетих героите, че след всеки разказ спирах, за да си поема дъх. За да изляза от неусетното ми вмъкване под кожата на Пламъчето или Агата, да се измъкна от тъмния ъгъл на Ани към светлия Париж, да се отърся от огромната мъка, пътувайки към Маскирания за лек, да се гмурна до Олга или Зисула с копнежа за истинската любов, да нося достойнството на Лудата, да бъда чаровния Дмитри или двете циганки джуджета върху тяхното летящо килимче…

Бях всеки един от „хората“ на Катерина. И през мен течеше променлив електрически ток и изгаряше сетивата ми, но възкръсвах след всеки разказ за още доброта и хора с мирис от друг свят. Талантът и майсторството на един писател най-ярко заблестяват в разказа. Шапка ти свалям, Катерина Хапсали!“

Николай Милчев: „Докато четях „Хора“, имах чувството, че съм на морския бряг. Вълните идват една след друга и не се отдръпват. И се качват сякаш на раменете си. Разказите на Катерина Хапсали започват непрекъснато и самият им смисъл е в започването – постоянно става нещо ново. И именно това ново те води към края. Честно казано, героите ми приличат и на шарена сол – направени са от много билки, от дъждове и страдания. И от много любов.Тази книга е модерна книга и модерността й е в това, че е естествена. Странна смесица са тези разкази от реално и фантазно, от баладично и приказно. Направо са си разкази приказки.“

20:00 – Bee Bop Café

Издателство „Колибри“: Николай Ценков представя сборника с разкази „Жираф в чашата“. Модератор: Кремена Димитрова

„Жираф в чашата“ на Николай Ценков – премиера

Историите в този сборник приканват към едно необичайно пътешествие – през поколенията, тяхната самота и любимата им музика. В началото на 60-те години основателят на първия джаз оркестър в България прави нелегален запис на учениците си, които свирят Глен Милър. През нечии слушалки и днес може да се чуе „Нова генерация“ около бившия „Кравай“. А едни пораснали хлапета всяко лято се връщат в „Малката текила“ в Созопол, където звучи „Сайпръс Хил“.

Всички тези поколения – изгубени или изтръгнати – никога не са спирали да си говорят. Знаят, че мълчанието не е немота, а компромис между желанието да изричаш истината и необходимостта да я спестиш. И че музиката е разказ без разказвач, съвършен и невъзможен. Светнал и изчезнал – в нищета и блясък – като жираф в чаша с „Блъди Мери“.

18 ЮНИ (ПЕТЪК)

16:30 – Народна библиотека „Иван Вазов“, конферентна зала (ул. „Авксентий Велешки“ 17) – Връчване на наградите  „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“.

18:00 – Народна библиотека „Иван Вазов“, конферентна зала

Проект DNA: Делян Захариев, Неда Зарева и Анна Иванова и тяхната обща книга „Кодове за любов и вечност“.

19 ЮНИ 2021 (СЪБОТА)

10:00 – „Духовни маршрути в Пловдив“ – посещение на Епископската базилика на Филипопол с водачи: доц. д-р Елена Кантарева и археолог Жени Танкова

Начални часове: 10:00 ч. и 11:30 ч. Сборен пункт: пред входа на Базиликата. Вход с билети: възрастни – 10 лв., учащи – 3 лв. Записване на щанда на издателство „Летера“ или на https://www.facebook.com/marshruti.plovdiv/.

11:30 – Културен център „Тракарт“ – Издателство „Хермес“: Представяне на книгата „Преобърнати съзвездия“ от Деметра Дулева. Модератор: Антон Баев

12:30 – Студио 1 на Радио Пловдив – Издателство „Жанет 45“: Премиера на последния роман на Христо Карастоянов  „Т като Ташкент“. Модератор: Младен Влашки

14:00 – Културен център „Тракарт“ – Фондация КОЖА –  чувствам се добре: „Въпросът за смъртта“ книга за деца и родители. Разговор с Калина Йорданова, психолог и автор на книгата.

15:00 –  Bee Bop Café – Издателство „Ерго“: Разговор с Райна Маркова за новата книга „Влажна зона“ (разкази). Модератор: Силвия Димитрова.

16:30 – Bee Bop Café – Издателство „КВЦ“: „Сълзите ми по ранните треви“ от Георги А. Иванов – поетичен и музикален дебют (представяне на едноименната книга и песен – композитор Красимир Гюлмезов). Модератор: Иван Д. Христов

17:00 – Bee Bop Café – ИК „Персей“: Македонският писател Сашко Насев представя романа си „Срещи с Дявола“ – балкански отговор на „Майстора и Маргарита“. Модератор: Пламен Тотев

18:00 – Bee Bop Café – Издателство „Жанет 45“: Премиера на книгата „Изкуството да се сбогуваш – избрани и нови стихове 1990-2020“ на Аксиния Михайлова. Четене и разговор. Модератор: Ина Иванова

19:00 – Bee Bop Café – Издателство „Жанет 45“: Разговор за „Книгата като обект. Надникване в една домашна библиотека“. С участието на Райчо Станев, (съставител). Модератор: Манол Пейков

20 ЮНИ 2021 (НЕДЕЛЯ) –ЛИТЕРАТУРЕН КЪТ

11:00 – ИК  „Двете музи“: Премиера на фентъзи романа „Заклинанието на розата“ от Тони Бейм, първа част от поредицата „Флийкс: приключения из световете“. С участието на д-р Галина Вълчева-Димитрова (редактор) и Милена Дервишева (издател). Водещ: Иван Матев

12:00 – Изборът на книжаря Ваня Хинкова: Четем на глас

13:00 – Арт работилница за деца: Доброволци на „Пловдив чете“ организират работилница с апликации и рисуване за малки и големи.

14:30 – Ина Ининова представя поемата „Камила, самолет, сладолед“

Викторина с награди „Какво е дромедар? Плуват ли камилите?“

Книга с автограф и селфи с автора и камилата Шехеразада.

Пълната програма ще намерите на страницата на фестивала:

https://plovdivchete.com/programata/

Предишна СтатияИзложби и иновативни събития през юни
Следваща Статия„PERSONA“ на Силвия Митовска и Петър Белев
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име