Пловдив става балканска столица на дизайна

0
1109

Днес стартира поредното издание на Международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK. Точно в 18 ч. от Ядрото на ул. Загреб 14 започва специална дизайн обиколка на изложбите в Капана, квартал на творчески индустрии. Официалното откриване ще бъде в 19 ч., отново в Ядрото, където ще бъдат представени програмата и основните акценти. Фестивалът се организира от  платформата за култура „ЕДНО“, в партньорство с Община Пловдив и “Фондация Америка за България”, в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

В  21:30 ч. мащабната интерактивна 3D мапинг инсталация “Cnnctr” (Конектор), създадена специално за фестивала, ще превземе  фасадата на бившия Партиен дом (пл. „Централен” 1) в Пловдив. Инсталацията може да бъде управлявана чрез апликацията за smart телефон/таблет – Cnnctr, достъпна за iOS и Android.  Мащабният проект, който се реализира с ексклузивната финансова подкрепа на Programista и любезното съдействие на община Пловдив, може да бъде видян всяка вечер от 21:30 ч. в рамките на фестивала. Концепцията е вдъхновена от дигиталните взаимоотношения между хората и участието им в различни социални мрежи.

В 22:00 ч. силен музикален старт с парти в Концертната зала на Държавна Опера Пловдив (Площад „Централен“ 1) ще дадат експерименталната аудио-визуална формация и творчески колектив Мелформатор, едно от най-популярните имена от родната парти сцена – DJ дуото  Sirius & Methodikal (Reel Feel) и артистът, известен с перфектен музикален вкус и внушителна селекция от винили – Konstantin Timoshenko (Help Me Jones). Пространството на Операта ще бъде специално преобразено за случая от  аудио-визуална инсталация. За коктейлите и доброто настроение ще се погрижат ABSOLUT. Началото е 22:00 ч., вход свободен.

Съботният ден (20-ти юни) ще предложи на посетителите на ONE DESIGN WEEK разнообразие от събития. В 10 ч. офисът на Едно ще бъде домакин на работилница „Прерамкиран процес“ с Рая Стефанова. Младата дизайнерка ще насочва уменията и идеите на участниците по посока пълна промяна на иначе добре проектираните и функциониращи столове. Проектът се осъществява с любезното съдействие на GS MALMGREN, а резултатите от него ще бъдат представени  на 21-ви юни от 16 ч. в същата локация.

В 11 ч. ще бъде представена изложбата „Млади Балкански дизайнери : Общи Територии“, която може да бъде видяна в Център за съвременно изкуство Баня Старинна. За специалното участие в България пристига Александар Велиновски от Skopje Design Week, един от инициаторите на проекта.

Програмата продължава с работилницата „Втори живот“ (Ядрото, ул. Златарска 14),  организирана от Coca-Cola в партньорство с работилница „Пункт” по повод  100-годишнината на марката.

В 17 ч. в  ГХГ Временна експозиция / ул. Княз Александър I 15  ще бъде открита и изложбата „Храна за размисъл“. Проектът изследва взаимоотношенията между форма и вкус, форма и жест, форма и намерение. За специалното откриване в България пристига Marek Cecula – мениджър на проекта.

В 19 ч. е откриването на основната изложба на ONE DESIGN WEEK – „Being post-digital (“Постдигиталното съществуване), създадена специално за фестивала. В нея са представени работата на артисти, които творят през погледа на  постдигиталната ситуация, в която живеем. „Being Post-Digital“, чийто куратор е Рене Беекман, ще покаже работи на близо 20 автора от 8 различни страни. Тя може да бъде видяна в ГХГ Временна експозиция / ул. Княз Александър I 15 и ДПХ – Дружество на пловдивските художници / ул. Гладстон 32.

Испанският дизайнер Джорди Канудас ще  разкаже за своя път на дизайнер в специална презентация от 21:00 в Ядрото (Златарска 14).

Предишна СтатияONE DESIGN WEEK 2015 стартира с интерактивен 3D мапинг въху фасадата на Партийния дом
Следваща СтатияАнтичният театър отново ще бъде прекрасен декор за оперното изкуство
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име