ONE DESIGN WEEK 2015 стартира с интерактивен 3D мапинг въху фасадата на Партийния дом

0
1079

 

С над 200 дизайнери от 20 държави и събития разположени на 30 локации в града под тепетата, стартира седмото издание на Mеждународния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK 2015.

Във форума, който тази година ще се проведе между 19 – 28 юни в Пловдив ще бъдат представени различните форми на съвременния дизайн чрез множество изложби и лекции на световно известни имена от цял свят.

В съпътстващата програма ще бъдат включени и децата, които ще могат да видят 3 изложби и да участват в 11 детски работилници, които ще провокират интереса на най-малките към естетиката и дизайна.

Едно от най-интересните събития по време на ONE DESIGN WEEK 2015 ще бъде интерактивният 3D мапинг върху фасадата на бившия Партиен дом. В него ще могат да се включат всички желаещи, като свалят апликацията на смартфоните си, за да участват в реализирането на финалната скулптура.

Началото на мащабното събитие ще бъде поставено на 19 юни в 21:30 ч. интерактивната инсталация “Cnnctr” (Конектор). Концепцията е вдъхновена от дигиталните взаимоотношения между хората в 21-ви век и силната енергия, която можем да произведем ЗАЕДНО, когато сме обединени от обща цел. Следва мащабно парти с Мелформатор, Sirius & Methodikal (Reel Feel) и Konstantin Timoshenko (Help Me Jones) в Концертна зала, чието пространството ще бъде преобразено чрез  аудио-визуална инсталация.

Едно от най-атрактивните изложби на фестивала ще бъде Being Post Digital с куратор  Рене Беекман. В международната изложба, която ще бъде експонирана в залите на Дружеството на пловдивските художници и Градската художествена галерия- Временни изложби, участват  със свои творби 20 автора от 8 държави. От българска страна участват младите автори Красимир Терзиев, който ще покаже огромен колаж върху фототапет, Албена Баева, която по интересен начин ще демонстрира своята гледна точка към темата за оцеляването на света и Стефан Дончев, който ще представи ръчно направена електронна инсталация. В изложбата ще има и други арт-предизвикателства, като изградена от наночастици хпер черна боя или живопис, направена с дрон. Всички тези експерименти и новости ще можете да видите, ако посетите изложбата Being Post Digital.

Интерес ще предизвика и изложбата „Храна за размисъл“, която изследва взаимоотношенията между форма и вкус, форма и жест, форма и намерение. В Кино Космос ще можем да видим опаковки и етикети, създадени през годините от български графични дизайнери и илюстратори. Интересна тема, застъпена в една от изложбите е свързана с възможностите за печат в разнообразни триизмерни форми и цветове, върху различни материали.

Друг акцент в програмата ще бъде професионалният дизайн форум, в който ще участват с лекции едни от водещите световни дизайнери. Сред лекторите на форума са дизайнерът Ян Вилкер от култовото нюйоркско дизайн студио karlssonwilker; световно известният звуков артист, дизайнер и електронен музикант Юри Сузуки; директорът на  Центъра за дизайн на Исландия Хатла Хелгадотир , Адам Ледерер от компанията за видео игри thatgamecompаny; белгийският артист Фредерик де Вилде, който изследва граничната област между науката, технологиите и изкуството; американската художничка и изследователка Ади Вагенкнехт; дигиталният артист и изследовател Карл-Йохан Росен; както и Каролин Офор и Елоди Мондре от френското студио за графичен дизайн Acmé Paris. Лекциите ще бъдат на 27 юни в Дома на културата „Борис Христов“.

В наситената програмата на фестивала са включени и 6 специализирани презентации на български и чуждестранни артисти, 8 мултидисциплинарни дизайн работилници, дизайн обиколки в Капана, два дизайн конкурса, филмови прожекции, базар с участието на 40 български дизайнери и много други инициативи и събития.

По време на фестивала ще бъдат изложени и проектите на отличените в конкурсите на Coca-Cola и за проекти на винени етикети, а в „Ядрото” в кв. Капана, гостите ежедневно ще могат да се срещат и разговарят с участниците в ONE DESIGN WEEK 2015.

 

За фестивала:
ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Събитието се организира в подкрепа на Пловдив Европейска столица на културата 2019. ONE DESIGN WEEK се организира от платформата за култура ЕДНО. Освен основната изложба и професионален форум с изтъкнати имена от сферата на съвременния дизайн седмото издание на ONE DESIGN WEEK включва редица инициативи със свободен достъп за широката публика – изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, партита и т.н. ONE DESIGN WEEK е платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Същевременно целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.

 

Предишна СтатияПървият пленер „Вила Юстина“ събра творци в името на благородна кауза (галерия, интервю)
Следваща СтатияПловдив става балканска столица на дизайна
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име