Пловдивчани се включиха в Европейската младежка конференция на Арменската църква

0
2301

От 9 до 14 август в Румъния се проведе Арменската църковна младежка европейска конференция със съдействието на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“ /AGBU/. Мероприятието протече в столицата Букурещ и в една от най-красивите области на страната Буковина, с център град Сучава, някогашната столица на Молдова в периода (1388-1565 г.).

Конференцията бе организирана от архиерея на арменците в Румъния -епископ Датев Агопян, с благословията на Карекин II, Върховен патриарх и католикос на всички арменци. В нея се включиха около 100 участници от 33 арменски епархии. Делегацията от България бе оглавявана от Негово Високопреподобие архимандрит Исаак Похосян, който е начело на арменската епархия у нас. В състава й бяха включени представители на AGBU YP – София и AGBU YP – Пловдив, сред които бяха членовете на борда на AGBU YP-Пловдив: Нъшан Деркалестаниан и Вержин Хугасян, Хари Чалгаджиян от AGBU YP-София, Инеса Геворгян от AGBU YP-Пловдив и Минас Мовсесян от град Бургас.

Основната тема на конференцията беше „Църквата и семейството“. По време на дискусиите представителите на Арменската апостолическа църква насърчаваха младите арменци към любов и вяра в Господ  и почит към трите основни стълба във формирането на битието на всеки човек – семейството, църквата и училището. Участниците в мероприятието имаха възможността да се срещнат и общуват както с духовните водачи на арменските епархии от различни държави, така и помежду си. Всеки от тях научи нещо повече за арменската култура, религия, история, език и традиции. А тези, които желаеха, можеха да се включат и в приготовлението на традиционната супа „Аганч абур“, да научат и други  традиционни арменски рецепти.

В програмата на конференцията освен лекциите и дискусиите, които бяха заложени, бяха включени и посещения на различни исторически, културни и природни забележителности като: арменската църква в Букурещ, известните „Външно-изрисувани манастири“ в Буковина, арменските манастири „Хаджигадар“ и „Замка“, както и арменските църкви в центъра на град Сучава – „Сурп Симон“ и „Сурп Хач“.

Особено впечатление на всички направи манастирът „Хаджигадар“, известен още като „Манастир на желанията“. Той е построен през 1512 г. от Аствадзадур Донаваджиян. В него всеки посетител написва на листче своите желания и ги пуска в специална кутия. В деня на посещението му – 13 август, празника Успение Богородично и Преображение Господне, хиляди хора се изкачваха на колене по хълма до манастира, а после го обикаляха пак на колене, за да се изпълнят желанията им и да се излекуват.

От името на АGBU YP България изказваме своите сърдечни благодарности на Н. П. архиепископ Датев Агопян за организираното събитие и за поканата.

Автор: Вержин Хугасян

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име