Пловдивски музикални таланти жънат успехи по света

0
1745
Ивайло Михайлов и семейството му на официално посещение при президента на Малта. Снимка - официален сайт на Презитентството на Малта

Възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“ пожънаха огромен успех, който е гордост не само за Пловдивското музикално училище, но и за българската цигулкова школа въобще.IMG_7870

Младите таланти се представиха изключително убедително по време на  59-то издание на един от най-реномираните международни конкурси за млади цигулари, „Коциан“ в Усти над Орлици, Чехия. Две пловдивски дарования  от класа по цигулка на старши преподавател Евгения Ночева, с клавирен съпровод на д-р Злателина Коларова, пребориха изключително силната конкуренция на представители от Англия, Германия, Италия, Русия, Полша, Чехия, Сърбия, Монголия, Украйна и пр и завоюваха престижни отличия. 11-годишната Екатерина Стоева получи Почетна грамота първа степен (4 място) в „В“ категория, до 12 годишна възраст, а Марияна Стоева, на 7 години,  е с  първа награда в „А“ категория – до 10 година възраст.

Журито бше съставено от забележителни изпълнители и педагози от Музикални академиии и консерватории от Чехия, Словакия, Канада, Белгия и Словения.

Работата му беше професионална и прозрачна. Конкурсът се излъчваше на живо и може да се проследи в Youtube.

Преди заключителния концерт, лауреатите и техните учители бяха приети и приветствани  от кмета на града.  Организацията на конкурса беше перфектна, подкрепена от дълъг списък на спонсори – все неща, от които Пловдив, като бъдеща културна столица, може да се поучи.

Почти по същото време, именития  пловдивски тенор Ивайло Михайлов изпълни музикален рецитал по специалната покана на президента на Република Малта Нейно Превъзходителство Мари-Луиз Колейро Прека.

Тенорът и семейството му бяха гости в президентския дворец, като част от отбелязването на църковния празник на светите равноапостоли св. св. Кирил и Методий на 11-ти май от българската общност. Изключително топло посрещане и бурни аплаузи пожъна успешния му рецитал пред елита на Малта в двореца „Сан Антон“.

Ивайло Михайлов и семейството му на официално посещение при президента на Малта. Снимка - официален сайт на Презитентството на Малта
Ивайло Михайлов и семейството му на официално посещение при президента на Малта. Снимка – официален сайт на Презитентството на Малта

На следващия ден, един от най-талантливите тенори на Пловдивската опера, съпругата му Анна и двете им деца Ема и Трифон, имаха щастливата възможност да бъдат приети лично от президента Републиката и да проведат непринудена беседа, на която получиха специални благодарности и комплименти от Мари-Луиз Прека. Голяма благодарност за подкрепата и реализирането на рецитала, тенорът Ивайло Михайлов изказа на посланика на Малта Н. Пр. Лино Бианко.

 

Предишна СтатияАрт-разходка из Пловдив /галерия/
Следваща СтатияМладите таланти от театрална школа „Тракарт“ отпразнуваха голямата си награда
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име