„Познатият непознат Пловдив” – Един истински мемориал на духовността

0
1596
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Книгата на журналиста и театровед Пенка Калинкова, „Познатият непознат Пловдив”, беше представена неслучайно в Деня на Независимостта пред пловдивската публика, като част от съпътстващата програма на „Сцена на кръстопът. Великолепната книга е една разходка из миналото и настоящето на познатия и в същото време не толкова познат Пловдив и е един истински мемориал на духовността. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Калинкова е разделила книгата си на две части – „Градът и съпътстващи истории за архитекти и други артисти“, в която разказва за интересни архитектурни обекта в града под тепетата и „Градът – съдба за свои и чужди“, с която авторът отдава своята заслужена почит на театъра. Книгата е съдържа и богат снимков материал, който показва красотите на Пловдив.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„„Познатият непознат Пловдив“ е книга, която може да се чете и отпред назад и отзад напред, но не може да се разказва, трябва да се прочете и съпреживее, а и всеки пловдивчанин да я има в библиотеката си, защото тази книга не е за еднократно четене“, каза при представянето си литературният критик Владимир Янев.

Представянето беше във фоайето на театъра, защото Калинкова с огромна почит и любов говори за тях. „Пловдив има огромното щастие, че точно тук е създаден първия професионално организиран театър в България и трябва с право да се гордеем с този факт“, каза театроведът.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тя разказа интересни факти от историята на Театъра. През март 1881 г. окончателно е завършена специалната сграда за театрални представления в пловдивския хотел “ Люксембург”, намиращ се на ъгъла, образуван от днешните улици “Цариброд” и “Леди Странгфорд. В книгата си, тя е обърнала специално внимание и на живота и интересната творческа кариера на Тачо Иванов Танев , който преминава през цяла палитра от дейности – от любител-артист, до званието „артист на Народния театър“, след това „директор администратор, режисьор, драматург, разпоредител на бюджета, учител на младите“ и т. н.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пенка Калинкова направи и един пълен и описателен разбор на стенописа на Йоан Левиев, красящ централната стена на стълбището на театъра. „От лявата страна на монументалната творба са изографисани основателите на пловдивския театър – Стефан Попов-първият директор, Васил Кирков, Борис Ярцев, артистът Иван Попов, артист, който е и първият историк на българският театър, знаменитата актриса Роза Попова, която са наричали българската Сара Бернар. В центъра на композицията е антична фигура, която държи двете театрални маски-трагична и комична. В дясната част са изписани Тачо Танев, режисьорът Петър Стойчев, Георги Стаматов и съпругата му-прима актрисата Петя Герганова, Елена Йорданова-майка на художника Христо Стефанов, бай Пано, Кръстю Сарафов и Николай Осипович Масалитинов, чието име носи Пловдивският драматичен театър, днес. Това са реални хора, зад всеки един от които стои една страхотна творческа биография“, завърши емоционалния си разказ Калинкова.

Предишна СтатияПразниците на Стария град бях открити с концерт на виртуозни музиканти /програма/
Следваща Статия„IRFAN“ – мистично
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име