„IRFAN“ – мистично

0
1419
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Не бях чувала името „Ирфан“/IRFAN/ и когато по случайност попаднах на техен саундчек преди концерт в двора на театъра, изобщо не очаквах да бъда впечатлена толкова силно.

Но усещането, което ми даде музиката на тази великолепна група, трудно може да се опише с думи. Чувствена, вълнуваща, разтапяща и вълнуваща сетивата…, каквото и да се каже, все ще е малко. Просто трябва да се чуе!

Мистично и космическо звучене, събрало в себе си най-доброто от музиката на Ориента, Близкия и Далечния изток, Средиземноморието и Балканите. Една пъстра и нестандартна смесица от етно-уърлд, средновековна европейска, индийска и ориенталска музика, с епривкус на готик и даркуейв.

Различните фолклорни елементи, които музикантите използват, уникалното смесване на стилове, изумително красивите и мистични гласове на двете вокалистки, силните мъжки гласове и хорали, правят докосването до тяхната музика неповторимо.

Впечатляваща е изключителната свобода с която музикантите експериментират с различните музикални стилове, звучения, традиции и сакрални елементи от българския фолклор . За огромния ефект на музиката на „Ирфан“ допринася и използването на богат асортимент от традиционни и старинни български, балкански, ориенталски, персийски и индийски струнни, духови, клавишни и перкусионни инструменти, умело вплетени в деликатен електронен саунд.

В групата участват Ивайло Петров — уд, баглама саз, тамбура, сантур, сетар, програминг, Калин Йорданов — вокали, даф, бодран, Петър Тодоров — дарбука, томбак, рик, електронни перкусии, Ясен Лазаров — кавал, дудук, ней, хармониум, Деница Серафимова — вокали, Дарина Златкова — вокали.

Случайността ме докосна до музиката на „Ирфан“и ми даде любов от пръв поглед. Уникални!

Предишна Статия„Познатият непознат Пловдив” – Един истински мемориал на духовността
Следваща СтатияПловдивски художници и „Вила Юстина“ в подкрепа на благотворителна кауза
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име