Представяме изложбата „Утвърдени художници от ХХ век до днес“

0
208

Изложбата „Утвърдени творци от XX век до днес“ – живопис, графика, скулптура е експонирана в пространството на Изложбена зала „2019“. Проектът на куратора Ваня Трингова има за цел да запознае публиката с дълбинните пластове на творческото въображение, които провокират мисленето и начините на изразяване на различните поколения от средата на миналия век до днес. Интересът на куратора е насочен към онзи духовен импулс и творческа свобода, които мотивират авторите да се променят, да търсят, да изследват.

Неслучайно в експозицията са включени творци от няколко генерации и предлага богато стилово многообразие. Идеята е да се представи неоспоримият факт, че неформалното мислене и експериментиране с изразни средства не са приоритет само на младостта.

Творците са родени, израснали  и реализирали се в различни градове на страната, но обединени от стремеж за развитие, търсене на провокативност, смелост и желание за новаторски експерименти. Дори през годините, в които изящните изкуства са били силно подчинени на академизма, в България е имало немалко свободомислещи и модерно изразяващи се художници, които са се опитвали да се доближат до западноевропейските художествени процеси.

В изложбата са представени и автори, които още в края на 60-те години на миналия век започват да се обръщат към по-обобщена образност и се потапят смело в стихията на багрите, за да предложат една нова естетика. Всички тези процеси получават още по-силен тласък след промените в обществено-политическия живот в края на 80-те години, които се превръщат в своеобразен катализатор за новаторски идеи и бунтарски изяви, разбиващи академичния канон. По това време започват да се отприщват всевъзможни стилови експерименти, обогатяващи панорамата на визуалното изкуство в България.

В експозицията са включени 17 имена, които са представени с произведения, носещи белезите на различни творчески периоди. Времевата рамка е много широка – от студентски работи до произведения, подготвени специално за конкретната изложба.

Ето какво казва Ваня Трингова за изложбата „Утвърдени художници от ХХ век до днес“: „Аз няма да чета изкуствоведски речи и да правя анализи на това, което сами ще видите и оцените, защото вярвам в личната преценка на всеки, който има сетива и отношение към стойностното изкуство. През месеците, които подготвях тази изложба, се сблъсках с различни въпроси и не се страхувам да отговоря на онези, които ме питаха, защо избра именно тези имена и какво ги свързва?

Давам си ясна сметка, че тук ще видите произведения само на една малка част от онези достойни и качествени творци, които през годините са оставили своята ярка следа във визуалното изкуство и че  темата, която съм избрала е много по-мащабна. Личната ми преценка за избора именно на тези автори е свободата и смелостта им да отстояват себе си, идеите си, и да са максимално почтени в изкуството. Точно тази смелост да бъдеш себе си ми импонира и тя е в основата на избора на конкретни имена. В този контекст мога смело да кажа, че свободата е не в това, да следваш сляпо утвърдени стереотипи, а да изразяваш себе си и личната си уникална индивидуалност, макар и тя да излиза извън шаблони, норми и рамки, извън социален статус или академично образование. Това е и темата на експозицията, обединяваща творци, които още през последните десетилетия на миналия век започват да експериментират и да предлагат нова естетика.

Вероятно ще се убедите, че изложбата е многоцветна, еклектична, разностилна, но вярвам, че именно това разнообразие на стилове, гледни точки и творчески подходи дават информация за процесите, които съпътстват визуалните изкуства през този период.

Аз няма да говоря повече за идеята на тази изложба, защото искам да оставя публиката да погледне през призмата на уникалната индивидуалност на представените автори.

Искам да изкажа огромната си благодарност на онези автори, които прегърнаха идеята ми и застанаха твърдо до нея!

Благодаря на участниците в изложбата: Алцек Мишев, Зиятин Нуриев, Кирил Матеев, Вежди Рашидов, Ивайло Мирчев, Иван Димов, Николай Янакиев, Веселин Начев, Чавдар Петров, Иван Нинов, Димо Колибаров. Благодаря и на синът на Ванко Урумов – Вихрен Урумов; съпругата на Едмонд Демирджиян – Мария Василева, дъщерята на Калина Тасева – Десислава Минчева; колегите от Националната галерия, Национална художествена академия, Градска галерия „ Илия Бешков“ – Плевен и на колекционерите, които попълниха експозицията! Без тяхната изключителна вяра и подкрепа, тази изложба нямаше да бъде факт.

Искам да благодаря и на онези, които не вярваха, че този проект ще се реализира успешно, защото те ме мотивираха и ме накараха да работя още по-усърдно, за да представя една достойна изложба“.

Можете да разгледате изложбата „Утвърдени творци от ХХ век до днес“ до 28 юли в Изложбена зала „2019“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име