Проектът T.H.E.A.T.E.R. превръща Баня Старинна в сцена за сетивен театър

0
1754
Снимки: Ина Ппова

Този следобед ще станем свидетели на кулминационната точка на проекта „T.H.E.A.T.E.R. – Обмен на традиционни практики в сценографските занаяти в Европа“, чиито домакин беше Пловдив. От 16.00 часа в Баня Старинна ще може да видите всичко, което младите творци от Франция, Италия и България са сътворили по време на четиридневния Майсторски клас по приложни изкуства в сферата на театралната сценография и костюмография. Участниците в проекта са подготвили много изненади, а самото представяне ще бъде под формата на сетивен театър.

Студентите и учениците от професионални гимназии и университети от няколко държави претворяваха идеите си в областта на дизайна на костюмите и техните конструкции, като за целта използваха нерециклирани и дори строителни материали. Проектът се фокусира върху запазването на старите традиции в областта на костюмографията, сценографията и перукерството, както и развитието на иновативни начини за сътрудничество, за да превърне света на театъра и приложните изкуства в атрактивна платформа за младите поколения, като се опира и на традиционните работни техники.

Младите участници в Майсторския клас работеха по темата „Животът е жена“, която изобразява трите фази на живота с три женски образа – Maria Inocencia – невинността, Maria Vegetalis – представяща плодородието и Maria Cardinal – зрялата възраст. Всяка група работи по темата със сценографите-обучители Константин Вълков, Томиана Томова и Ина Попова и ще представи своята гледна точка по темата.

Координатор на проекта Борислава Мария Даскалова, а цялото интервю с нея можете да чуете в прикачения звуков файл:

Майсторският клас се провеждаше в Драматичен Театър – Пловдив и Баня Старинна Пловдив, а експертите Яна Бойкова, Нако Цветашки, Диана Бойкова, Ярослава Бикова от Ръкоделницата в Капана предложиха на участниците работно ателие по изработване на декори и костюми по старата технология плъстене.

В проекта се включиха младежи от България (Професионална гимназия по приложни изкуства в Смолян), Франция (ENSAAMA) и Италия (Teatro della Toscana), интересуващи се от сценография и костюмография, като във фестивалните събития участваха и ученици от гимназии в град Смолян и Пловдив, както и ученици и студенти от Турция и Гърция.

Като част от фестивалната програма беше и прекрасния фолклорен концерт, който изнесоха учениците от Смолян.

Проектът е съфинансиран от програма Еразъм на Европейската Комисия и е с 20-месечен период на реализация, като България взема участие в него за трета поредна година.

Международният консорциум на проекта е координиран от  Osservatorio dei Mestieri d’Arte, асоциация с нестопанска цел, базирана във Флоренция и ангажирана със защитата на художествените занаяти и сертифицирането на занаятчийски работилници. Останалите членове на консорциума са „Teatro della Toscana“ с „Teatro della Pergola“ създаден през 1652г. и функциониращ като международен център за театър, изпълнителски изкуства и култура; Центърът за тренинг и иновации „Spazio Reale“ от Campi Bisenzio, Флоренция; Парижката академия за приложни изкуства ENSAAMA École Nationale Supérieur des Arts с повече от 700 студенти и 150-годишна история; както и базираната в Пловдив Европейската младежка мрежа за креативност и иновации. Пловдивският Драматичен Театър „Н.О.Масалитинов“ е асоцииран местен партньор в проекта и е домакин на майсторския клас и част от фестивалната програма.

Не пропускайте да видите интересните и креативни творби и нестандартните пърформанси, които младите участници в Майсторския клас ще представят в Баня Старинна днес от 16.00 до 18.00 часа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име