Международен Майсторски клас възражда интереса към сценичния дизайн /галерия/

0
1725

Европейската мрежа за креативност и иновации е домакин на поредица от събития в рамките на проекта „T.H.E.A.T.E.R. – Обмен на традиционни практики в сценографските занаяти в Европа“. В рамките на проекта T.H.E.A.T.E.R. “ започна Майсторски клас в Пловдив.

Целта на проекта е да разработи нови възможности за обучение в областта на сценичните изкуства и театъра, особено във връзка с професиите свързани със сценичния дизайн. Проектът се фокусира върху развитието на иновативни начини за сътрудничество, за да превърне света на театъра и приложните изкуства в атрактивна платформа за младите поколения, като се опира и на традиционните работни техники.

По време на Майсторския клас младите участници имат възможност да създадат сценични костюми и декори от рециклирани и неконвенционални материали, за да изяват своята креативност и нестандартно мислене.

Чрез обектива на асистент Ина Попова имате възможност да видите какво сътвориха участниците в първия ден от Майсторския клас! 

Проектът цели развиването на платформа за обучение и сътрудничество между млади сценографи в Европа, за да превърне света на театъра и приложните театрални изкуства в атрактивна професия за младите европейци.  Една от основните задачи  на проекта е да привлече интереса на младите хора към някои професии, които са изложени на риск от изчезване, особено в онези страни, където традицията е дълбоко вградена в занаятчийството.

Майсторският клас, организиран от T.H.E.A.T.E.R., ще се проведе от първи до шести юли 2018 г. в Пловдив, обучавайки 20 младежи от България (Професионална гимназия по приложни изкуства в Смолян), Франция (ENSAAMA) и Италия (Teatro della Toscana), интересуващи се от сценография и костюмография. На четвърти юли във фестивалните събития по проекта ще се включат и ученици от гимназиите в Смолян и Пловдив, които ще работят по собствен проект в рамките на темите по проекта. Към тях ще се присъединят и ученици и студенти от Турция и Гърция.

Събитията по проекта ще се провеждат в Драматичен Театър и Баня Старинна Пловдив, а Ръкоделницата в Капана ще предложи работно ателие по изработване на декори по технологията плъстене.

Проектът е съфинансиран от програма Еразъм на Европейската Комисия и е с 20-месечен период на реализация. Международният консорциум на проекта е координиран от  Osservatorio dei Mestieri d’Arte, асоциация с нестопанска цел, базирана във Флоренция и ангажирана със защитата на художествените занаяти и сертифицирането на занаятчийски работилници. Останалите членове на консорциума са „Teatro della Toscana“ с „Teatro della Pergola“ създаден през 1652г. и функциониращ като международен център за театър, изпълнителски изкуства и култура; Центърът за тренинг и иновации „Spazio Reale“ от Campi Bisenzio, Флоренция; Парижката академия за приложни изкуства ENSAAMA École Nationale Supérieur des Arts с повече от 700 студенти и 150-годишна история; както и базираната в Пловдив Европейската младежка мрежа за креативност и иновации. Пловдивският Драматичен Театър „Н.О.Масалитинов“ е асоцииран местен партньор в проекта и е домакин на майсторския клас и част от фестивалната програма.

Координатор на проекта за България е Борислава Мария Даскалова,

Ръководители на Майсторски клас са Константин Вълков и Томиана Томова,

Асистент на Майсторски клас и връзка с медиите е Ина Попова.

В проекта са включени и експертите от Ръкоделницата Яна Бойкова, Нако Цветашки, Диана Бойкова, Ярослава Бикова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име