Първият пленер „Вила Юстина“ събра творци в името на благородна кауза (галерия, интервю)

0
1462

Актьорът Мариус Донкин и журналистът Иван Бакалов лица на кампанията

Ярко синьо небе, приятен летен ветрец, кристален въздух в полите на Родопите, нежно зелените  листа на младите лозови масиви, приятна музика и студено розе от Вила Юстина. Всичко това провокира творческите пориви на 14 пловдивски художници, които приеха предизвикателството да участват в еднодневния пленер, организиран от собственика на „Вила Юстина“ Милко Цветков.

Милко Цветков и Васил Стоев
Милко Цветков и Васил Стоев

„Милко е един мъдър човек, защото само мъдрец, който не е пряко свързан с творчеството, може да разбере колко много то дава и на самия него“, сподели възхищението си от прекрасната идея за пленера, художничката Вихра Григорова и продължи „ Сякаш сме на Олимп с музите и буквално се наслаждаваме на всяка вдишвана глътка въздух, на всяка глътка розе и на всяко топване на четката в боята. И друг път ще рисуваме, но няма да е същото. Живеем за мига. И е голяма дарба да можеш да го правиш, страхотно е!“

Идеята на Милко Цветков е, пленерът да е с благородна кауза и чрез продажбата на картините ще бъдат събрани средства, които ще бъдат дарени на нуждаещ се от тях човек, дете или институция. Едни от най-изявените творци като Васил Стоев, Снежана Фурнаджиева, Атанас Маринчешки, Лили Кючукова, Моника Роменска, Вихра Григорова, Даниела Русева, Мишел Вълчева, Димитър Добрев, Кирил Иванов, Данчо Григоров, Кольо Мишев, Евгений Петров прегърнаха идеята и съвсем безкористно се отдадоха на каузата. Имаше и международно участие в лицето на белгиеца Дейви ван Прает.

Преди да пристигнат на мястото за творческа дейност, художниците имаха уникалния шанс да разгледат и рибарника и стопанството на „Вила Юстина“, в които се отглеждат редки видове животни, птици и риби. Майсторите на четката бяха впечатлени от муфлоните и дивите прасета, които се отглеждат там, а любителите на риболова истински съжалиха, че не са взели въдиците си, защото в езерото плуваха огромни бели амури.

Но все пак, целта на събитието беше друга и след ободряващата разходка из стопанството, всички се отправиха към прекрасното зелено възвишение насред лозята. Без да губят и минутка, всички се разпръснаха сред поляната, за да намерят своето най-зареждащо място и обособиха импровизирани ателиета. Някой се усамотиха под сянката на дърветата, други се настаниха върху специално подготвените за целта маси, а трети се разположиха направо на тревата. Настроението на всички беше приповдигнато, а изключителната гледка, която се разкрива от шатото на „Вила Юстина“, се оказа възхитителен повод за творческото вдъхновение. „Тук е много странно място, защото накъдето и да се обърнеш има готов пейзаж. Буквално 360 пейзажа на 360 градуса“, впечатлена бе Вихра.DSC_0147

И наистина, повечето творби бяха претворили, чрез различни стилове и техники, това късче уникална природа. „Има толкова хармония във всичко. Тук е толкова прекрасно. И усещането ни ще стои дълго, като една тежка капка гроздов сок, като един дъх от прекрасния въздух, който слиза от Родопа, като италианската музика, която тук се вписва перфектно между тези благи хълмове…Какво може да иска човек повече!“, изрази своето възхищение Вихра Григорова, а свидетели на уникалната атмосферата от събитието можете да станете, ако чуете прикачения звуков файл:

Както си му е реда, за по-спорната работа на творците, домакините се бяха погрижили сериозно, а незабравимото преживяване беше „подплатено“ с много качествено вино „Вила Юстина“ и вкусни мезета, осигурени от собствената ферма.

Емоцията по време на пленера беше толкова вдъхновяваща, че предизвика и импровизиран бодиарт, чиято главна тема, разбира се беше виното. Мишел Вълчева показа, че не случайно е единствения български победител на световно първенство по бодиарт.

За доброто настроение на всички се грижиха и с много музика и танци, а на финала, всички гости се хванаха на традиционно българско хоро.

За пленера бяха пристигнали и специални гости. За да дадат своята подкрепа за каузата, във „Вила Юстина“ специално пристигнаха актьорът Мариус Донкин и журналистът Иван Бакалов, които ще бъдат лица на благотворителната кампания.

Благотворителният търг с картините от първия пленер „Вила Юстина“ ще се проведе в края на лятото, а до тогава събираме предложения за кауза, на която да помогнем. Това могат да бъдат или лица със здравословни проблеми, нуждаещи се от средства сираци или възрастни хора в бедствено положение или институции.

Предложенията си изпращайте на фейсбук страниците на EuroPlovdiv.com или на Villa Yustina до 15 август.

Предишна СтатияГърция на ръба на ножа
Следваща СтатияONE DESIGN WEEK 2015 стартира с интерактивен 3D мапинг въху фасадата на Партийния дом
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име