Разходка из галериите на Пловдив /обновена/

0
1553

Галерия „Анастас“ отвори вратите си, за да представи многообразното творчество на напусналия на преди две години голям български художник Анастас Константинов.

Арт пространството е разположено на пет нива и в него са експонирани различни по тематика и стил живописни, скулптурни и мозаечни произведения, които творецът е създал през годините. Тук са показани както ранни картини, отразяващи бунтарския дух на твореца срещу властта и фрагменти от свалената изложба през 1986 г., явяваща се първата концептуална изложба в художествения живот по онова време, така и някои от последните му творби, които художникът рисува до последния си дъх. В приемната на галерията посетителите могат да видят и документален филм с кадри от ателието и интервюта на художника.

Събитието беше открито от съпругата на Анастас – Емилия Константинова, която изключително емоционално сподели спомени от творческия и житейски път на маестрото.

Тук можете да прочетете и последното интервю, което направих с Анастас Константинов по време на последната му коледна изложба през декември 2016 година.

Галерия „Възраждане“ предостави пространството си за творчеството на друг нестандартен български художник. Именитият художник и скулптор Ставри Калинов отново доказа, че е колоритен, атрактивен, нестандартен, гениален творец, който не може да бъде вкаран в рамки и клишета. Този път той сюрпризира почитателите си със светещи картини, както и с две огромни, ръчно бродирани платна. В колекцията имаше и няколко керамични платна, изработени по специална авторска технология.

Иво Бистрички представи своята изложба ILLUMINATION в пространството на галерия U P.A.R.K. Бистрички е интригуващ и провокативен, защото работи и експерементира с различни материали и похвати. Типично за него е деконструирането на изображенията и простронствата.

В артистичния квартал „Капана“ беше открито ново пространство, в което ще се представят само автори, работещи в полето на наивистичното изкуство. Куратор на изложбата, представяща 28 автора от 13 държави, е художничката Яна Илиева, която също твори в този стил. Изложбата е изключително интересна, защото в нея могат да се видят различни сюжети и гледни точки към един свят, в който се преплитат магичното, приказното, забавното и сатиричното.

Галерия „Аспект“ представи изтъкнатите турски художници Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу.  Хикмет Четинкая е добре познат на българската публика като Художника с маковете. Почитателите на изобразителното изкуство ще имат възможност за пръв път да се запознаят по-обстойно с творбите на Шукран, съчетаващи хармонично източната пищност и западната модерност. В експозицията всеки от двамата е подредил по двадесетина картини, рисувани специално за изложбата в „Аспект“.

Тази година, в чест на 23-тия си рожден ден,  галерия „Дяков“ представи самостоятелната изложба „Испания“ на Милко Божков. Божков е един от най-талантливите съвременни български графици, акварелисти и живописци, а галерия „Дяков“ представя творбите му в Пловдив от повече от 20 години.

Освен откриване на изложбата, на кратка церемония бе връчена Годишната награда на галерията- плакет „Галерия „Дяков“, изработен от  Атанас Хранов, който тази година заслужено получи художничката Калина Атанасова.

Музикален домакин на събитието беше изтъкнатият български цигулар, дългогодишен концерт майстор на Холандското радио и настоящ концерт майстор на Пловдивската опера Мичо Димитров.

Галерия „Червеното пони“ представи Иван Шишков с изложбата „Мароко-Синият град Шефшауен“.

Мароканският град Шефшауен, който е известен със своите сини къщи с керемидени покриви, висящи балкони и дворове, е прекрасен сюжет за живописни картини и Шишо умело е пресъздал атмосферата му. Всичко е струпано в красив син тесен лабиринт от калдъръмени улици.

Председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева откри живописна изложба под надслов „Пътуване във времето“ в Бизнес хотел Пловдив. Снежана демонстрира нови идеи и цветови комбинации, които са талантливо вплетени в разкриването на сакралната женска енергия, стаената красота, силата и светлината на Стария Пловдив. Романтични, интимни, вглъбени и женствени са нейните съвременни мадони, които изпълват пространството с очарование, топлина и красота, а уличките на Стария град лъкатушат покрай възрожденските къщи и разказват приказки от отминали времена.

Галерия 28 зарадва своите почитатели с артистичната колекция от облекла и аксесоари“DARLY HOUSE ATELIER“, за която основна заслуга имат артистичният тандем – Тодор Дърлянов и неговата нежна полавинка Патриция Пъндева, които са актьори в Драматичен театър – Пловдив.

Предишна Статия„Вино от глухарчета“ се състезава за голямата награда на филмовия фестивал North Beach American Film Festival
Следваща СтатияРадио Радичков в Пловдив
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име