Разходка по въже над реката е една от атракциите на плажа на Марица

0
1486

Ще можем да вдигнем адреналина си, като ходим по въже, опъната над река Марица. Slacklining  е екстремно изживяване за смелчаци, което смятат да предложат организаторите на лятната къпалня, изградена на южния бряг на река Марица. Най-добрият атлет в тази област – Серафим, ще покаже на желаещите как се ходи по въже, опънато между двата бряга на реката.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Организаторите на лятната къпалня нречена „Плажът на Марица“, която се открива на 02 август от 18:00 ч. между Пешеходния мост и моста на Панаира, канят пловдивчани не само да се възползват от възможността да си починат на брега, а и да създадат собствено събитие, с което да се разнообрази лятната програма. Хелиана Велинова от фондация ONE призовава всички, които искат да реализират идеи, свързани с реката, да се свържат с тях, за да дадат предложенията си. „Отворени сме към всеки, който иска по някакъв полезен и активен начин да използва пространството. Нека просто да се свърже с нас“.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Плажът на Марица“ е втората програма от инициативите, които тази година съпътстват мотото на фестивала  ONE ARCHITECTURE WEEK – „Приобщената река“. В първия етап, на северния бряг на реката беше засадена билкова градинка. На брега на реката вече са поставени два басейна, които да разхлаждат желаещите в летните жеги. Освен тях, тук ще има шезлонги, волейболна площадка и бар с напитки.

Чрез това мероприятие, организаторите смятат, че ще успеят да приобщят реката към социално-културния живот на града. Те ще се опитат да възродят традицията, която е съществувала от началото на 19-ти век. Тогава идването на реката е било въплъщение на думата “густо”. „Тук хората са идвали да си казват „здравей“и да се виждат, имало е някакъв социален кръг и силно се надявам ние да възобновим тази традиция. Да посрещнем възможно най-много хора, които да се престрашат да дойдат на плажа, да си починат, да почетат книга на брега и да изпият няколко коктейла в нашия бар“, кани пловдивчани Хелиана.

В неделя, за доброто настроение на плажното парти при откриването, ще се погрижи DJ Gudel с хаус и фънки бийт музика. А през есента тук ще бъде изградена сцена, на която ще се провеждат различни музикални събития, работилници, лекции, дебати, филмови прожекции, ще бъдат представени и различни проекти, свързани с реката.

Организаторите са погрижили и за безопасността на всички плажуващи. Тук освен денонощната охрана ще има спасители и медицински пункт, но въпреки това, те съветват родителите да не престават да наблюдават децата си, защото къпането в реката е абсолютно забранено.

За децата ще бъдат изградени работилнички, в които да изработват къщички за птици. А в края не сезона, орнитолози ще поставят тези къщички на подходящите места по коритото на реката.

Предвижда се, при хубаво време, плажът да работи от 10 часа всеки ден до 30 септември, като входът е абсолютно свободен.

Какви са другите атракции, които очакват посетителите на „Плажът на Марица“, можете да чуете в интервюто с Хелиана Велинова в прикачения звуков файл:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име