Природозащитници смятат, че ОП „Паркове и градини“ се е превърнало в дърводобивно предприятие

0
1371

„Никой няма право да сече дървета, ако няма направена екологична експертиза, която да доказва, че дървото е вече неспасяемо и трябва да бъде премахнато, защото е опасно“, така коментира заповедта на кмета Тотев, с която се цели премахването на дърветата на Античния театър, природозащитникът Петя Плачкова.

След изсичането на близо 200 дървета на Гребния канал, което съпътства започналия строеж на новата Зоологическа градина, още една масова сеч на дървета грози Пловдив. Служители на  Общината вече предупредиха собствениците на заведението, намиращо се на входа на Античния театър и ги накараха да приберат всички маси и столове, защото следващата седмица започва премахването на групата дървета, които правеха сянка от северната страна. На мястото пристигнаха екоактивисти, които изразиха твърдото си намерение да не допуснат поредното премахване на здрави дървета в Пловдив.

„Заповедите, които размахват от ОП „Паркове и градини“ обикновено нямат законова стойност, защото санитарните експертизи, които би трябвало да бъдат извършени, са направени абсолютно формално. При тези експертизи трябва да е описано в какво състояние е дървото, какви усилия са положени за него и защо не е постигнат резултат. До какво степен и поради какви причини е увредено и каква е възможността то да се оздрави и да продължи живота си“, обяснява процедурите за санитарна сеч Плачкова.

„В Пловдив има тотално самоуправство и на общината не й пука за законите изобщо. В районите няма хора с професионалната компетентност да извършват тези експертизи. В повечето случай това са чиновници, които не са ландшафтни архитекти, а просто са назначени на щат. Те не разбират нищо, но формално разписват експертизите, за да може да бъде извършена сечта. В града няма реално работеща институция, която се грижа за зелената система. А това предполага ежедневно наблюдение и полагане на съответните грижи за системата. С чиста съвест ОП „Паркове и градини“ може да се нарече дърводобивно предприятие, защото единственото, което правят е да секат дървета и още на място ги нарязват на трупи, които продават за дървен  материал. Т.е. това общинско предприятие, което получава пари от бюджета да се грижи за зелената система на града, не върши работата, която има по трудова характеристика, а извършва друга дейност от която печели пари и това е продажбата на дървен материал. Незаконно ли ви се струва?“, пита риторично Плачкова.

След като контролните органи в страната не вземат никакви мерки за стопиране на произвола, еколозите са готови на гражданско неподчинение. „Единственото нормално  нещо е, когато един гражданин забележи нещо подобно да подаде сигнал към институциите, които да направят проверка, но тъй като това не се случва, ние ще вземем други мерки“, казва Петя Плачкова, която е с твърдото намерение да не позволи на служителите на ОП „Паркове е градини“ да извършат премахване на дърветата.

„Пловдив е най-мръсният град в Европа и положението се влошава все повече, в резултат на което България е дадена под съд от Европейската комисия, защото държавните и общинските органи не предприемат необходимите стъпки за спазване на екологичните норми. И вероятността да бъдем осъдени е доста голяма, а за това ще платим всички ние. Освен това, мръсният въздух  рефлектира пряко върху нашето здраве. Повишава се риска от астма, както и множество тежки заболявания на белите дробове. Единствения най-ефикасен природен начин да се намали замърсяването на въздуха е чрез зеленината. Дърветата се естествения „бял дроб“ на планетата“ и тяхното изсичане е пагубно за хората. Кметската управа целенасочено прави обратното на това и то не защото е некомпетентна, а защото е злоумишлена и влошава проблема“, казва екоактивистката.

Зад строежа на новата и модерна Зоологическа градина също прозират икономически интереси. Според Петя Плачкова  “Зеленото петно в Парк отдих и култура е единствения компактен бял дроб на града и в Градоустройствения план, теренът е определен за обществено озеленяване. В момента парк Отдих и култура по предназначение е място за обществено озеленяване, което позволява до 1 % застрояване, свързано с поддържането на инфраструктурата на парка. Поради сериозни икономически и инвестиционни интереси обаче,  със строежа на новата Зоологическа градина може да се промени Градоустройственият план. Недопустимо е да се застрои всичко и градът да се превърне в бетонна джунгла.“ Според Плачкова, този обект, както и предстоящото изграждане на втори гребен канал,  имат за цел да бъде променен статутът на парка и той да стане за „спорт и атракции“, а това ще позволи теренът да бъде застроен до 80%. Ако този план бъде успешен, в перспектива от зеленината на Гребния канал ще останат най-много 20%, а всичко друго ще бъде застроено с хотели и атракции.

Предишна СтатияПредстои изсичането и на дърветата на северната тераса на Античния
Следваща СтатияРазходка по въже над реката е една от атракциите на плажа на Марица
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име