Роберт Леви представи „Дромомахия“ в Пловдив

0
1963

Нещо като „По пътя“ на Керуак в български вариант. Мисли, спомени и размисли за „борбата с пътя“ (дромомахия) на едно българско хипи, или по-скоро Хипар. Веднъж хипар – хипар за цял живот. Книга, в която всеки един, носил дънки и дълга коса и пътувал на стоп през 60-те и 70-те години, ще се припознае.
„С Роберт Леви, както винаги, поемаме на ерудитско пътешествие в териториите на паметта и загубата. И отново усещаме вкуса на словото – и свободата.“, с тези думи Марин Бодаков представя последната книга на Роберт Леви „Дромомахия“, чиято премиера се състоя снощи в Пловдив.
Бохем, битник, поет с китара, последовател на хипарското движение – тези няколко думи най-кратко могат да опишат Роберт Леви. Но въпреки бунтарския си дух и антикомформистко отношение към света, Леви има изключително стабилно образование. Той е завършил „Българска филология“ и „Културология в СУ „Св. Кклимент Охридски“ и владее няколко чужди езика. И както може да се очаква от човек с толкова свободни възгледи, той е практикувал множество разнородни професии като общ работник, оператор на ЕИМ, журналист, преподавател, редактор, сценарист, режисьор.
Роберт е и автор на поетичните книги „Един от върха на иглата“, „Вавилон“ и най-новата книга „Дромомахия“.
Атмосферата на премиерата на „Дромомахия“ в литературен клуб „Спират & Спирит“ беше изключително приятелска, защото дългогодишна дружба свързва представящият книгата Александър Секулов и автора Роберт Леви. Оказа се, че тяхното творческо съприкосновение датира от над 30 години и двамата не спряха да споделят интересни истории от онези пълни с надежди младежки години.
В прикачения звуков файл можете да чуете част от разговора и да уловите атмосферата, при която премина вечерта.

ΑΠOΓΕΙΟN
Сгъвам се
навътре в себе си –
далекоглед
от антикварен магазин.
Който видял през мене нещо –
видял го е.
Далечните галактики
се наблюдават
само с електронен телескоп.

 

Предишна СтатияДебелянов и ангелите – Две смърти няма, без една – не може!
Следваща СтатияД-р Галина Арабаджиева учредява първата безплатна холистична академия в България
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име