Дебелянов и ангелите – Две смърти няма, без една – не може!

0
1993

„Дебелянов и ангелите“ е най-новото заглавие в афиша на Драматичен театър – Пловдив,  чиято премиера премина при огромен интерес.

Няма по-интимен и зареждащ с надежда разказ за военни действия, в които са отнети много човешки животи и е прекъснат творческия път на един от големите български поети Димчо Дебелянов, както този, който е създаден от доказалия се вече творчески тандем Диана Добрева и Александър Секулов. Само една жена с деликатна чувствителност и уникално творческо виждане като режисьорът на постановката Диана Добрева може да докосне толкова елегантно сетивата ни, не за да остави горчивата нотка от ненавременната загуба на един от най-светлите творци в българската поезия, а да ни накара да не губим вярата си в любовта, да се понесем на крилата на надеждата и да ни вдъхне сила и  упованието в утрешния ден, на фона на разрушителната сила на войната.

Спектакълът си е поставил за цел не само да разкаже за героичния подвиг на българските войски по времето на Дойранската епопея, но не в контекста на така познатия от днешно време евтин патриотизъм, да ни докосне до последните мигове от живота на един голям български поет, но и да ни понесе на крилата любовти и да сподели едни от най-лиричните, емоционални и чувствени поетични откровения на Дебелянов. На пръв поглед една трудно осъществима мисия, която е постигната с изключителна креативност и великолепни режисьорски и драматургични похвати.

Александър Секулов, който е драматург на пиесата, не крие, че тя е построена като компилация от писма, спомени и поетични откровения на Димчо Дебелянов, на документи и  исторически факти, и е базирана върху книгата на Валери Стефанов „Слепият градинар“.

Диана Добрева не е избягала от типичната за нея кинематографична визия и е построила спектакъла в изчистен стил, който наподобява на черно-бял документален филм. Музиката на Петя Диманова, с която тя работи от дълги години, подсилва ефекта от драматичните сцени и придава чувственост и мекота в лиричните моменти.

Актьорският състав отново е на изключително високо професионално ниво. За ролята на Дебелянов е избран младият Ненчо Костов, който ни представя един поет от плът и кръв, който обича, страда, сражава се и умира, без да е изгубил вярата в доброто и любовта.

Историята сочи, че въпреки че не подлежи на мобилизация, при включването на България в Първата световна война, запасният поручик Димчо Дебелянов по свое желание постъпва в армията. Назначен е за командир на 5-та рота от Чепинския полк, която води успешни отбранителни боеве при Дойран. По време на едно от сраженията поручик Дебелянов вдига ротата си в атака за отбиване на вражеско нападение и предвожда своите войници. Противникът е отблъснат и преследван. Когато ротата на Дебелянов стига до вражеските позиции от окопите започва ожесточена пушечна стрелба. Един куршум покосява нежния поет.

Добрин Досев е събирателен образ, който съчетава и героизма на българския офицер и драматизма на предизвестената  героична смърт. „Две смърти няма, без една – не може!“ – тази паметна фраза, изречена от полковник Борис Дрангов, е символ и на безсмислието на войната, на всеотдайността и героизма на българските войни, но и на светлият лъч на надеждата, без който всеки един живот би бил безмислен.

В пиесата участват и великолепните актьори от Пловдивския драматичен театър Симеон Алексиев, Венелин Методиев, Красимир Василев, Димитър Банчев, Тодор Дърлянов, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Троян Гогов, Петър Тосков, Стилян Стоянов, Мария Генчева, Патриция Пъндева, Радина Думанян, Мария Сотирова. Сценографията и костюмите са на Мария Каланова.

Днес, денят в който отбелязваме Международния ден на театъра, изказвам най-дълбокото си уважение и преклонение към труда на онези, които са посветили живота и творчеството си, за да направят света ни по-красив, по-духовен и по-емоционален, да подръпнат струната на най-съкровените ни чувства и да ни накарат да се замислим над смисъла на живота.

Не пропускайте най-новата постановка на Драматичен театър Пловдив „Дебелянов и ангелите“, която със сигурност ще ви достави не само естетическа наслада.

На добър час!

Искам да пожелая и успех на всички номинирани за наградите ИКАР на гилдията на артистите , които ще бъдат връчени на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ тази вечер от 19.00 часа.

Честит празник!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име