Родопски гайди огласиха галерия „Червеното пони“

0
2395

Уникалният звук на родопските гайди огласи галерия „Червеното пони“  и посипа със спираща дъха мелодия Стария град на Пловдив.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Това невероятно изживяване беше подарък към всички приятели, които бяха дошли в жарката пловдивска вечер да поздравят „виновниците“  за събитието – художника и поет Радослав Коцев – Даро и скулптора Ангел Каравланов, които откриха прекрасна обща изложба.

Ангел Каравланов и Радослав Коцев
Ангел Каравланов и Радослав Коцев

Първите за годината летни слънчеви лъчи посрещнаха десетките почитатели на творчеството на двамата млади творци, които подредиха своята експозиция в китния двор на къщата на Начо Културата. Представете си белокаменни девойки, чието изящество е подсилено от ярката зеленина на старите чимшири! Представете си нежността и колоритната изящност на  акварели, накацали сякаш приказни птици върху белите дувари на „Червеното пони“! Гледката наистина е забележителна! А звукът на гайдите, които сякаш общуват с древните духове, допълва усещането за нещо неръкотворно, обладано само от енергията на таланта.

Причината родопските гайди да докоснат сърцето на Пловдив е скулпторът Ангел Каравланов, който е роден в сърцето на Родопите – село Чокманово. Закърмен още от дете с мощните звуци на каба гайдата, Ангел, който е завършил скулптура в Националната художествена академия в класа на проф. Емил Попов, решава, че трябва да се върне към корените си.  И наистина, освен че овладява майсторлъка на гайдаря, той вгражда в повечето от сюжетите си древни тракийски предания и митове. Ангел е вдъхновен и от красотата на родопчанката. Камъкът според него носи своя душа и е нужно само смело сърце, което да я извади на показ.

Многостранният талант не е подминал и Радослав Коцев – Даро. Лично моето първо впечатление от него бе, че е един невероятно нежен и лиричен поет. Изключително удоволствие бе да се докосна до последната му стихосбирка „Сказание за единак“! Но Даро е и изкусен художник. Художник, който рисува словесно или поет, който пише с багри, а може би обратното? А нима има значение, когато човек чувства, усеща и съпреживява и видимото, и невидимото. Когато човек може да се изразява еднакво изящно и с думи и с цвят. А Радослав – Даро наистина го умее.

Благодаря на Даро и Ангел, че ги има, че ни радват с творчеството си и ни правят по-човечни и по-добри!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име