Ромео и Жулиета под звездите на село Паталеница

0
1257

Село Паталеница отново ще отвори своята лятна сцена под звездите, за пиеса от великия английски драматург Шекспир. На 24 и 25 юли от 21:00 ч. младите актьори от Шекспирова театрална школа „Петровден“ ще представят постановката „Ромео и Жулиета“ в двора ОУ „Константин Величков“ в пазарджишкото село.
Нестандартният проект е замислен и осъществен през 1999 година от Христо Церовски и Инна Церовска, които поставят началото на летните театрални представления именно  с романтичната история на „Ромео и Жулиета“.Тази година представлението ще е и един спомен за основателя на трупата Христо Церовски, както и за английския актьор, театрален режисьор и преподавател в Гилфорд скул, Рекс Дойл, когото загубихме наскоро. „Двама души, които, въпреки че вече не са с нас физически, продължават да ни вдъхновяват”, споделя режисьорът на пиесата Тревър Роулинс..

Днес всички се впечатляват от това, че в селския двор през лятото идват от 300 до 500 човека, които са омагьосани от Шекспировите текстове. Публиката е привлечена без кой знае какви усилия, защото за изкуството няма граници и  защото е нетрадиционно.

През тези петнадесет години тук са играни много пиеси – „Укротяване на опърничавата”, „Перикъл” „ С любовта шега не бива”, „Зимна приказка“ и са работели много театрални режисьори – Тодор Димитров, Вяра Начева, проф. Сейкова, Ивайло Симидчиев, Рекс Дойл и известната преподавателка по говорна техника на актьорите от Шекспировия театър в Лондон – Сисили Бери.

Тази година Ромео и Жулиета ще оживеят отново в Паталеница. „Това е една пиеса на огромните крайности. Две враждуващи семейства и двама тийнейджъри, които дълбоко и опасно се влюбват от пръв поглед. Голямата радост се превръща в дълбоко отчаяние с едно биене на сърцето. Една млада любов, пълна с надежда, е унищожена в поредица от ужасни съвпадения. Искахме тези крайности да отразим и в начина, по който подходихме към пиесата. По време на репетициите, чрез пластика и вокална работа, изследвахме разликите ни в ансамбъла. Пяхме и говорихме текстовете от пиесата и на български и английски език. Заедно танцувахме и диво и организирано. Движихме се и с ярост и с любов, минавайки през всички нюанси помежду им“, споделя режисьорът.

 
Тревър Роулинс е декан на театралния факултет в Guildford School of Acting към Университета Съри, Англия, с който школа „Петровден“ продължава успешното си сътрудничество. Негови помощници са Стере Майер, която е дългогодишен участник в шекспировите постановки и Лаура Уестън, преподаватели, съответно, по вокални техники и сценично движение и пластика.
С тях за втора поредна година са и студенти по актьорско майсторство от театралното училище в Англия, които равностойно участват в пиесата, заедно с професионалните актьори и възпитаниците на Шекспировата школа в селото.
Участват: Александра Михайлова; Богдан Казанджиев; Анатолий Ставрев; Таня Йоргова; Гьорги Георгиев; Петър Mитев; Самуела-Ивана Церовска; Благой Бойчев; Мартина Вълчинова; Гергана Петрова; Стоян Додников; Harry Evans (Хари Евънс);Hazel Caulfield (Хейзъл Коуфилд); Ryan Woodcock (Райън Уудкок); Brooke Parratt (Брук Парат); Luke Rees-Oliviere (Люк Рийс-Оливие)

Предишна СтатияВпечатляващ финал на Opera Open (галерия, видео)
Следваща СтатияИзключително зрелищният спектакъл „Рибарят и неговата душа“ идва в Пловдив
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име