Silent movie – филм за годишнината на Милчо Левиев, който нагнети напрежението

0
2199
Кадър от филма Silent movie, режисьор Андрей Чертов

Скандалът с прожекцията на филма Silent movie на режисьора Андрей Чертов, посветен на големия джазмен със световна слава Милчо Левиев, се разгаря с пълна сила. За жалост филмът, който е получил финансовата подкрепа от НФЦ през 2014 г., разпали неподозирани страсти и скандали, които в никакъв случай не са в полза на неговия PR и в известен смисъл опорочават тържествата в чест на осемдесетата годишнина на музиканта.

Преди няколко месеца премиерата на Silent movie в София беше отменена буквално минути преди излъчването, което взриви и драматичната полемика с взаимни обиди и нападки между Чертов и продуцента на филма Иван Тонев, не и  без участието и на самия Милчо Левиев.

Тези дни бе обявено, че официалната премиера на филма ще се състои в Пловдив на 10 ноември и това предизвика незабавна реакция на режисьора, който в свое писмо обяви, че така се нарушават авторските му права.

Самият Чертов съвсем скоро представи своята версия на Silent movie в залата на пловдивски клуб. Филмът е замислен като част от поредица филмови разкази за изтъкнати пловдивски творци, обединени от заглавието „Филибелийски истории“, а първата серия от поредицата е „Един дъждовен ден“, разказващ за живота на друг велик пловдивчанин – китариста Огнян Видев. На прожекцията на Silent movie присъстваха много мои приятели, които участват във филма – актьорите Ивана Папазова и Стефан Попов, художниците Димитър Добрев, Димитър Кирчев, журналистът Стоян Терзиев и малкият музикант Виктор Вичев, който ученик в пети клас в НУМТИ „Добрин Петков“, и се превъплъщава прекрасно в ролята на малкия Милчо Левиев.

Режисьорът Андрей Чертов с част от участниците във филма – Стоян Терзиев, Димитър Добрев и Димитър Кирчев

Не бих искала да навлизам в подробности за художествените достойнства на филма или да ставам арбитър на страните в този спор и за това ще направя кратка хронология на проблема едва в края на този материал.

Сега ще ви предложа блиц интервюто с младия Виктор Вичев, с когото се запознах след премиерата на филма. Той се справи брилянтно с ролята си и заслужава адмирации.

Виктор Вичев в ролята на младия Милчо Левиев
 • Поздравления за участието ти във филма! Ще те помоля да се представиш на читателите на europlovdiv.com.
 • Казвам се Виктор Вичев и съм ученик в пети клас в НУМТИ „Добрин Петков“.
 • На какъв инструмент свириш?
 • Свиря на пиано от шест годишна възраст.
 • Чудесно се справи с ролята на младия Милчо Левиев. Как те избраха за нея?
 • Не си спомням точно. Беше преди две години. Един ден мама просто ме заведе на снимки.
 • Беше ли наясно кой е Милчо Левиев?
 • Да, бях чувал, но за първи път го видях по време на снимките.
 • Той ли те напътстваше за ролята?
 • Режисьорът. Той ми казваше какво да правя, как да го направя, накъде да гледам и как да се държа.
 • Интересно ли ти беше?
 • Беше много изморително, но и интересно.
 • Колко дни продължиха снимките?
 • Мисля, че продължиха цял месец, но аз тогава бях във ваканция и не ходех на училище.
 • Разбрах, че и композираш. Какво пишеш?
 • Малки пиеси
 • В какъв жанр? Може би джаз?
 • Не е джаз. Най-вече романтизъм. Харесвам и джаз, но не мога да композирам в този стил. Но съм свирил и малко джаз.
 • А какво ти предстой сега?
 • Предстои ми тридневен конкурс в училището. Подготвям Шуман и Брамс.
 • А кои са любимите ти композитори?
 • Шопен, Бах…
 • Имаш ли и други интереси освен музиката? Имаш ли хоби?
 • Да, пиша книги.
 • Това е интересно. Какво пишеш? Приказки, разкази?
 • Разкази на теми, почерпени от живота.

От сърце пожелавам на Виктор Вичев успех във всички начинания, с които се е захванал!

А сега, както обещах, ще предложа без коментар част от изявленията на режисьора на филма Андрей Чертов и продуцентите от компания АРС, за интересуващите се от скандала.

Според Андрей Чертов, продуцентите са откраднали от него работната версия и са направили своя версия на филм със същото заглавие, а самият Милчо Левиев никога не е гледал неговата версия и просто е сложил подписа си под мнението на АРС.

В свое писмо той заявява „Иван Тонев и съдружникът му от компания АРС, които се водят продуценти по договора с НФЦ, откраднаха работната версия на моя филм и направиха своя версия под същото заглавие, съвсем различна от това, което аз като автор (съсценарист, режисьор) бях представил в НФЦ пред НХК за игрално кино като сценарий и проект. Намесата на Тонев беше оправдана с Милчо Левиев, който по думите му е бил инициатор и едва ли не „режисьор“ на въпросната версия, а монтажът е бил осъществен от Бедо Манукян (от Холивуд). Всичко това стана без мое знание и съгласие и тайно от мен точно преди една година. За да оправдаят своите действия продуцентите накараха Милчо Левиев да подпише декларация, в която той, като главен актьор, композитор и още повече  като протагонист, не е съгласен с монтажната версия на филма, както и със заснетите кадрите с негово участие да бъдат използвани в какъвто и да е било филм, освен този, който той е направил за себе си (версията на АРС)“.

Продуцентът Иван Тонев репликира „Проектът Silent Movie с режисьор Андрей Чертов е осъществен по законен начин и има официален държавен одит от Сметна палата, която е установила, че изразходваните от продуцента средства за създаването на филма са направени правомерно и без никакви нарушения. Андрей Чертов не може да има никакви претенции за нарушени негови авторски и сродни права от страна на продуцента АРС ООД , тъй като той ги е прехвърлил в цялост и окончателно, като ги е преотстъпил на същия за сума по-голяма от 50 000 лв., която му се изплаща според договорените с него условия (държавната подкрепа към филма е 376 000 лв). Той също е отстъпил изрично правото на продуцента да определи окончателната монтажна версия на филма. Тези факти могат да бъдат проверени в договорите, които той е подписал с продуцента АРС ООД и се съхраняват в две държавни институции – Сметна палата и НФЦ“.

След като стана известно, че продуцентите от АРС искат да направят премиера на филма „Silent movie” в Пловдив, Андрей Чертов пусна писмо със следния текст “Като автор (сценарист, режисьор и оператор) на проекта „Silent movie”, официално заявявам, че версията, която се готви да бъде излъчена в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“ на 10 ноември и в София в зала „България“ на 22 ноември 2017 година във връзка с честването на композитора Милчо Левиев под надслов „Една легенда на 80“ няма нищо общо с филма, на който в действителност съм автор, което е нарушение на авторските права според ЗАПСП. А музикалната инвазия с инвенциите на симфоничен оркестър от Пловдивската филхармония по време на прожекцията на авторския материал, заснет и режисиран от мен, е недопустима без съгласието на автора. По-конкретно според чл. 63 алинеи 4 и 5.

Работната  версия, бе открадната от мен по време на работа по филма, монтирана от друг режисьор без мое знание и съгласие и е подписана с моето име (като автор) и за това, г-н Петър Салчев, в качеството си на председател на фондация „Милчо Левиев“ и инициатор на честването на композитора Милчо Левиев, също е уведомен и предупреден, но въпреки това предлага именно нея за прожекция. Според неговия анонс филмът е представен в жанр – игрално-биографичен, което е некоректно спрямо стилистиката на филма и биографията на най-големия жив български и световно известен музикант.

По повод промотирането на събитието днес по БНТ 1 беше излъчено на живо предаване с водещия Георги Любенов, в което участваха освен Милчо Левиев и Петър Салчев продуцентът Иван Тонев. Но изглеждаше доста гузен. Според думите му авторството върху версията, която се готви да бъде излъчена, отново е приписано на мен. Което една недопустима ЛЪЖА!!! Въпреки многократните ми сигнали до директора на НФЦ Балкански и министъра Банов тази „дреболия“относно тежката кражба на интелектуален продукт, междувременно превърната в така наречената „продуцентска версия“, (а всъщност версията на самия Милчо Левиев със същото заглавие), като че ли на път да бъде узаконена.  

За да се избегнат спекулативни и негативни отзиви от зрителите и почитателите на киното относно творчеството на маестро Левиев, особено що се касае биографията му, защото всичко това може да предизвика неправилно отношение към събитието „Една легенда на 80“ и да навреди на имиджа му, настоявам прожекциите на открадната версия да бъдат спрени или името ми да бъде махнато от надписите на филмовото копие на въпросната версия. Андрей Чертов“.

Е, темата вероятно ще има продължение, а какво ще е то, не се наемам да прогнозирам. Но искрено се надявам двете враждуващи страни да стигнат до правилното решение, за да не остане горчив вкус от иначе благородно замисленото начинание.

На великия Милчо Левиев искам да пожелая крепко здраве, неспирен творчески дух и сили, за да продължава да радва хилядите си почитатели по света!

На многая лета, маестро!

Предишна СтатияСедмичен арт маратон (галерия)
Следваща СтатияМладите тромпетисти от формация „GMG“ със сребърен медал от Международния конкурс за камерна музика “Пловдив”
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име