Седмичен арт маратон (галерия)

0
2221

Изминалата седмица отново зарадва любителите на изящното изкуство в Града под тепетата.

Асеновградчанинът Геракси Гераксиев даде старта с чудесната изложба „Автопортрет на душата“, която е подредена във фоайето на Бизнес хотел Пловдив.

Геракси Гераксиев

Картините му сякаш са среща между две реалности, които съществуват паралелно и в чудна хармония. Тук се преплитат съкровеното и обично минало и настоящето със своята ярка и неповторима страст. Старите зидове, ключове и каменни стени, носещи отпечатъка на времето, съжителстват с цветя, клонки и плодове. Любими и превърнали се в своеобразна запазена марка за Геракси са наровете, като символ на плодородието. „Ключът към изкушението“, „Влюбеният нар“, „Пеперудени вълнения“, „Райски истории“, „ Ключът към изкушението“, „Любовта е опиат“… всички тези поетични заглавия на картините издават настроенията, провокирали художника, за да създаде платна, пропити с красота и чувство за истинност. „Трънлива любов“ е озаглавена платното, с което Геракси започва нов цикъл с ангели.

Творческият и семеен тандем Аглика и Евгений Петрови откриха съвместна изложба в галерия „Сигна“. Макар че двамата имат коренно различен стил на изразяване, картините им носят онази доброта, мъдрост и красота, които озаряват живота на хората, имащи очи да я открият дори в малките неща. Прекрасните абстрактни градски пейзажи на Евгений чудесно допълват нежните натюрморти на Аглика, в които неизменно присъстват букети с цветя, плодове, птици. Жизнерадостни, емоционални, колоритни, топли и уютни картини, които носят много настроение и любов. Евгений и Аглика получиха прекрасна торта от почитателите си, което още веднъж доказа, че любовта между творците и зрителите е взаимна.

В галерия „Аспект“ бе открита една интересна изложба със скулптури на  Пенка Никова и живопис на  Илия Желев. Никова и Желев са представители на едно и също поколение. Макар и да работят в различни жанрове, те имат много общо като подход към изкуството и модерност на изразяване. Стиловете им се съчетават отлично,  и оформят една цялостна композиция без доминантни щрихи.

Пенка Никова представя десет бронзови пластики, отливани през последните месеци в очакване на изложбата. Те не са обединени от конкретна тема, а носят по-скоро общочовешки послания и характерния за авторката  ведър поглед към света; персонажите са както митични образи /”Леда и лебедът”, „Муза”/, така и обикновените хора около нас, заети със своите ежедневни проблеми /”Полет”, „Като птица”, „Настроение”/. Със своята прецизна изработка, с тънкото чувство за хумор и баланс, които влага в творбите си, Пенка Никова демонстрира високо ниво на овладяност на изказа и заслужено самочувствие. Въпреки че има реализирани значими монументални проекти, тя е по-известна с малките си пластики, най-новите от които публиката ще види на изложбата в Аспект.

Изненадата в експозицията идва от Илия Желев. След като в миналогодишната си изява той показа няколко експериментални платна, в настоящата изложба е заложил изцяло на новия си стил. Няма ги пъстрите ярки живописни композиции, те са напълно изместени от платна тип „колаж”, от странни мозайки, оформящи фигури и дори портрети. Заиграването на художника с модерни и нетипични техники е довело до разгръщане на напълно различна стилистика в новите му картини. Те са динамични, многопластови, детайлни и обобщаващи, но най-вече модерни в добрия смисъл на думата. Платната са вихър от образи, лица, фигури, сгради и какво ли още не, от тях звучи джаз от тромпета на Сачмо, преплетен с бунтарския характер на улични артисти като Алекс Монополи. Новите картини на Желев са различни от тези, с които публиката го асоциира; различни, но в същото време разпознаваеми за неговия стил – дребният растер, изведените до знаци символи, композициите, напомнящи пъзел не оставят съмнение за авторството.

Илиана Манукова

 

Финалът на седмичния арт маратон постави Илиана Манукова, която избра нестандартно място, за да представи картините си. Градински център „Зелена линия“, който не за първи път отваря вратите си, за  да покаже творчеството на любими художници, този път приюти възхитителните картини на Илиана. Среща на дух и материя, която е ту нежна прегръдка, ту свиреп сблъсък, Пейзажи нарисувани със силна страст и емоция, композиции, които те карат да страдаш, да се усмихваш и да чувстваш, близост, която може да бъде и самота, и отчуждение, нежност, която носи и агресивност и отчуждение, мълчание, което  крещи от напрежение и болка… Това е тя, Илиана Манукова, неподражаема, откровена и истинска.

Идната седмица започва със съвместната изложба живопис с провокативното заглавие  „Дует – Дуел“ на Мара – Мариела Димитрова и Георги Йорданов. Изложбата ще бъде открита на 17 октомври от 18:00 ч. в галерия „Възраждане“ и ще продължи до 6 ноември.

Ето как представя изложбата галеристът Краси Алексиева „Експозицията „ Дует – Дуел “ представя двама, на пръв поглед, несъвместими автори. Тъмната половина на дуета несъмнено е Георги Йорданов, добре познат на пловдивските зрители. Неговата психологична, енигматична и многопланова живопис отново ни вписва в магията на правилото му, че това, което виждаме, не е това.

Мара – едно непознато за Пловдив явление – поразява сетивата ни с оригиналната трактовка на неща, твърде познати. Авторката е многолика, неподчиняема на канони, в смисъл – нарушаваща ги. Сега ще покажем една миниатюрна съставка от голямия ѝ талант – като едно запознаване.

„Дует – Дуел“ е разнолик, но и обединен от вярата си, че човешката фантазия е безгранична“.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име