След тричасови дебати, Общественият съвет излезе с Резолюция за Античния театър

0
1405

Три часа продължиха снощи дебатите на общественото обсъждане за Античния театър. На срещата беше изслушано представянето на проекта на арх. Румяна Пройкова за реконструкцията, касаеща северната страна на Античния театър, както и данни за плачевното състояние на сцената, гримьорните, съблекалните и тоалетните за артистите, намиращи се зад скенето. В края на обсъжането участниците излязоха с единно решение – да се възложи и изготви цялостна Стратегия за управление на Античен театър, която е задължителна по Закона за културното наследство, но в Пловдив липсва. Одобрена бе и Резолюция за спиране на строежа с цел средствата да бъден насочени към по-необходими ремонти вътре в зоната на културния обект.

Събралите се в протеклата от силния дъжд зала на Дружеството на пловдивските художници представители на творчески гилдии, общественици и кандидатите за кметове на Пловдив Здравко Димитров и Славчо Атанасов, които обаче не присъстваха като представители на партийните си централи, а като граждани, обсъдиха проблемите на културно-историческия обект, които в последните месеци генерираха общественото недоволство.

Въпреки че от община Пловдив категорично отказаха да присъстват на срещата, защото според кмета Тотев Общественият съвет на Пловдив не представлява формация, с чието мнение трябва да се съобразява, а според заместника му Стефан Стоянов той има политически характер, се даде ясна заявка,че това е обединение на хора, милеещи за случващото се в града и процесите, от които страдат най-много  хората, занимаващи се с култура.

Основната теза, около която се обединиха изказващите се, беше, че е абсолютно излишно да са харчат огромни средства – близо 300 000 лв. за два павилиона и кафене, при положение, че състоянието на сцената и околната инфраструктура са трагични. На срещата се разбра, че в проекта на арх. Пройкова  са били предвидени и обезопасителни парапети, както и реконструкция и приобщаване на маазата, намираща се в западния край на съоръжението, но те са били премахнати от окончателния вариант по искане на възложителя, като са останали само обектите, от които може да се печели. „Това не е място за закупуване на билети за опера, а място за закупуване на туристически услуги в Стария град и продажба на дискове и картички“, каза в своя защита арх. Пройкова. От присъстващите веднага я контрираха, че до сега в информационния център на Римския стадион не е продаден нито един диск, а хората гледат филма по задължение.

В началото на срещата бяха изнесени много примери за плачевното състояние на така наречената бекстейдж зона, в която работят  десетки изпълнители без никакви нормални условия. Тази година зад сцената е била поставена военна палатка, в която да се преобличат и гримират около сто и петдесет оперни певци по време на представленията на оперния фестивал. Бяха прочетени и писма от изпълнители, актьори и режисьори, които са имали свои представления на сцената на Античния театър в Стария град и които са били потърпевши от лошите условия за работа.

Сред изказалите своето мнение бяха археолог Божидар Чапъров, който разкри, че на мястото на Античния театър е имало много по-древно съоръжение, което също се е използвало като сцена. Юлия Лазарова заяви, че представителите на всички политически сили знаят какво е състоянието на Античния театър, защото те са правили мероприятия там.  Лука Станчев пък предложи всички дейности, свързани с обектите с обществено значение, да минават задължително през голямо обществено обсъждане, на което експертите и специалистите да дадат своето мнение за съдбата им.

Изказващите се се обединиха и около идеята да се обърнат към Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и дори, ако е необходимо към омбудсмана на България, ако градската управа не им обърне внимание.

На срещата беше взето решение Резолюцията да бъде внесена за разглеждане на сесия на Общински съвет Пловдив. Съветникът Николай Радев пое ангажимента да съдейства, Резолюцията да бъде внесена на предстоящата сесия на ОбС на 27 август от няколко общински съветници.

В момента се подготвя текстът на Резолюцията, който ще бъде внесен за разглеждане от ОбС. Можете да гласувате за един от трите предложени варианта на страницана на Обществен съвет за култура и културно наследство – Пловдив във фейсбук или пред залата на Дружеството на пловдивските художници до 18 часа на 24 август.

За Резолюциата за Античен театър на Филипопол можете да гласувате тук:

Източник: mixnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име