Староселската винарна „Стема“даде старт на Трифоновите празници /галерия/

0
2533

В навечерието сме на един от най-обичаните български празници – Трифон Зарезан. Но в някой райони и населени места празникът вече започна.

Ден преди 14-ти февруари, винарска изба „Стема“ в Старосел прие своите гости, които се стекоха от всички краища на страната, за да направят символичното зарязване на лозите и да се включат в колоритните тържества. Както си му е редът, най-голямата група беше от Пловдив. Художници, скулптори, журналисти, адвокати, музиканти, медици, писатели и представители на много други професии, пристигнаха още от сутринта в гостоприемната винарна на Захари Захариев. В купона се включиха художниците Матей Матеев, Снежана Фурнаджиева, Михаела Иванова, Жорж Трак, както и други любители на гроздовия еликсир.

Собствениците на винарната се прекръстиха, взеха косерите и отрязаха по три пръчки от асмата. Ритуалното зарязване беше последвано от традиционните за българските ширини пищни трапези и изобилна винена дегустация.

Вината бяха много и най-разнообризни като видове, сортове и години, но „гвоздеят“ на винарната бе превъзходният бял пелин, направен от 48 вида билки и плодове, придали му невероятен вкус и аромат.

Дойде ред и на кукерите от Карлово, които направиха празника още по-пищен и впечатляващ.

Конушенската група и неповторимите гласове на солистките  Елена Чаушева и Таня Досева, забавляваха гостите през целия ден.

В края на празника, всички присъстващи се хванаха на хорото, като най-активен се оказа скулпторът Цвятко Сиромашки, който само преди месец претърпя сериозна операция на двете тазобедрени стави. Гости на тържеството във винарна „Стема“ беше и част от екипа, направил уникалната операция. Колегите на д-р Венцислав Димов, завеждащ отделението по ортопедия в СБАЛ „Полимед“, в което работят най-големите специалисти в България в областта на ортопедията – ендопротезиране на тазобедрени и коленни стави, също бяха сред най-дейните участници в танците и песните. Гласовите данни на колежките на д-р Димов се оказаха толкова сериозни, че самата Елена Чаушева преотстъпи микрофона си и стана беквокал.

Купонясването беше шумно и весело, а преживяването, незабравимо!

Утре, 14 февруари, празниците продължават!

Нека Свети Трифон даде здраве и берекет на всички!

Предишна СтатияСтефан Божков броди „В цъфналата ръж“ на Робърт Бърнс /галерия/
Следваща Статия„Dance Station“ ни пренесе в „Нощта на Оскарите“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име