Стилно тържество събра пловдивските дейци на образованието, науката и културата /галерия/

0
2300

Дейци на науката и образованието, ректори и директори на училища, експерти в областта на културното наследство, читалищни и музейни работници, издатели, членове на творческите гилдии и представители на културни институти и медии, галеристи, актьори, певци, художници, общественици и епархийски представители, начело с Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, посрещнаха Деня на Светите братя Кирил и Методий – 11 май като гости на областния управител Здравко Димитров.

Стилното тържество  се състоя в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Областният управител приветства гостите с „Добре дошли“, като каза, че пловдивчани трябва да се гордеят, защото именно тук, за първи път още в епохата на Възраждането през 1851г., по инициатива на Найден Геров в епархийското училище Св. Св. Кирил и Методий е организирано честване на Кирил и Методий – създатели на българската писменост. Той заяви, че денят на Кирил и Методий винаги ни изпълва с огромна гордост и заслужено национално самочувствие, защото именно на този ден най-силно осъзнаваме колко сме силни с нашата древна и богата култура.

В програмата се включиха с чудесни изпълнения вокалните групи „Присъствие“ и „Фолклория“ от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Пловдив, които изпяха песните „Родна земя“ и „Прочу се бяла Рада“, а танцьорите от танцов ансамбъл „Марица“ изпълниха прекрасния народен танц „Пролетен момински“.

След тях на сцената излезе очарователната млада пловдивска певица, носителка на осем от най-големите музикални награди GRAND PRIX, Антония Маркова, която изпя заглавната песен от първия си самостоятелен албум “Как ще те обичам“.

След Антония Маркова, тенорът от Пловдивска държавна опера Ивайло Михайлов, изпя една от най-красивите италиански песни Con te partirò.605_8020

Изненадата на вечерта беше появата на емблематичния и любим за поколения пловдивчани певец Христо Кидиков. Той зарази присъстващите с неувяхващата си енергия и изпълни три от последните си песни.

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в който почитаме делото на Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската азбука завърши с химна “Върви, народе възродени“.

Областният управител и чаровната му дъщеричка Рая разрязаха огромна торта във формата на книга, върху която бяха изобразени театрални маски и палитра. Символ имаше и в този жест, защото връзката между поколенията, приемствеността между опита и младостта имат изключително важно значение за бъдещето на нацията.

Предишна СтатияКласни вина, вкусни мезета и сладки изкушения в Стария град /галерия/
Следваща Статия„Пловдивски справочник“ – един неоценим дар за идните поколения /галерия/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име