Стотици българи почетоха паметта на Христо Ботев в родния му Калофер /галерия/

0
1234

Родолюбци от цялата страна се стекоха в Калофер,  да се включат във възпоменателните чествания по случай 140-тата годишнина от гибелта на Христо Ботев. Те започнаха с панихида, отслужена в църквата „Успение на пресвета Богородица“ от отец Рафаил. „Ботев е този, който пренебрегна собствената си любов, собствения си живот, защото предпочете да положи костите си за свободата на своята родина. Той пръв заклейми лъжепатриотите, защото и днес има такива, които казват „патриотът душа дава за род и за свобода“, но не своята душа, братя, а душата на народа. Днес, когато завият сирените, всеки един българин застива и се моли за душите на тези, които ни дадоха всичко, за да можем ние днес да живеем спокойно и в мир“, каза отец Рафаил.

Официалната церемония беше открита от кмета на града Румен Стоянов с думите “Този ден е най-тъжният, но е и най-достойният в историята на България. Христо Ботев е роден в Алтън Калофер. Той живя достойно и остави заветите си, които спазваме и до днес“.

„Името на Христо Ботев стана нарицателно за жертвоготовност и всеотдайност в името на свободата, равенството и братството, а думите му „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“, се превърнаха в знаме за хиляди българи. Да живее България!“ С тези думи, областният управител на област Пловдив Здравко Димитров отправи своето послание към стотиците българи, събрали се в родния град на Христо Ботев, за да почетат великия син на България.

На тържествената церемония присъстваха народни представители, кметове на общини, военни, ветерани, много граждани, ученици и дори невръстни деца, които заедно със своите родители, поднесоха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев. Областният управител на област Пловдив Здравко Димитров също изкачи стъпалата на мемориалния комплекс и сведе чело, за да изрази своето преклонение пред подвига на поета революционер, дал живота си за свободата на родината.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име