Премиера на „Вълци“ и обновен спектакъл на „Възвишение“ откриват новата сцена на театъра /интервю с Диана Добрева/

0
1938

В пловдивския драматичен театър кипи трескава подготовка за новия сезон. Сезон, изпълнен с много очаквания, надежди и мечти,  породени от успешния финал на дългоочаквания ремонт на изгорялата преди три години Голяма сцена и от възможността да се поставят наистина качествени заглавия. А заявката за това вече е направена, защото есенният сезон ще стартира с две заглавия, които с право могат да се определят като едни от най-добрите образци на съвременната българска литература и от които несъмнено ще излязат прекрасни театрални представления.

Търсенето на символика във възстановяването на пиесата „Възвишение“ е очевидна, защото именно седмица преди премиерата й през 2013 година, огънят унищожи храма на Мелпомена в Пловдив. Тогава пиесата на Милен Русков намери нов дом в Дома на културата, където се игра многократно при нестихващ интерес, но ангажименти на някои от гостуващите актьори, на които бяха поверени главните роли, наложиха тя да бъде свалена от репертоара на театъра. За щастие, режисьорът Иван Добчев подновява работата си по пиесата, която ще бъде възстановена за началото на сезона и ще открие 20-то издание на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“. Актьорският състав ще претърпи леки промени, но в главните роли отново ще видим любими актьори.

снимка DTP
снимка DTP

Втората премиера, която се очаква с още по-голям интерес е драматизацията по нашумялата книга на Петър Делчев „Трънски разкази“. Проектът за сценична адаптация на „Трънски разкази“ също датира от две години, но поради липса на сцена, се реализира именно сега. Адаптацията на новелистичния роман, който с право се нарежда сред най-добрите съвременни български книги, е на Александър Секулов и е със заглавие „Вълци“.20160601_103953-001

Всички ние сме тук и тръпнем в очакване на този процес, просто защото я има прекрасна книга на Петър Делчев. Книгата ще остане в арката на големите български книги с разкази, които създават нов романов свят и тя е съизмерима с най-големите образци на българското разказваческо изкуство. С този спектакъл ние завършваме своеобразната трилогия по големи съвременни български книги. Мисля, че усилието на пловдивския театър да направи видима добрата българска литература не е напразно и се забелязва от всички“, каза в началото на репетиционния процес драматургът Александър Секулов.

Вълнуващо е, че и двете книги, по които са създадени пиесите, изграждат неповторим образ на българина. Българинът с неговото достойнство, и с неговият трагизъм, и с неговото чувство за отчаяние, и с неговия див порив за свобода.

Но, докато във „Възвишение“ сюжетът повече напомня на патриотичен епос, то „Вълци“ поражда усещането за нещо мистично, почерпено от старите български легенди и библейски притчи. Ако обаче очаквате една лека и приказна пиеса, ще останете разочаровани, защото това са истински, сурови, мъжки разкази, издаващи вълчата природа на човека.

За постановчик на „Вълци“ е поканена известната с изключително ефектните си режисьорски решения Диана Добрева. Интересно е, че това ще е първата българска пиеса, с която Добрева  се захваща и с която ще направи своеобразен дебют на пловдивска сцена. За участие в пиесата са поканени актьорите Добрин Досев, Ивайло Христов, Венелин Методиев, Красимир Василев, Димитър Банчев, Андрей Кожухаров, Димитър Димитров, Троян Гогов, Симеон Алексиев, Ивана Папазова, Боряна Братоева, Мария Генчева, Анелия Ташева, Станислав Дойнов и Герасим Георгиев – Геро.20160601_110544

Не се чувствам гост в Пловдив, защото ние актьорите сме едно голямо семейство и се чувстваме добре навсякъде, където работим. Най-много се радвам, че ще правим български текст, защото е много хубаво да се обърнем към себе си и да търсим отговорите в себе си“, сподели Геро.

Сценографията е на Петър Митев, а музиката на Петя Диманова.20160601_110435-001

Наистина ми хареса това, което беше представено като адаптация на книгата и дори видях неща, които не предполагах, че има в нея. Бях и много приятно изненадан, когато разбрах кой е човекът, който ще се заеме с тази тежка режисьорска задача. Надявам се, че тези, които ще изнесат всичко на гърба си, ще имат сърце и кураж да го доведат до успешен край“. С тези думи Петър Делчев даде своята благословия в началото на репетиционния процес.

Репетициите на „Вълци“ вече започнаха, като беше спазена и традицията, успешното начало да се полее с чаша шампанско.20160601_110851-001

Ето какво сподели пред микрофона на europlovdiv.com и режисьорът Диана Добрева:

Това е първата българска пиеса, която ще реализирате като режисьор. Как ще адаптирате стила си към нея?

– Ще се опитам да придам на този български текст един космополитен живот. В самата пиеса съществуват почти библейски сюжети и за това мисля, че те ще надскочат пространството на така нареченото „българско“ и пиесата ще отиде в едно изначално битие, което претежават всички хора по света.

В стилът ви на работа има доста кинематографични елементи, защото развивате образите си така, че създавате усещането за филм. Така ли ще постъпите и сега?

– Ще реша в процеса на работа как ще постъпя, защото този текст е много по-различен от всичко, което съм правила досега. Стъпка по стъпка ще започна да градя един свят, от който в момента не знам какво ще се получи.

Предизвикателство ли е за вас тази покана, защото знаем, че с пиесата ще се открие и кръглата годишнина на фестивала „Сцена на кръстопът“ , и прекрасната нова Голяма сцена на театъра. Отговорността сигурно е много голяма?

– Да, определено и дори малко ме плаши. Защото това е една прекалено голяма отговорност, която ми се въздаде. Дано да съм достойна за честта, която ми е дадена и дано да се справя, така че да се получи един голям театрален празник.

Благодаря! Не се съмнявам, че ще зарадвате всички почитатели на театралното изкуство. На добър час!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име