Уникален воден спектакъл, театър на сенките, огъня и хвърчилата са сред атракциите на „Двама са малко – трима са много“

0
1638
Снимка: ДКТ - Пловдив

Тази година ни очакват много вълшебства и много интересни трупи, които ще гостуват на куклено – театралния фестивал „Двама са малко – трима са много“. Той ще се проведе от 3-6 септември в Пловдив под мотото TheatAir 2015.

„В този фестивал сме успели да концентрираме много и различни видове театър. Феерията ще бъде много шарена, за да могат всички да видят и усетят най-различни видове улични спектакли и улично изкуство“ каза в интервю за europlovdiv.com директорът на Куклен театър – Пловдив Виктор Бойчев.

Директорът на Държавен куклен театър – Пловдив Виктор Бойчев
11760116_10205697777381124_2153200451045398622_n
Снимка: ДКТ – Пловдив

Фестивалът тази година ще бъде открит с уникалния воден спектакъл „Райската птица“, който се прави за първи път в България и Европа. Представлението ще е явление за нашите ширини, защото подобен вид театър е популярен основно в Далечния Изток. „Това е специалитет на индокитайските колеги и по поречието на Червената река във Виетнам се прави такъв театър“, сподели Бойчев. Пиесата е дело на актьорите от „Малък куклен театър – Слон“. „Райска птица“ е един изключително любопитен философско-поетичен спектакъл, направен по оригинална симфонична творба, който ще грабне и детската и възрастната публика. За представлението специално са конструирани атрактивни кукли на различни животни, с които върху водната повърхност ще се интерпретират теми за съществуването на човека и неговите философски проблеми. Интересният спектакъл ще се играе на езерото с Мечката в Цар Симеоновата градина на 3 и 5 септември, а при дъждовно време, датите се променят на 4 и 6 септември.

11752011_10205697779821185_8121607588993125816_n
Снимка: ДКТ – Пловдив

Ефектното огнено шоу  на „Тeатъра на огъня и сенките Fireter“ ще бъде на 5, а на 6 септември ще бъде шествието, което ще мине по главната улица. Клоуните и акробатите от „Играчка–Плачко“ ще забавляват пловдивчани с най-различни видове клоунада и акробатика на 4 и 5 септември.

11703078_10205697781541228_4396747061338791282_n
Снимка: ДКТ – Пловдив

Много интересни гости от чужбина ще представят пред пловдивската публика различни нетрадиционни спектакли.

От Испания гостува трупата на театър „Кал у Канто“, които ще направят изключително зрелище със своя спектакъл с кукли- хвърчила. Спектакълът шествие се нарича „А-Та-Ка“ и ще започне от Римския стадион до Площад централен. Шествието ще бъде изградено от огромни хвърчила, които феерично ще полетят във въздуха над главите на публиката, за да направят своето красиво и атрактивно представление. Зрелищният уличен пърформанс ще започне в 20 часа на 4 септември, а при лошо време, на следващия ден.

Снимка: ДКТ - Пловдив
Снимка: ДКТ – Пловдив

Белгийката Жералдин Джуре ще гостува с магнетичния, сюрреалистичен и весел спектакъл „Крайбрежие“, в който с помощта на една рибка, ще поведе децата на околосветско пътешествие. Представлението ще се играе на 6 септември в Цар Симеоновата градина.

Във фестивала ще участват и две кучета. Едното куче е марионетката от  спектакъла на испанската формация „Скитащи кукли“. Марионетчикът Феран Коста ще представи единственото по рода си пеещо куче, което става звезда. В представлението на италианската трупа „Уннико“ ще участва и изключително забавното и смешно куче-актьор Спанк. Уннико и Спанк  ще отведат малки и големи в един вълшебен свят на игри и закачки, смях и радост. Ще можете да ги видите на 2 и 3 септември до Римския стадион.

Снимка: ДКТ - Пловдив
Снимка: ДКТ – Пловдив

Голяма част от представленията тази година ще  излязат от централната градска част, за да се насочат и към кварталите на Пловдив. „В район Западен ще се играе спектакълът „Хвани ги“ и около Младежкия хълм в рамките на фестивала Shake that Хълм. В район Тракия, парк Лаута и в район Северен на естрадата ще има изпълнение на „Уннико“. Опитваме се да разпространим и да привлечем максимално приятели на това изкуство, които да го видят. Кукленият театърът на открито е театър, който е съществувал стотици години. В средните векове, във всички страни, той е бил по площадите, където е бил театър за възрастни и между другото са го гледали и децата. Макар и с доста непристойни и дори низки сцени, но това не е означавало нищо в онези години и всички са давали някаква лепта в шапката на артиста“, разказва Виктор Бойчев.

Но не само уличните форми ще имат приоритет тази година. В съпътстващата програма на фестивала гостуват и много стойностни представления.

Паралелната програма ще бъде открита още на 2 септември с премиерата на спектакъла на Държавен куклен театър – Пловдив „Децата на Хамелн“, на режисьора Сергей Столяров. „Приказката е страшна, когато стане истина. И не случайно се разказват приказки. Те се разказват за това, за да не станат истина. Ние искаме с тази приказка, която е много смешно и весело разказана в един карнавален момент, в който дори и публиката участва, след това да се замислят какво се случва в нашето отечество. И да направим всички заедно усилието, колкото и да е трудно, да задържим децата си!“, разкрива сюжета на пиесата Виктор Бойчев.

В театърът на сенките „Децата на Хамелн“, участват Живко Джуранов, Румен Караманов, Димитър Николов, Панайот Добрев, Мария Димитрова, Наталия Василева, Соня Ботева, Ивелина Колева. „Искам да поканя всички пловдивчани на представлението „Децата на Хамелн“. Дано да затрогнем най-нежните връзки между  деца и родители, въпреки, че спектакълът е за пораснали, т.е., не е за деца“, отправя своята покана директорът на кукления театър.

"Колекционерката" Театър 199, Снимка: ДКТ - Пловдив
„Колекционерката“ Театър 199, Снимка: ДКТ – Пловдив

На 5 септември ще можете да гледате и спектакъла „Аз, Сизиф“, а на 6 септември е представлението на Театър 199 „Колекционерката“ с Мая Бежанска.

"Аз, Сизиф" Снимка: ДКТ - Пловдив
„Аз, Сизиф“ Снимка: ДКТ – Пловдив

На финала на разговора Виктор Бойчев подчерта:„Смятам, че програмата ни е достатъчно обемна за всички и мисля, че за всеки ще има по нещо. Още от самото основаване на Фестивала, той е бил ръка за рака с общината, но в лицето на този екип, с който работим сега, срещнахме най-голямата подкрепа. И за неговото финансиране и за неговата логистика на всички места в града, без съпротива и с максимална помощ. И смятам, че това е ползата, която имат зрителите и публиката. Това дава възможност, иначе едни трудно достъпни за всеки неща, да пристигнат тук и да ги види на място човек, който не пътува по Европа. Аз мисля, че това е едно от важните неща, към които трябва да бъдем обърнати и се радвам, че община Пловдив го взема под внимание, при положение, че станахме вече Европейска столица на културата, макар и през 2019 година. Не е последна редица културата и културните мероприятия, а е първа редица. Защото чрез това богатство успяваме да накараме хората да мислят повече за себе си и за всичко, което е заедно с тях, около тях!“

Цялото интервю с Виктор Бойчев можете да чуете в прикачения звуков файл:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име