Василка Монева пренесе духа на Русе под тепетата

0
3105

Безспорно впечатляваща е изложбата, с която Василка Монева гостува на Пловдив.

Василка Монева, снимка Димитър Добрев
Василка Монева, снимка Димитър Добрев

Заредени с изключителен артистизъм, впечатляващ колорит, картините на Монева пренесоха духа на Русе под тепетата. Пейзажите преоткриват красотата на старите русенски къщи, тихите кътчета около реката, задрямалите лодки и изяществото на обикновените предмети. С неподражаемият си стил картините сякаш разказват приказни истории за аристократичния дух на града. Скучните сгради сякаш оживяват, окъпани от ярка приказна история. Терасите и оградите от ковано желязо и покривите на старите къщи служат за фон на интериорните натюрморти, които са запазена марка на Монева. Сюжетите са артистични, изпъстрени с вази, цветя, плодове във фруктиери, птици и пердета, разпилени от вятъра. Сдържаните и  плътни гами, фино очертаващите всеки предмет контури, внасят известна условност, но и невероятна изисканост на предметите от ателието на художничката. Цветовете в платната й сякаш флиртуват и се допълват, вариращи от ярки колоритни петна до почти монохромни съчетания.

За откриването на изложбата на Василка Монева в галерия U P.A.R.K. се събраха десетки приятели и колеги на художничката. Оказа се, че един от най-големите  ценителите творчеството на Монева е колекционерът Димитър Инджов, който стана и собственик на пет от платната.

Предишна СтатияНосителят на Грами Кърт Елинг открива Пловдив Джаз Фест
Следваща СтатияЗапочнаха честванията за 90-годишнината на Иван-Джовани Поповски /галерия/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име