Започнаха честванията за 90-годишнината на Иван-Джовани Поповски /галерия/

0
1984

90- годишен юбилей и повече от шестдесет години отдадени на изобразителното изкуство. Това са само сухите цифри, с които едва ли може да се опише уникалното творческо дълголетие и изключителния дух, с които ни покорява доайенът на пловдивските художници Иван Поповски-Джовани. Учителят на поколения творци и синът му Стефано Поповски откриха своята съвместна изложба в галерия Виа артис. Баща и син се срещат за шести път в галерийно пространство и макар на пръв поглед да са близки, стиловете им се различават чувствително. Изложбата може да бъде наречена Импресия, защото сюжетите са вдъхновени от природата, почерпени от любовта и отношението им към малките неща, които правят живота ни по-красив.

Въпреки завидната си възраст, Джовани е изключително жизнен и демонстрира впечатляваща енергия и позитивен поглед към живота. Той продължава да рисува любимите си морски пейзажи, натюрморти и абстрактни платна. Иван Поповски не изневерява на класическия стил в живописта. Морските сюжети са най-близко до сърцето на художника. Самотните лодки, алените изгреви, сребристата светлина на залезите, брегове и тюркоазените вълни, са нарисувани с майсторство и любов. Виолетовото вечерно сияние и теменужената нощ сякаш ни обгръщат и ни правят по-добри и по-влюбени в живота

Синът на Иван Поповски, Стефано Поповски умело върви по стъпките на баща си, но демонстрира собствен стил на изразяване. Стефано е майстор на различни техники като  фрактали, дигитална живопис и триизмерни картини. Но в настоящата съвместна изложба той е показал търсенията си в посока на пейзажа, фигуралното композиция и голото тяло.  Навъсено небе, прорязано от хаотични проблясъци, се среща с мрачните води на залива и плахите ивици светлина сякаш се претопяват в него. Дъждовните улици, отразяващи разчупените по странен начин сгради, дървета и фигури и разбитите на хиляди кристални късчета вечерно сияние. Искрици ярък цвят, повторени многократно в удивителни комбинации и структури, абстрактни и болезнено реални.

Само след няколко дни, ще има и още една изложба, която на която официално ще бъде отбелязан рождения ден на Иван Поповски-Джовани. На 3 ноември в 17.30 часа, в Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I-ви“ 15 ще бъде открита „Изложба живопис на Иван Поповски”. Ще бъдат представени около 50 живописни творби, рисувани през последните години. Почитателите на Джовани ще видят живописни пейзажи, натюрморти и абстрактни композиции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име