Владо Чукич, Кръстю Тодоров – Кеца и Росен Рашев-Рошпака гостуват на пловдивчани /галерия/

0
2281

През седмицата пловдивчани имаха възможността и удоволствието да се докоснат до изкуството на няколко прекрасни творци, които не живеят и не творят под тепетата, но имат изключително силно присъствие в културния живот на страната.

Владо Чукич  направи прекрасен подарък на пловдивчани по повод 20-тата годишнина на галерия „Дяков“.

„Витрини“ е заглавието на една изключително естетска изложба, която представя прекрасни пластични рисунки и графики. Изяществото и ефирността са отличителните черти на творбите на Чукич. Неговият неподражаем, специфичен стил не би могъл да бъде сбъркан с друг, а сюжетите са пътешествие през времето и пространството. Причудливите отражения във витрините сякаш са дошли от миналото, преминали през настоящето и са отправили взор в бъдещето. В картините му има и фрагменти от тракийски времена, и християнска символика, и прилични на извънземни същества.

Владо Чукич
Владо Чукич

Владо Чукич е изключително колоритен освен като творец, така и като човек Наполовина българин, наполовина черногорец, той е един от онези творци, които никога не оставят публиката безразлична към себе си. Владо живее в малко селце край Кърджали, а в малкото си имение той организира незабравими музикални вечеринки с приятелите си. Освен, че е великолепен художник, Чукич е и прекрасен музикант, който свири на китара и барабани. Той сподели, че е сформирал собствена „банда“, с която готви издаването на албум с авторски  джаз парчета и импровизации. От години един от най-добрите приятели на Владо, художникът Недко Итинов, също често се включва импровизираните джем-сешъни.12974293_1692379554337141_4160638162655972522_n

Непременно трябва да видите ефирните и изискани творби на Владо Чукич, които прекрасно изпълват пространството на галерия „Дяков“.

На галерия „Аспект“ гостува още един автор, който е познат и обичан от пловдивчани. Кръстю Тодоров – Кеца е бургазлия, който за шести път показва своето творчества в Града под тепетата. Платната му се отличават с изчистен специфичен стил и умело боравене с цвета и фактурата.

В експозицията отново присъстват  фигурални композиции в които е вплетено чувството му за хумор. Сюжетите му са една деликатната гротеска, в която основен персонаж е клоунът. Тъжен, вглъбен или безнадеждно влюбен, той винаги е симпатичен със своята искреност и чистота. Картините на Кеца са населени и с  риби, птици, раковини, стар грамофон, цигулка или китара. Но независимо от историята, която разказват, платната са един копнеж за близост и любов. Освен фигуралните  композиции в изложбата  присъстват пейзажи и натюрморти, които представят художника в различна светлина.

Врачанският художник Росен Рашев-Рошпака подреди своя изложба в клуб-галерия U P.A.R.K. Рошпака е сред най-тачените наивисти в България. Ценителите на неговото изкуство имат възможност да се докоснат до една интересна, различна и изключително позитивна живописна изложба, която не се вписва в класическите рамки на изкуството, но е заредена с огромно настроение и лично откровение за природата, детството и радостта от живота.

Предишна СтатияНенко Чанев нарисува чувствата си към Пловдив /галерия/
Следваща СтатияДве дами с послания за хармония и красота
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име