Японска вокална формация открива Международния фестивал на камерната музика

0
1155

Вокална формация от Япония ще открие 51-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив.

ПРЕСКОНФЕРЕЦИЯ ЗА 51 МФКМ
Снимки: Дечо Йотовски

Ансамбъл „Камерата“ от град Кобе,  с диригент Йошико Мики Колон, ще пее на 10 юни от 20 часа в Етнографския музей.  Формацията, съставена от 12 певци, гостува за първи път в България, след многобройни успешни турнета по света, след което ще е гост на „Софийски музикални седмици“. В нея участва пловдивчанката Нели Койчева, д-р по музикално изкуство и музикознание. Програмата започва с меса, създадена е създадена за годишнина от голямото земетресение в Кобе, която се изпълнява единствено от тази формация. „Бомбардираната Мария“ е произведение от същия композитор, посветено на бомбардировките в Нагасаки и също ще прозвучи в Етнографския. Ценителите ще чуят също така старинни японски песни, песни от друг известен съвременен японски композитор и от български автори.

„Качествена и стилна програма, достойна за международен фестивал, какъвто е фестивалът на камерната музика, най-старият в Европа и у нас в категорията си. Така дългогодишния артистичен директор на Фестивала проф. Анастас Славчев определи концертите от афиша на 51-то издание на МФКМ в Пловдив.

проф. Анастас Славчев
проф. Анастас Славчев

Програмата на фестивала е изключително интересна и представя музика от епохата на Романтизма и Виенската класика, произведения от 20 век, както и творби от български композитори – класици и съвременни творци. Три камерни дуа в състав цигулка и пиано, един струнен квартет, един вокален ансамбъл, „Класика и джаз”, в две части – джаз вокал с пиано и квартет саксофони, „Млади музикални дарования” – матине от ансамбли на НУМТИ „Добрин Петков“._MG_13-d[ (1)

Международното участие е представено и от камерни  фомации от САЩ и Украйна.

Във финалния концерт, на 20 юни, на сцената ще видим именития пловдивския цигулар Кеворк Мардиросян, който от дълги години живее и работи в САЩ, и американския пианист Лий Филипс. Тяхната концертна програма включва класически образци в сонатния репертоар за цигулка и пиано от творчеството на Брамс, Дебюси и Цезар Франк. Друга формация от САЩ, в която също има българи, е струнен квартет „Харингтън” (Росица Гоза – цигулка, Кийт Редпат – цигулка, Веселин Тодоров – виола, Емануел Лопес – виолончело.  На концерта им (12 юни ) ще бъдат изпълнени  творби Моцарт, Шуберт и Верди. На 16 юни е концертът на пловдивчанката, живееща и работеща в САЩ, с успешна международна концертна дейност,  Даниела Щерева – цигулка, и Ирен Капеловска – пиано, дългогодишен педагог в НУМТИ. В тяхната програма: Моцарт, Шимановски, Сарасате, Пуленк, П. Владигеров. Камерното дуо от Украйна Павел и Анна Хмара се представя на 18 юни с три сонати за цигулка и пиано от Моцарт, Брамс и Шимановски, както и с рядко изпълняваната „Италианска сюита“ от Игор Стравински.

Традиционната за фестивала линия „Класика и джаз” тази година се поддържа от концерт в две части (19 юни. В първата част известният джазмен Антони Дончев, ще музицир с джаз певицата Лилия Илиева песни от Гершуин, Дюк Елингтън и Кол Портър. Във втората част ще свирят музикантите от сакс квартет „Гори” в състав Явор Гайдов – сопран саксофон, Горан Ташев – алт саксофон, Димитър Бакърджиев – тенор саксофон, Атанас Хаджиев – баритн саксофон. Тяхната програма включва аранжименти на класически пиеси и български народни песни. На концерта ще прозвучи и произведението, писано специално за състава – „Боса копа” от младия български композитор Васил Бележков, отличено с Втора награда от Международния конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8 през 2012 г.

На тазгодишното си издание Камерният фестивал отбелязва 70-годишнината от основаването на Пловдивското музикално училище „Добрин Петков” със специален концерт-матине под надслов „Млади музикални дарования”. На 13 юни от 11 часа в залата на училището ще се изявят седем, различни като инструментален състав камерни ансамбли. Още годишнини ще открои МФКМ.

На откриването му ще бъде почетен проф. Анастас Славчев – за неговата 70-годишнината и 50 години творческа дейност. На финалния концерт ще бъде поздравен специално маестро Кеворк Мардиросян за 60-годишнината му.

Предишна СтатияИзложби на Галина Христова и Хикмет Четинкая радват ценителите
Следваща СтатияВасил Дуев представя авторския си спектакъл „САМОТНИ ПЕРСОНАЖИ“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име