Изложби на Галина Христова и Хикмет Четинкая радват ценителите

0
2140
Галина Христова

Интересни изложби, представиха двама много различни по възраст, националност, начин на изразяване и философия, творци.

Изложбата на Хикмет Четинкая беше открита от Генералния консул на Турция Алпер Акташ
Изложбата на Хикмет Четинкая беше открита от генералния консул на Турция Алпер Акташ

В галерия „Аспект“ отново гостува турският художник Хикмет Четинкая, а Културен център Радио Пловдив приюти таланта на младото пловдивско дарование Галина Христова.

Снежана Фурнаджиева открива изложбата на Галина Христова
Снежана Фурнаджиева открива изложбата на Галина Христова

Четинкая е познат на всички със своята „запазена марка“ – маковете. Независими и непокорни, красиви и нежни, но и твърде ефимерни, те се появяват и изчезват бързо, сякаш, за да ни припомнят и за нашата мимолетност. Така, както листата на мака се отронват от най-слабия повей на вятъра и нашият живот е миг в безкрайността. Чрез маковете, той иска да каже, че много по-важно е какво ще оставим след себе си, защото мимолетността и тленността могат да бъдат победени само чрез отдадеността на другите.

С експозицията си, Четинкая отдава своята почит към загиналите войни в битката при Галиполи. Там цъфтят най-червените макове, защото са напоени с кръвта им, казва художникът.20150602_183157

Четинкая отново откри изложбата си атрактивно, като рисува на живо в галерията пред своите почитатели.

Младата Галина Христова очарова гостите на Културен център Радио Пловдив освен с елегантност и красота, и с интересни картини, провокирани от пътуването й до Индия.20150602_180623

Оказа се, че Галина притежава множество таланти. През годините тя печели и доста международни награди в модния дизайн, рисуваната коприна и рисуваната керамика, а също така танцува прекрасно. Към всяко платно, художничката е прибавила стихове, които издават чувствената й душевност и житейска мъдрост. Източната култура, до която тя се е докоснала, много силно й е повлияла, и е изградила творческата й философия. Женските фигури сякаш едва докосват земята. Те се реят из небесата, те са и обичани, и искрени, и разочаровани, и преосмислени, но с много надежда и много вяра в утрешния ден.

Прекрасен беше и музикалният съпровод на цигуларката Валерия Христова, която също допринесе за изящната визия на изложбата.

Предишна СтатияСоня Станкова разми границата между живопис и фотография (галерия)
Следваща СтатияЯпонска вокална формация открива Международния фестивал на камерната музика
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име