За десети път Международна лятна академия за изкуства „Огънят на Орфей“ събра млади таланти

0
1672

За десета поредна година Международна лятна академия за изкуства „Огънят на Орфей“ събра млади таланти от десетки страни, които се обучават, творят и се забавляват в китния град Разлог.14030822_10154387897188560_1642340527_n

Десетото издание на лятната академия доказва, че когато има прекрасна идея и всеотдайни хора, всички пречки биват преодолени , за да могат младите хора да открият и развият своите дарби и любов към изкуството.IMG_7481

По време на академията се организират и провеждат майсторски класове по музика, литература, фолклор, изобразително изкуство, театър, квилинг. Академията за изкуство в Разлог свързва талантливи деца и младежи от различни страни и 15 преподавали, всеки с доказан опит и признание в своята сфера. Талантите, които тази година участват в майсторските класове от  Международната лятната академия, вече цяла седмица радват почитателите си с концерти и изложби на откритите сцени и в залите на град Разлог.

Преподаватели в майсторските класове са едни от най-изявените в областите си педагози, които пристигат от различни краища на света, за да помагат на младите  дарования в творческия им път. Сред тях са известният австрийски професор по виолончело Георг Баич, който преподава в Консерваторията във Виена, руският професор Татяна Левитина ( пиано), класът по класическа китара водят Цветан Стоянов и доц. Стела  Динкова. Майсторски класове имат и доц. Лилия Илиева (оперно пеене), Бинка Добрева (народно пеене), Пейо Пеев (гъдулка и народни ансамбли), Наташа Миркович (универсално пеене), Росен Идеалов (кларинет), Станислав Почекански (цугтромбон и брас ансамбли) и цигуларят Мичо Димитров с асистент Ана Весков. Художникът Иван Арабаджиев, който е член на Съюза на българските художници, също е час от екипа на Международната лятна академия „Огънят на Орфей” и ръководи класа по живопис, а ателието по театър и пантонима е с преподавател Невена Денчева. Тази година има и ателие по набиращото страхотна сила изкуство за произведения от хартия – квилинг, наречен още хартиен филигран. Това е форма на изкуството, което включва използването на разноцветни ленти от хартия, от които се създава интересен декоративен дизайн. Сред преподавателите на академията за изкуство е и Евгения Тагарева – поетеса, която е и основният двигател на Международна лятна академия „Огънят на Орфей“.13553280_10207227221346367_1802491989_n

Ето какво сподели тя за читателите на europlovdiv.com :14067516_10154398380603560_6407406048288314611_n

  • Десетото юбилейно издание на Международна лятна академия „Огънят на Орфей“ е вече факт. За нас това са десет години на много усилия, създаване, развитие и утвърждаване на този уникален форум. Уникалното в него е яркото присъствие на именити педагози и творци, които заедно, на една сцена, в една творческа лаборатория, споделят своя опит с млади таланти. Международният характер на събитието непрекъснато расте. Имаме участници от различни страни на Европа и дори от различни континенти. Не за първи път при нас пристигат и наши сънародници от САЩ. Една от тях е седим годишната Адриана Стойкова, която ни плени с народно пеене, тук са и Филип и Олег Рупчини с корени от Банско, които живеят в Ню Йорк и в момента се обучават в майсторския клас по цигулка на Мичо Димитров. Имаме участници от Берлин, от Русия , Австрия, Швейцария, Македония и Сърбия дори и от Корея. Разбира се, много голямо е българското участие. Много хора, носители на различни култури се събират тук и това е изключително радостно. Участниците са над 100, които се занамават в 13 майсторски класа и творчески ателиета. В ателииетата не държим толкова на академизма, а на развихряне на творческата фантазия и креативно мислене. Това са ателиетата по живопис, творческо писане, квилинг, театър. Квилингът е едно изкуство, към което интересът в последните години нараства лавинообразно в световен мащаб.Думата квилинг идва от английски език /quill/ и в превод означава „паче перо“, което се е използвало от монахини като основен инструмент още в средновековна Европа. С негова помощ те са навивали тънки ивици хартия с позлатени краища и са изработвали малки хартиени брошки, които дори погледнати от близо създавали илюзията, че са направени от ивици злато. Сега по този начин се създават едни изключително красиви картини от хартия. Тук при нас е голямата майсторка на квилинг Ирина Раднева, родом от Тула в Русия, която живее в България. Тя споделя своето майсторство и интересът към това изкуство наистина е много голям. Ефектът е впечатляващ, а изработката е нещо като арт терапия, защото вдъхва много спокойствие и хармония, работи се с прекрасни цветове, за да се създаде нещо наистина прекрасно. Произведенията на творческото ателие по квилинг са изложени на втория етаж на читалището, където е експонирана и изложбата на великолепния художник Иван Арабаджиев. Той е член на Съюза на художниците в България и ръководи класа по живопис. На 20 август ще бъдат показани и акварелите и платната на участниците в ателието по живопис.

Преподавателите в нашата академия са едни от най-ярките имена, защото амбицията ни  е да отсеем и привлечем именно онези хора, които са искрите, палещи големия огън, а не такива, които биха го гасили с егоистичните си стремежи. Именно тези изявени творци привличат и много млади хора, голяма част от които израснаха пред очите ни и станаха асистенти на своите преподаватели. Такъв млад творец е Александар Звонов, който е студент в Московската консерватория е вече асистент на проф. Татяна Левитина. Той е уникален не само като музикант, но и като преподавател. От 15 годишен е част от Лятната академия. Той е едно голямо сърце, един невероятен човек. Професор Георг Баич също е определил за свой асистент неговата ученичка от София Теодора Иванова. Ето това беше и моята мечта. Да израснат пред очите ни млади хора, които един ден да поемат в ръцете си сътвореното. Това е силата на приемствеността. Идеята на Лятна академия „Огънят на Орфей“ е да види израстването на талантите, а не просто тяхната еднократна изява. Искам да подчертая, че ние сме един трамплин и за преподавателите. Защото те задействат това огнено кълбо от енергия, което всички заедно са сътворили и с което озаряват таланта на младите хора. Педагозите също осъзнават, че си тръгват с нещо прекрасно от тук и това ги кара да се връщат отново и отново всяко лято при нас.

  • Не мога да не те попитам, как успяваш в тези времена, в които всичко се създава ужасно трудно, защото няма финансови средства за култура, да продължаваш напред и да правиш лятната академия и да я развиваш в посока все по-напред, по-нагоре, по-качествено и по-добро?
  • Такова нещо не се създава само от един човек или една институция. С нас през тези десет години са били екипът на Министерство на културата. В началото ни пое община Смолян, а сега срещаме още по-голяма подкрепа в лицето на община Разлог, която ни е предоставила база и ни подкрепя организационно, финансово и морално. Имаме и много фирми и клубове, които ни подкрепят през годините и които са станали наши приятели, радвайки се на това, което правим. Това са Ротари клуб Пълдин – Пловдив, световно известната фирма за струни Thomastik Infeld – Виена, фондация „Идея Вита“, „Камко“ ООД, „Аква Сорс“ и много други, които стоят зад нас и ни подкрепят. Те дават своята подкрепа за деца и младежи под формата на стипендии. Това е по-добрата практика, защото те не дават просто пари, а конкретни стипендии на талантливите деца. Част от децата заплащат пребиваването си в лятната академия, но таксите са символични и просто покриват разходите по събитието. Но по-важен е другият резултат, а не този, който се измерва в пари. В началото имаше много трудни и кризисни години, но смятам, че духовният капитал, който вложихме, спечели доверие и във финансово отношение.
  • Изводът от всичко това е, че когато има добра идея винаги се намират партньори и съмишленици, които да я подкрепят, за да може тя да расте и да се развива.

Международната академия за изкуство продължава до 20 август, когато ще се проведе финален концерт.

На 17, 18 и 19 август от 18.30 часа в Голямата зала на Народно читалище „15.09.1903″ ще се състоят концертите на класовете по оперно пеене на доц. Лилия Илиева, пиано – Татяна Левитан и Александър Звонов, цигулка – Мичо Димитров и Ана Весков, виолончело – Георг Баич, цугтромбон – Станислав Почекански, кларинет – Росен Идеалов, класическа китара – Цветан Стоянов и китарният ансамбъл на доц. Стела Денкова.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име