Замъкът на Хамлет – Кронборг /галерия/

0
2253

Със своята величествена осанка и назъбени кули и бойници, кацнал на върха на обрасло със зелена трева възвишение, надвесено над стръмен морски бряг, замъкът Кронборг е една изключително красива и внушителна гледка, вълнуваща и вдъхваща страхопочитание и респект.

Грамадният, заобиколен от пълен с вода ров замък се намира в град Хелсингор, който се е разраснал около него. Именно този замък е вдъхновил Шекспир да напише знаменитата трагедия за датския принц, макар че той е бил построен векове след това, а и историята всъщност се е разиграла на километри от тук. Но Кронборг привлича и до днес хиляди почитатели на великия драматург.
Всичко в този замък е пропито с мистика и тайнственост, тайните проходи и мрачния подземен затвор, стърчащите над назъбените парапети на кулите оръдия, параклиса, в който са се венчавали кралските особи. След като попаднеш тук, започваш безрезервно да вярваш в царствения призрак, бродещ из тъмните кули в търсене на отмъщение за смъртта си. Кронборг е декориран в типичния стил за голяма кралска ренесансова резиденция. Рицарската зала е една от най-големите и най-старите в Северна Европа. Гледайки черно-белия шахматен под, уникалните картини по стените, огромните прозорци и простора на залата, веднага във въображението нахлуват картини от приказен кралски бал, в мига, когато церемониал-майсторът обявява появяването на кралските особи.

В самия замък има и изискан малък параклис, който и днес се ползва за сватбени церемонии.

И тъй като мястото е придобило своята слава именно поради шекспировата трагедия, в една от залите са изложени портретите на най-добрите световни актьори, превъплъщавали се в ролята на Хамлет и Офелия. За мое разочарование, тук не присъстваше портрета на Владимир Висоцки, който в Русия изиграва образът на Хамлет по блестящ начин в театър Таганка.

Понякога във вътрешния двор, на светлината на факли, които придават изключителна автентичност на случващото се, в Кронборг се играят истински представления. Вероятно е вълнуващо да гледаш как изтерзания принц е измъчван от вечния въпрос „To be, or not to be?“, разсъждавайки върху смъртта и самоубийството.
Градчето Хелзингьор се намира на около 45 минути с влак северно от Копенхаген. Замъкът Кроборг е построен е през 1423 г. от краля на Дания Ерик Померански, с цел тук да се събират  данъци от всеки плавателен съд,  преминаващ покрай Хелсингор. Първоначално постройката била съвсем скромна – правилен квадрат с мощни стени и бойници, които защитавали крепостта от корабните. Крепостта, създадена като укрепление, напълно устройвала краля, въпреки военния си вид и трябвало да измине цяло столетие преди обликът й да се измени. През 1559 г. начело на държавата застава Фредерик II, който по ум и хитрост никак не отстъпвал на Ерик.  След като чукнал 38 години, много богатият вече крал се оженил за 15-годишната София Макленбургска. Именно нейната поява изиграва главна роля в съдбата на замъка. Еталонът за сила и мощ започва да се сдобива и с лустрото на елегантността. Влюбеният крал взел да кани архитекти от Холандия, без да жали парите. Материали се доставяли от цял свят само и само нейно височество да е доволна. Над замъка започват да никнат кули, появяват се барелефи, високи прозорци, височината на фонтана е 7 метра, украсен е с 36 статуи, от които тече вода, а венец на композицията е Нептун, от чийто тризъбец бликат струи, обгръщайки го в прозрачен воал. А през 1577 г. Фредерик II решава да даде на замъка звучното име Кронборг – „замъка на короната“. Замъкът, станал символ на силата, могъществото и величието на датската корона.
Но славата на Хелсингор като символ на величието започва да замръква при Кристиян IV, който съсредоточава цялата си любов в друг замък – „Фредериксборг“. Истинските беди връхлитат Хелсингор през 1710 г., когато градът е сполетян от чума. Суверията и страхът обземат и замъка. След епидемията в града остават живи само 2000 души. „Ангелът на смъртта ни наказва за греховете“, кръстелите се оцелелите. След чумата Хелсингор така и не успява да си възвърне миналото величие и богатство. А стените на замъка, в който по времето на Фредерик II виното се леело като река и всеки тост бил съпровождан с топовен залп, опустяват.

Единственият, който невидимо остава да живее тук, е Хамлет, принц датски. Принц, който никога не е обитавал пищните салони, никога не се е разхождал край крепостната стена, но хармонично е вписан от Шекспир в мистично-мрачната атмосфера на Кронборг.

А Шекспир избира за сцена на своята трагедия именно този замък, защото по онова време Елсинор е вторият по значение град в Дания. Прототипи на шекспировите герои са кралят на Ютландия Хорвендил, брат му Фенге, жена му Герут и сина Амлед, чиято история е описана в историческа книга от ХII в. Трагедията в семейството няколко века по-късно ляга в основата на шекспировата пиеса, като дори мнимото безумие на принца не е художествена измислица.
Прототипът на Хамлет – Амлед, страхувайки се за собствения си живот, избира най-надеждния способ да се защити от посегателствата на вероломния си чичо и да отмъсти за баща си. Шекспир обаче добавя мистика в старинното предание и пренася мястото на действието от Ютландия на северозапад в Зеландия, в града Хелсингор, или както е прието да го наричат в Европа – Елсинор.
Шекспир обаче допуска една неточност. Той нарича замъка Елсинор, по името на града, а той си има свое име – Кронборг. Заради това и ред други несъответствия мнозина историци предполагат, че писателят никога не е стъпвал нито в Дания, нито в Елсинор, нито в Кронброг. А описанието на традициите и някои от помещенията в замъка се основават на разказите на пътешественици.

Но каквато и да е истината, замъкът Кронборг заслужава да бъде видян. Легендите, мистиката и историята се преплитат на всеки ъгъл, гледат от всяка кула и надничат от всеки прозорец.

Любопитна гледка, на която можете да станете свидетели, е дамският духов оркестър на Хелсингор, които приветстват гостите на града през уикенда. Красили в своите червено-бели униформи, младите датчанки свирят както популярни джаз парчета, така и военни маршове.

В статията са използвани материали от чуждия печат.

Гледката наистина е впечатляваща, а вие можете да й се насладите от видео клипа:

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име