Замъкът Розенборг – пазителят на съкровищата на датските крале /галерия/

0
2438

Розенборг с пълно право може да се нарече „перла в короната“ от забележителности на Копенхаген. Той е един от най-вълнуващите замъци, появил се сякаш току-що от някоя приказка. Величествен, забил островръхите си кули в небето, ограден от невероятно красива градина с рози, които са дали името му и гладко езеро.

Замъкът покорява със своята изисканост в типичния стил холандски ренесанс и строги готически форми. Стени от червени тухли, високи витражни прозорци, каменни статуи, зелени покриви, многоетажни кули с дълги пилони, докосващи небето… И както подобава на всеки един замък, и Розенборг е ограден с воден ров, в който плуват диви патици, а пред външната порта пазят бронзови лъвове, за да внушат, че враговете не са добре дошли тук.

Розенборг е разположен сред обширен парк, наречен Кралски. Преди четири века крал Кристиян IV Датски избрал това красиво място и пожелал тук да се направи градина с павилион за почивка. Но очарованието на великолепния парк заслужава много повече и лятната къща бързо се преобразява. Както грозното пате се превърнало в лебед, така и градинският павилион се превърнал в прекрасна дворцова сграда. Тя придобила окончателния си вид през 1624 г. Кристиан IV Датски е монархът, при когото датската държава достигнала върха на своята мощ. Той е заемал престола цели 59 години – по-дълго от всеки друг в датска история.20151111_150509

Залите на Розенробрг изобилстват от произведения на изкуството и предмети от живота на кралския двор. В качеството си на музей, замъкът има дълбоки традиции. Още в 1838 година кралските покои са открити за широката публика. Залите на замъка, които били построени по нареждане на Кристиан IV Датски и довършени от Фредерик IV са представени в максимално оригинален вид – такива, каквито са били във вековете когато замъкът е бил официална резиденция на Датските монарси. Днес Розенборг привлича много силно вниманието на публиката с величествената си красота, пищна мебелировка и с несметни богатства, които се съхраняват тук.

Чакълеста алея ни отвежда до входа и никак не е трудно човек да си представим, как по алеята се е появявала каляска, теглена от шест прекрасни бели коня, а в нея седи кралицата. Интересна гледка е и караула, който неизменно стои пред вратата на замъка и от време на време прави обход, точно както подобава на кралска охрана. В съседство със замъка е кралският гарнизон, в който служат войниците, охраняващи кралското семейство на Дания.

На приземния етаж на сградата са разположени покоите на Кристиян IV. Възбуда ни обзема и прекрачваме прага на това приказно място, с нетърпение очакваме то да ни разкрие своите чудни съкровища. Залите демонстрират невероятен разкош и пазят много лични вещи и произведения на изкуството.

Обиколката започва от тапицирана с дървена ламперия зимна стая. По стените е разположена уникална колекция от картини на холандски майстори, а точно пред огромната камина е бюстът на самия крал Кристиян IV с лавров венец на главата. От двете му страни са бюстовете на крал Кристиян V и съпругата му. Златна статуя на монарха, възседнал препускащ кон, свидетелства за многобройните военни подвизи. Тук може да се види великолепен златен часовник, който освен, че измерва точно времето, атмосферното налягане и влажността, е истинско произведение на изкуството с фината си украса, множество малки фигурки и красиво сребърно кълбо, върху което са изобразени съзвездията.

Следват покоите на краля. Великолепието е зашеметяващо и дори таванът в спалнята демонстрира кралско самочувствие. Фреските изобразяват монархът и съпругата в митологична сцена, представяща ги като Зевс и Хера. С любопитство надникваме и в помещението, в което дори и кралете ходят сами. И тоалетната се оказва по кралски разкошна, облицована с красив фаянс и таван, върху който са изобразени ангели. В съседните стаи, също богато обзаведени и отрупани с изискани мебели, има много портрети и дори восъчни фигури на кралското семейство. Една от забележителностите е Мраморната зала, декорирана специално, за да демонстрира силата и величието на трите кралства – Датското, Шведското и Норвежкото и на техните съюзнически армии. На стената от разноцветен мрамор са направени флаговете на трите кралства. В Дългата галерия може да се види и родословното дърво на датските монарси.

Вито каменно стълбище отвежда на втория етаж, където са стаите на кралицата и престолонаследниците. За жалост, в момента, там тече ремонт и обновяване, и достъпът до тях е невъзможен, но в средата на декември помещенията ще отворят врати.

На третия етаж е Голямата зала. Тя е завършена през 1624 г. В началото тук са се провеждали пищни кралски балове, след което, тук е била кралската приемна. По стените на залата са окачени огромни гоблени, изобразяващи победите на крал Кристиян IV в Саксонската война и различни сцени от исторически събития от царуването на Фредерик IV Датски, включително и освобождението на крепостните селяни. Таванът e богато украсен с гипсови фигури, а в главния медальон е разположен гербът на Дания заобиколен с Ордена на Слона и Кръста на Даннеборг. Ефектът на залата е допълнен от трона за коронации на абсолютистките царе и трона на кралицата. Три сребърни лъва пазят пред краката на монарха. Тронната зала ясно демонстрира силата на Кралство Дания в периода на късното Средновековие. В Голямата зала има великолепна колекция от сребърни мебели от 17 век.

В съседство с Голямата зала са няколко забележителни стаи, чиито стени буквално от тавана та чак до пода са заети от невероятно пищни колекции от порцеланови, стъклени и кристални съдове, накити и украшения. В „порцелановия кабинет“ могат да се видят съдове от цял свят, като се започне от типичните китайски вази и се завърши със сервиз за стотина гости. „Стаята с чашите“ е още по-впечатляваща с уникалната си стъклена колекция, донесена от Венеция.

Дойде ред и на най-вълнуващата част от нашата разходка. Слизайки в подземията буквално имаме усещането, че сме попаднали в пещерата  на Аладин, препълнена с невероятни скъпоценности. Попадаме сред стотици брилянтни усещания и много царственост, сред невероятно богатство от корони, скиптри и бижута на датските монарси- Съкровищата на Датската корона се съхраняват именно в замъка Розенборг.

В подземията на двореца е разположен Музеят на датските крале, блестяща сбирка от съкровищата на кралското семейство. Царската колекция е съставена от артефакти, обхващащи датската култура от края на 16 век, Кристиян IV Датски, до 19 век.

Тук има цяла стая с предмети от слонова кост, изработени изключително изкусно и майсторски, предмети от кехлибар, цяла армейска част от малки златни войничета, които само чакат нарежданията на суверена си, за да тръгнат на бой, величествен кораб от слонова кост е разпънал платната си, а чашите от злато са безчет. В една ниша е и кралската винарна, в която при определена температура се съхраняват вина на 400 години! Част от предметите в музея са принадлежали и на хора от аристокрацията.

Слизаме в трезора, където се пази безценната колекция от бижута, изящни украшения и богато инкрустирани оръжия. Покорени сме от блясък, разкош, величие и слава!

На входа е мечът на Датското кралство, пазител на силата на монархията. Златен, инкрустиран със скъпоценни камъни – едно е достойното оръжие за кралски особи.

Тук са и трите изключителни корони, който спрат дъха със своето изящество, филигранна изработка, пищност и блясък. Красивите корони и скиптри на Датските монарси са били изработвани от германски бижутери от района на Хамбург, които били най-добрите за времето си.

Първата корона е на Кристиан IV, изработена през 1595–1596 година. Красота и аристократизъм са вплетени във всеки детайл и всеки орнамент и човек може с часове да разглежда хилядите различни скъпоценни камъни обсипали короната. Миниатюрните женски фигурки в орнаментиката са олицетворение на справедливостта  и любовта.

Не по-малко впечатляваща е и короната на Кристиан V, създадена в периода 1670–1671 година. Формата й е вдъхновена от легендарната корона на Карл Велики. Обшита е с червено кадифе и е украсена е от два големи сапфира и два рубина. Идентична като форма, но по-малка и без огромните сапфири е короната августейшата съпруга на Крал Кристиан VI, кралица София Магдалена.  Тя също е изработена в Хамбург.

В трезора има и изключително красиви бижута, финна корона, както и кралските символи – жезъл, огърлица и кралска топка.

И най-хубавото е, че невероятната кралска колекция е подредена във витрини,  до които можеш плътно да се доближиш, почти да залепиш нос в стъклата и необезпокоявано да снимаш.  А за да не бъде изпуснат нито един фин детайл от короната, до остъкления сейф удобно е поставена малка стълбичка, където всеки посетител с още две стъпала може да се доближава до кралското величие.

Вълнението, когато се докосваш до тези изключителни символи на монархията, запазили не само великолепието и красотата си, но и носещи в себе си духа на историята е изключително!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Замъкът Розенборг. Ако имате път към Копенхаген, не пропускайте да го посетите. Впечатленията от преживяното ще ви държат дълго време.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име