„ТЕАТЪР НА ОТГОВОРНОСТТА” – Един нов театрален проект

0
2072
„Театър на отговорността – Форум 2017”

(03.10 -08.10)

„ТЕАТЪР НА ОТГОВОРНОСТТА“ е проект целящ да развие независима международна театрална платформа. Основната мисия на проекта е да бъде създадена мрежа от артисти и организации, които да се обединят около идеите и целите на социално ангажирания театър, проявяващ се под различни сценични форми – конвенционален театър, пърформанс, клоунада, акция, инсталация и др.

Платформата има за цел да организира ежегодни, театрални форуми включващи гастроли, работилници, лекции и дискусии, продуциране на представления, иницииране на международни партьорства между артистични и социални организации.

„Отговорността е една от отличителните ценности на човека придаващи му смислена позиция на същество, което може да влияе на реалността посредством съзнателни, последователни действия.
Отказването от поемане на отговорност е акт на деволюция, спрямо ролята и потенциала на нашето съществуване. Социалните функции на театъра и на изкуството са от особена важност за посоките, в които поема едно общество. В много ситуации държавата, институциите и медиите отказват да вземат отношение и да поемат отговорност към определени проблеми. В тези случаи театърът се превръща в липсващата институция, която търси решение на дадения проблем. „Театър на отговорността” е отворена платформа за всички, които искат да насочат артистичните си умения в посока на това да заявят своята позиция спрямо проблемите, които съзират. Да предложат алетернатива на реалността, в която живеем“, споделят организаторите на форума.

„Театър на отговорността – Форум 2017“ включва четири документални представления, работилница за документален театър с ръководител доц. Възкресия Вихърова и участието на студенти от актьорско майсторство от ПУ “ Паисий Хилендарски“ и семинар на тема “ Социалният аспект на театъра“. Събитията ще се проведат на различни места в град Пловдив – Драматичен театър Пловдив, Куклено-драматичен театър Hand, ПУ “ Паисий Хилендарски“ и Петното на Роршах.

Първата платформа за документален, социален и политически театър „Театър на отговорността – форум 2017“ стартира на 3 октомври от 19.00 часа с “ БЕЗСЪЩНОСТ” – Институтът на боклуците, с режисьор Борис Зафиров. Участват Благой Бойчев, Ирина Андреева, Милена Ерменкова, Ованес Торосян. Представлението ще можете да гледате в „ZOOM ZONE” на ДТ “Н.О. Масалитинов”.

На 5 октомври от 19.00 часа в Куклено- драматичен театър Hand можете да гледате постановката на НБУ “ПРЕМЪЛЧАНОТО РАЗКАЗАНО” с режисьор Възкресия Вихърова. Участват Диана Спасова, Добриела Попова,Росица Гевренова, Яна Грозданова

На 6 октомври Театър „Реплика“ представя “ ЛОШИ ДЕЦА” – режисьор Благой Бойчев, участват Боряна Пенева, Ваня Богданова. Представлението ще се играе в “ ZOOM ZONE”, ДТ “ Н.О. Масалитинов” от 19:00 часа.

От 4 до 7 октомври ще се проведе работилница за документален театър „ДОКУМЕНТ, СЦЕНАРИЙ, СЦЕНА” с ръководител доц. Възкресия Вихърова.За записване и повече информация – theaterofresponsibility@gmail.com

Семинарът “СОЦИАЛНИЯТ АСПЕКТ НА ТЕАТЪРА” с участието на проф. док. Калина Стефанова(НАТФИЗ), проф. д. и. н. Камелия Николова(НАТФИЗ), доц. Възкресия Вихърова(НБУ), доц. Ваня Лазарова(ПУ), ас. Ивана Колева(ПУ), Борис Зафиров (Институтът на боклуците), Благой Бойчев (театър Реплика), Ованес Торосян (театър Реплика), ще се проведе на 7 октомври от 12:00ч. в зала „Компас” – ПУ „Паисий Хилендарски”.

На 8 октомври от 19.00 часа в „Петното на Роршах“, ще бъдат представени резултатите от работилницата „ ДОКУМЕНТ, СЦЕНАРИЙ, СЦЕНА“

Форумът „Театър на отговорността“ се реализира с партньорството и съдействието на
ДТ “ Н.О. Масалитинов“

Куклено-драматичен театър HAND

Нов български университет

НАТФИЗ

ПУ “ Паисий Хилендарски“

Петното на Роршах

Посткултурна сцена

Фондация „Арт Офис“ чрез Програмата „Изкуство в движение“ финансирана от Фондация „Америка за България“

Студио А4

Предишна Статия„Сцена на кръстопът“ отбелязва 80-годишнината на Константин Илиев
Следваща СтатияСвилен Блажев – сила, енергия, страст, смирение
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име